Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a magyar labdarúgó-válogatott sorsdöntő meccset játszik Stuttgartban a skót együttessel. A találkozónak óriási tétje lesz, ugyanis mindkét csapat a továbbjutásért játszik majd, így egész biztosan az Európa-bajnokság egyik legfeszültebb kilencven perce elé nézünk. Ilyen tekintetben már rutinosnak mondható a magyar csapat, hiszen a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon is felejthetetlen meccset játszott a csoportkör záró fordulójában. Ezeket fogjuk most felidézni.

A Bernd Storck vezette magyar válogatott 2015 novemberében túljutott a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőn, így a mieink 30 év után jutottak ki ismét egy rangos nemzetközi tornára. A sorsoláson aztán a magyar válogatott nagyon belehúzott, ugyanis bombaformában lévő ellenfeleket kapott. Ott voltak az akkor még csak háromszoros aranylabdás Cristiano Ronaldóval felálló portugálok, az izlandiak, akik a selejtezős csoportjukban a törököket és a hollandokat is megelőzték, és azok az osztrákok, akiket sokan titkos esélyesnek tartottak, ugyanis a tízmeccses selejtezősorozatot kilenc győzelemmel és egy döntetlennel zárták.

Álomszerű magyar kezdés

Az osztrákokkal kezdtük a franciaországi Európa-bajnokságot, az első meccsen pedig óriási segítséget kaptunk fentről, ugyanis a találkozó elején David Alaba, a Bayern München sztárja hatalmas kapufát lőtt egy távoli bombából. A kiegyenlített meccsen aztán a 62. percben jött Szalai Ádám gólja, ami olyannyira legendás lett, hogy az M4 Sporton már podcastműsort neveztek el Hajdú B. István közvetítése után. A népszerű kommentátor Szalai góljának visszajátszása után mondta, hogy: 

Ez az! Ott van! Gurulj be lassítva is.”

A 87. percben aztán Stieber Zoltán is lőtt egy csodálatos gólt, így a magyar válogatott kétgólos győzelmet aratott és már az első meccsén óriási lépést tett a továbbjutás felé. 

Szalai Ádám felejthetetlen gólt lőtt a 2016-os Eb-n
Fotó: AFP

A második találkozó az izlandiak elleni következett. A találkozón jól játszott a magyar válogatott, azonban az orosz Szergej Karaszjov játékvezető a 39. percben megadott egy nevetséges tizenegyest az izlandiaknak, amit aztán Gylfi Sigurdsson értékesített. A fordulás után azonban Storck válogatottja sebességet váltott, és végül a 88. percben Nagy Ádám elképesztő labdája után a csereként beállt Nikolcs Nemanja tette be középre a labdát, amit Böde Dániel az üres kapuba lőhetett volna, de az izlandi védő, Birkir Már Saevarsson megelőzte a "Madocsai Messit" és a saját kapujába lőtt. A magyar csapat ezzel a ponttal biztossá tette a továbbjutását, a harmadik körben pedig a csoportgyőzelemért lépett pályára a portugál válogatott ellen. 

Ronaldo legendás hisztije

Az addig két döntetlennel álló portugálok a becsületükért és a továbbjutásért játszottak a mieink ellen, ennek megfelelően támadólag léptek fel az első pillanattól kezdve. A magyar csapat kevésbé lehetett ideges, hiszen egy sima 0-0 is csoportgyőzelmet és nyolcaddöntőt ért. 

Támadtak is rendesen a portugálok, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A hidegzuhany aztán a 19. percben érkezett, amikor a 37 éves Gera Zoltán kapásból bebombázott egy szöglet után kifejelt labdát a bal alsó sarokba.

Gera gólját választották a 2016-os torna legszebb találatának
Fotó: AFP

Gera ezzel a második legidősebb Eb-gólszerző lett Ivica Vastic után, aki 2008-ban talált be osztrák színekben. A kapuban viszont a valaha volt legidősebb Eb-szereplő parádézott, Király Gábornak elsősorban a rendületlenül próbálkozó Cristiano Ronaldo lövéseinél kellett résen lennie. A veterán kapusnak különösebben nem is kellett izgulnia, de portugálok egyenlítése a semmiből jött. A 42. percben Ronaldo ugratta ki Nanit, aki balról, erősen kilőtte a rövid alsót. 

A fordulás után aztán meseszerűen kezdett a magyar válogatott. A 47. percben csapatkapitány Dzsudzsák Balázs szabadrúgása megpattant a sorfalon, és a tehetetlen Rui Patrício hálójába vágódott. Ráadásul egy perccel később növelhette volna az előnyét a magyar csapat, amikor Lovrencsics Gergő lőtt az oldalhálóba ígéretes helyzetben. 

Ronaldo remekelt a mérkőzésen
Fotó: AFP

Mire azonban beleéltük volna magunkat, hogy leiskolázzuk a portugálokat, Ronaldo az Eb legszebb góljával egyenlített. Az 50. percben a portugál klasszis úgy sarkazott a hosszú alsóba egy jobbról érkező beadást, ahogy csak a legnagyobbak tudják.

Öt perccel később azonban hisztirohamot kapott a Real csillaga, miután Dzsudzsák újabb lövése pattant meg, és kötött ki a portugál kapus hálójában. 

Ronaldo 2016-os hisztije is ikonikussá vált
Fotó: AFP

Aztán sajnos a forgatókönyv mit sem változott, megint jöttek a portugálok, a 62. percben pedig Ronaldo nagy erővel a léc alá fejelt Ricardo Quaresma bal oldali beadása után.

Ezt követően ismét a mieink kerülhettek volna előnybe, de egy balról betett labdát Elek Ákos nyolc méterről a jobb kapufára lőtt, így maradt a 3-3.

Ebben az őrületben kicsit kimerültek a csapatok, a középpályák fellazultak. A hajrában Portugália játszott fölényben, de sokszor csak átlövésig jutott el, kidolgozott helyzetig nem. A ráadásban már mindkét csapat játékosai tudták, hogy továbbjutók ezzel az eredménnyel, így már nem igazán strapálták magukat. 

A hosszabbításban legendássá vált, ahogy Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland úgy passzolgattak, hogy a portugálok már meg sem támadták őket, hanem hagyták az egészet és csak azzal foglalkoztak, hogy lepörögjön az óra és ne essenek ki.

Így történt meg, hogy a magyar válogatott 2016-ban az Eb legjobb meccsét játszotta Portugália ellen, és az 55. percben még úgy állt az eredmény, hogy kiejti a sztárcsapatot, amely később megnyerte az Európa-bajnokságot. 

„A portugálok elleni 3-3-as meccs az egész torna legjobb összecsapása volt. 

Az, hogy a későbbi győztes portugálok a végén úgy voltak vele, hogy csak ne kapjanak ki, elég a döntetlen is, az a mi dicséretünk is volt. Ami Magyarországon történt, attól leesett az állam. Erre vagyok a legbüszkébb, hogy ennyire összekovácsoltuk az embereket, mindenki együtt szurkolt. A focival összehoztuk az embereket. 

Egy közszereplő nyilatkozta akkor, ő nem kedveli a labdarúgást, de ha a foci ezt okozza egy társadalommal, akkor az nagyon jó dolog kell hogy legyen – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Juhász Roland, aki két mezt őriz a 2016-os tornáról: a sajátja mellett korábbi Anderlecht-beli csapattársa, Romelu Lukaku felsőjét.

Halálcsoportban a válogatott

A 2021-es részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar válogatott bekerült a halálcsoportba, hiszen a német csapat mellett ott van a kvartetteben az Eb-címvédő Portugália és a vb-címvédő Franciaország is. A szakértők és a reálisan gondolkodó szurkolók egy fabatkát sem tettek volna arra, hogy a magyar válogatott pontot fog szerezni a csoportjában, azonban Marco Rossi együttese felborította a realitást. 

A magyar válogatott az első meccsén szenzációsan küzdött a portugál csapat ellen a Puskás Arénában. Cristiano Ronaldóék az egész meccs alatt szenvedtek, sokáig nem tudták feltörni a magyar védelmet. A 84. percben aztán Portugália egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést, majd másfél perccel később egy tizenegyest is kaptak a vendégek, amit Ronaldo belőtt, 

ezzel ő lett minden idők legeredményesebb futballistája az Európa-bajnokságok történetében. 

Ronaldo remekelt a budapesti Eb-meccsen is
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A hajrában még Ronaldo újabb góllal tette egyértelművé vezető helyét az Eb-örökranglistán, így a magyar válogatottnak megszakadt a 11 meccses veretlenségi sorozata. Marco Rossi csapata ezt megelőzően 2020. szeptember 6-án, az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-meccsen kapott ki 3-2-re.

Ezek után jött a második meccs a világbajnoki címvédő franciákkal a Puskás Arénában. Az első félidőben a franciák rendkívül aktívan futballoztak a perzselő melegben, de nem tudták bevenni Gulácsi Péter kapuját. 

A bombameglepetés a játékrész hajrájában jött, amikor Fiola Attila élete gólját lőtte a franciáknak.

Egy remek összjáték után Sallai Roland futtatta a bal szélen Fiolát, aki egy remek átvétellel ziccerbe hozta magát, majd hét méterről kilőtte a jobb alsót. 

A gól után felrobbant a Puskás Aréna, Fiola pedig a gólja ünneplésekor ráijesztett az éppen a munkájához elengedhetetlen fülhallgatóját kereső Szalay Editre, aki a Puskás Aréna műsorközlőjeként dolgozott az Európa-bajnokságon.

„A kapu mögé akartam eredendően menni, de aztán láttam, hogy ott a franciák vannak, gondoltam, hogy ez nem lenne annyira jó ötlet. 

Úgyhogy a kis asztal felé kanyarodtam, ahol a hölgy ült, aki éppen lefelé nézett. Gondoltam, biztos a telefonját nyomkodja, és lemaradt a gólról, úgyhogy az asztalra csaptam: "Tessék felébredni, gólt rúgtunk!" 

Aztán persze kiderült, hogy csak lehajolt az egyik füldugójáért, ami a gólöröm közben kiesett a füléből, de addigra már tízen ott álltunk körülötte, érthető, hogy megijedt, úgyhogy ezúttal is szeretnék tőle bocsánatot kérni” – mesélte az ikonikussá vált gólöröm körülményeit Fiola Attila. 

EURO 2020: Hungary v France
Fiola Attila önkívületben ünnepelte a gólját
Fotó: Anadolu via AFP

A második félidő 66. percében Antoine Griezmann szerencsés góljával egyenlítettek a franciák, de a magyarok teljesítményéről mindent elmond, hogy a folytatásban Didier Deschamps csapata egyáltalán nem akart már újabb gólt lőni, a világbajnok franciák szövetségi kapitánya pedig sikerként értékelte az 1-1-es döntetlent.

Őrület Münchenben és a Puskás Arénában

A franciák elleni meccs után a magyar válogatott úgy utazhatott Münchenbe, hogy ha legyőzi a német csapatot, biztosan továbbjut a legjobb 16 közé. Ennek megvalósítása egyáltalán nem tűnt reálisnak, különösen azért, mert ezúttal nem volt a magyar csapat mögött egy 50 ezres szurkolótömeg.

Marco Rossi csapata azonban ismét megmutatta a világnak, hogy a magyar csapatot már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. A müncheni német-magyar meccs idejében a Puskás Arénában rendezték a világbajnok és az Eb-címvédő, vagy is Franciaország és Portugália összecsapását, amelyre rengeteg magyar szurkoló látogatott ki.

Ronaldóval senki nem foglalkozott a Puskás Arénában
Fotó: AFP

A találkozó azonban kis túlzással teljes érdektelenségbe fulladt, ugyanis hiába Cristiano Ronaldo két gólja, a Puskás Arénában a szurkolók nagy része csak a magyar válogatott meccsét követte. 

A lelátón előkerültek az okostelefonok, a sajtópáholyban pedig rengetegen streamelték a találkozót, az meg, hogy mit csinálnak a pályán a világsztárok, csak a portugál és a francia szurkolókat érdekelte.

Mert eközben a tomboló müncheni viharban, szinte özönvízben szerezte meg a magyar válogatott a vezetést Szalai Ádám gyönyörű fejesével a 11. percben. A magyar válogatott egygólos vezetéssel mehetett félidőre, a Puskás Arénában pedig olyan hangulat uralkodott, mintha éppen a magyar válogatott játszana.

A 66. percben aztán Kai Havertz szerencsés góljával egyenlített a német válogatott, de a találat híre szinte még el sem jutott a Puskás Arénába, amikor szűk két perccel később Schäfer András szenzációs fejesgóljánál ismét a magyar válogatottnál volt az előny. A szurkolók nem akarták elhinni, a fejüket fogták, hogy a magyar válogatott kétszer is megszerezte a vezetést a világ egyik legjobb csapatának az otthonában, és kezdték elhinni, hogy meglehet a továbbjutás.

European Football Championship - Germany - Hungary
Schäfer gólja után továbbjutásra állt a magyar válogatott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Azonban a 84. percben a németek egy lecsorgó labdából egyenlíteni tudtak Leon Goretzka révén, ezzel pedig csoportmásodikként továbbjutottak. A magyar válogatott erejéről mindent elmond, hogy a hajrában a németek már csak az időt húzták, meg sem fordult a fejükben, hogy hazai pályán támadást vezessenek, hogy kockáztassák a döntetlent az esetleges sikerért.

„Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan. 

Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel, ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről”

- értékelt a felejthetetlen találkozó után Marco Rossi. 

European Football Championship - Germany - Hungary
Schäfer András és Marco Rossi fotója bejárta a világsajtót
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, a fiúk megérdemelték volna a sikert, hiszen oroszlánként küzdöttek végig három mérkőzést, és büszkévé tették az országot. Szembeszálltak mindenkivel, nem féltek a nagynevű riválisoktól. Mélyen védekezünk ezeken a mérkőzéseken, ez igaz, de senki sem panaszkodhat a teljesítményünk és a hozzáállásunk miatt. 

Az Eb előtt arra kértem a játékosokat, hogy tegyék büszkévé a szurkolókat, ezt sikerült elérni. Semmi miatt nem panaszkodhatok, de természetesen csalódott vagyok, mert közel jártunk a továbbjutáshoz, emellett viszont örülök a csapat teljesítménye miatt, maximálisan elégedett vagyok az Európa-bajnokságon mutatott játékkal. 

Nagy örömmel dolgozom tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott. Tisztelem a magyar futball nagy történelmi eredményeit. Ugyanakkor ezen az Eb-n olyan eredményt értünk el, amelyre évek múltán is büszkék lehetnek a magyar szurkolók” – tette hozzá a szövetségi kapitány. 

Marco Rossi szavai jól öregedtek, ugyanis ez a mostani magyar válogatott is bárki ellen győzelmi esélyekkel lép pályára, az utóbbi években pedig bebizonyította, hogy bármikor képes csodát tenni, és amikor ez nem sikerül, akkor is büszkévé tudja tenni a szurkolókat.

A sorsunk most nem csak a saját kezünkben van, a mieink annyit tehetnek, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, aztán pedig hátha kapunk egy kis segítséget fentről is. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
 

Mindent egy helyen az Eb-ről