Élő közvetítés
Svájc
ÉLŐ
Olaszország
Vágólapra másolva!
Szerdán este hat órától a magyar labdarúgó-válogatott ismét pályára lép az Európa-bajnokságon. Marco Rossi együttese ezúttal a házigazda német csapattal játszik sorsdöntő mérkőzést a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában. A találkozó mindkét csapat számára komoly jelentőséggel bír. A németek bebiztosíthatják a továbbjutásukat, míg a mieink egy győzelemmel vagy egy pontszerzéssel életben tarthatják a reményeiket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A magyar válogatott ugyan 3-1-re elveszítette a Svájc elleni mérkőzését, ennek ellenére itt Stuttgartban remek hangulat tapasztalható a szurkolók között, a többség bizakodó a meccs előtt. Ez nyilván annak tudható be, hogy Marco Rossi együttese az utóbbi években akkor játszott a legjobban, ha egy nagy csapat volt az ellenfele. 

Hungary v Switzerland: Group A - UEFA EURO 2024
Szalai Attila nem mozgott túl magabiztosan Svájc ellen
Fotó: NurPhoto via AFP/Hesham Elsherif

A szurkolók bizakodóak, hiszen a nemzeti csapat az elmúlt három évben háromszor is összecsapott a világsztárokkal felálló német válogatottal, és egyszer sem kapott ki. Ugyanakkor a Svájc ellen elveszített meccs után rengeteg kritikát kapott Marco Rossi a védelem összeállítása miatt. Bal oldali belső védőnek azt a Szalai Attilát nevezte, aki az idei szezonban mindössze 435 percet töltött a pályán. A jobb oldali belső védő az a Lang Ádám volt, aki március közepén szenvedett első lábközépcsont-repedést, így a szezon utolsó nyolc meccsét ki kellett hagynia a ciprusi Omonia Niciosia csapatában. Az olasz szövetségi kapitánynak azt a döntését is sokan támadták, hogy az Izrael elleni felkészülési meccsen remekül futballozó Bolla Bendegúz helyett azt a Fiola Attilát szerepeltette jobb oldali szárnyvédőként, aki május elején szenvedett vállsérülést, és azonnal meg kellett műteni.

Azt már tudjuk, hogy a csapat keddi edzését ketten is kihagyták. Az eddig is sérüléssel bajlódó Nego Loïc mellett Balogh Botond sem tréningezett, így ők valószínűleg a németek ellen sem léphetnek pályára. A keddi sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Lang Ádám biztosan nem játszik a németek ellen. 

A keddi sajtóájékoztatón Marco Rossi tőle szokatlan feszültséggel ült le az asztalhoz és keményen válaszolt azoknak, aki az elmúlt napokban rengeteg mémet gyártottak Ádám Martinról. 

Ami a képeket illeti: sok idióta ül a billentyűzet mögött, de ezt nem tudjuk befolyásolni. Az része az egész futballnak. Azonban, amikor megsértik a játékosokat, az tiszteletlenség. 

Rendkívül kellemetlen, ami vele történt. Az ő teste és felépítése olyan, amilyen. Remélem, hogy gólt lő az Eb,-n, az nagy megelégedettséggel töltene el. Martin kivételes srác, minden szempontból” – reagált dühösen a szövetségi kapitány, aki végezetül azt emelte ki, hogy a játékosoknak többet kell egymással kommunikálniuk a pályán.  

Van miért bizakodni

Ha az egymás elleni örökmérleget nézzük, a magyar és a német válogatott kis híján fej-fej mellett áll. A két csapat eddig 37-szer csapatott össze, ebből 12 meccset a magyarok nyertek, 13-at a németek, 12-szer pedig döntetlen született. A németek első Eb-meccsét látva talán az utóbbival is sokan kiegyeznének, de a magyar szurkolók nagy része a győzelemben bízik. 

Tíz-húsz év ennek semmiféle realitása nem lett volna, mostanra azonban nagyot változott a világ, Marco Rossi csapata pedig már sokszor megmutatta, hogy bármikor képes megrengetni a világot – elég csak a 2022-es 4-0-s angliai győzelmet említeni, vagy a lipcsei diadalt, amikor Szalai Ádám csodagóljával vertük a németeket a Nemzetek Ligájában. 

Germany v Scotland: Group A - UEFA EURO 2024
Kroos szenzációsan játszott a skótok ellen
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A németek szenzációsan kezdték az Európa-bajnokságot, 5-1-re kiütötték a skótokat, ennek ellenére korántsem elbizakodottak a mieink elleni meccs előtt. 

Megvan a lendület, jó lenne ezt az irányt tovább vinni a következő meccsekre. A következő csapat mindenképpen egy osztállyal magasabb szintet képvisel, mint a skót válogatott, meglátjuk, hogyan alakul a folytatás” 

mondta az Európa-bajnokság után visszavonuló Toni Kroos, aki februárban jelentette be, hogy a kontinenstornára visszatér a Nationalelfbe. 

Kroos visszatérésével Julian Negalesmann szövetségi kapitány megtalálta az utolsó puzzle-darabot, a 34 éves karmester köré építette az együttest, aki a skótok ellen is brillírozott, ugyanis 101 passzából 100 sikeres volt. 

A Real Madrid legendájának lehetnek emlékei a mieinkről, hiszen a legutóbbi 2021-es Európa-bajnokságon végig pályán volt a müncheni meccsen, amelyen a magyar válogatott a 84. percig még 2-1-es győzelemre állt. A találkozót végül Leon Goretzka hajrában lőtt góljával döntetlenre mentette a német csapat, kiejtve ezzel a magyar a válogatottat, amely percekre volt attól, hogy továbbjusson az Európa-bajnokság halálcsoportjából. 

Schäfer András az előző Eb-n felejthetetlen gólt fejelt a németeknek
Fotó: AFP / Matthias Hangst/POOL/AFP

Ez után jött a 2022-es Nemzetek Ligája sorozat, amelyben a szakértők nem sok esélyt adtak Marco Rossi együttesének, hiszen a mieink az angolokkal, a németekkel és az olaszokkal kerültek egy csoportba. A magyarok júniusban fogadták a németek a Puskás Arénában, a találkozó elején Nagy Zsolt szerzett vezetést egy bődületesen nagy bombával, de sajnos Jonas Hofmann gyorsan egyenlíteni tudott, így már a kilencedik percben kialakult a végeredmény. 

A második Lipcsében rendezett meccs még emlékezetesebb volt, és nem csak a magyar győzelem, hanem a körülmények miatt is. 

A találkozó előtt jelentette be a csapatkapitány Szalai Ádám, hogy a németországi, majd az azt követő olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés lesz az utolsó két fellépése nemzeti csapatban. 

SZALAI Ádám
Szalai Ádám stílusosan búcsúzott a válogatottól
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A történet mindenki számára ismert. A lipcsei meccset 1-0-ra megnyertük Szalai Ádám csodálatos sarkazós góljával, a szögletet pedig nem más adta be, mint a válogatott új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik. 

Innen szép nyerni

A magyar válogatott két ellentétes félidőt játszva kikapott Svájctól. Tanulság volt bőven a meccsben, főleg az első félidőben, de a mieink csapatkapitánya a vereség után sem mondott le a továbbjutásról. 

„Ha tudnám a választ, hogy miért játszottunk két teljesen különböző félidőt, elárulnám, de nem tudom, miért volt két teljesen más csapat a pályán. 

Nem búslakodunk, innen szép nyerni! Nem lehet belemenni úgy egy meccsbe, hogy ajándékba kapjuk a pontokat, azokért meg kell dolgoznunk. Sem a németek, sem a skótok nem fogják azt mondani, hogy tessék itt vannak a pontok. 

A második félidő már jó volt, passzoltunk egymáshoz ötöt egymás után, segítettük egymást, az már teljesen rendben volt” – mondta a találkozó után Szoboszlai, aki 23 évesen 7 hónaposan és 21 naposan minden idők legfiatalabb csapatkapitánya lett az Európa-bajnokságok történetében.

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Szoboszlai gólpasszt adott Svájc ellen
Fotó:  Mirkó István

Szoboszlain vállán hatalmas teher lehet, hiszen Magyarországnak Détári Lajos óta nem volt világklasszis játékosa. Azonban a két játékos teljesen más élethelyzetben van. Amikor 1984 szeptemberétől 1986 márciusáig a magyar válogatott és Détári a fénykorát élte, nem volt közösségi média.

Az emberek tájékozódási képességei korlátozott lehetőségekkel bírtak. Nem voltak félperces kisvideók, internetes véleményvezérek, titokban készített fényképek. Nem volt olyan, hogy egy focista minden percét kövessék.

Szoboszlai Dominik biciklivel megy az edzésre, Szoboszlai újra szerelmes, Szoboszlai Dominik exe és barátnője háborúzik, Less be Szoboszlai Dominik hálószobájába. 

Szoboszlainak minden megmozdulása, minden cselekedete érdekes és a figyelem középpontjában van. Magyarországon is, Angliában is, a világon is. Jelen pillanatban ő a legismertebb aktív magyar sportoló, ebben a tekintetben nincs vetélytársa. A csapaton belül abban sincs vetélytársa, hogy ő lesz az, aki a németek részéről a legtöbb figyelmet kapja, akiről a német szövetségi kapitány egészen biztosan a legtöbbet beszél majd a taktikai értekezleten a német világsztároknak. Mert a német csapatban több világsztár is van. Nálunk csak egy. Szoboszlai Dominik. Akin nagyon sok múlik majd, aki kulcsember lehet szerdán este Stuttgartban.

Újra jöhet a kétcsatáros játék?

Ádám Martin a Svájc elleni Eb-meccs után óriási népszerűségre tett szert. A 22-szeres válogatott támadót nemcsak felfedezte magának az internet népe, de a nemzetközi sajtó is dicsérte a svájciak elleni Eb-meccs után.

Hozzám is visszajutnak ezek a mémek, jókat röhögök egy-kettőn. Így születettem, ilyen testalkatom van. Persze, azt nem állítom, hogy ekkora voltam, amikor megszülettem. De van egy alapadottságom, egy fizimiskám. Ezen változtatni nem tudok, ilyen a genetikám”

 – mondta Ádám Martin a mémekkel kapcsolatban, és megjegyezte azt is, hogy ha a németeknek győztes gólt lő, az nem azért lesz, mert a mémek felpaprikázták. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, 2024.06.16.
Ádám Martin az internet legújabb világsztárja
Fotó: Mirkó István

„A lényeg, hogy kompaktabbak legyenek a csapatrészek. Ha elkezdjük a letámadást, akkor azt együtt tegyük. Ezek lesznek a legfontosabbak. 

Hat pontot lehet még szerezni, de most jön a legnehezebb meccsünk. Ez a csapat az utóbbi években már megmutatta, hogy pariban lehetünk a németekkel. 

Egymásért küzdve ilyen csapatok ellen is felvehetjük a kesztyűt, úgyhogy pozitív vagyok a meccsel kapcsolatban” – mondta a dél-koreai Ulszan Hyundai csatára, aki a 2021-es Eb-n még nem volt ott a válogatottban, de a 2022-es Nemzetek Ligája sorozatban mindkét németek elleni találkozón szerepet kapott. 

Ádám Martin most is úgy készül, hogy a németek ellen a kispadról kell majd beszállnia. A 29 éves támadó szerint a mieink többnyire védekezni fognak a saját térfelükön. Félidőnként három-négy kontrája lesz a magyar csapatnak, azokat kell úgy levezetni, hogy gól szülessen belőle. 

Ádám Martinnak már van tapasztalata a németek ellen
Fotó: Marton Koncz - Origo

„Működhet a kétcsatáros játék is, sok beadás kell hozzá, hogy működjön, de 

korábban is játszottam már ezt Pakson Böde Dani barátommal. Svájc ellen ezeket a beadásokat Varga Barnival próbáltuk hellyel-közzel megcsúsztatni. Ez felállás először fordult elő a válogatottban, de lehet, hogy lesz még rá példa az Európa-bajnokságon”

 – mondta a 22-szeres válogatott támadó, aki három gólt lőtt eddig a nemzeti csapatban.

Manuel Neuer, a 120-szoros német válogatott kapus a találkozó előtt elismerően beszélt a magyar csapatról.

„Vasárnap este volt csapatmegbeszélésünk, amelyen elemeztük a következő ellenfelünket. 

Roppant kellemetlen csapat, tapasztalhattuk, hogy játékosai agresszívan mennek bele a párharcokba, biztosan nem becsüljük le. Skócia ellen önbizalmat szereztünk, ám tudjuk, a Magyarország elleni sokkal nehezebb meccs lesz. 

Svájc sok lehetőséget kialakított, ám a második félidőben nyomás alatt játszott, a magyarok közelebb jártak az egyenlítéshez, mint ellenfelük a harmadik gólhoz, ez pedig intő jel, nem szabad figyelmen kívül hagynunk" – mondta a világbajnok kapus, aki a sajtóesemény végén elárulta, az Európa-bajnokság után végiggondolja, hogy meddig folytatja a pályafutását. 

Euro 2024 - Press conference German national team
Manuel Neuer rengeteg kritikát kapott az utóbbi időben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Schäfer Andrást arról a gólról kérdezték, amit a németek elleni fejelt a 2021-es Európa-bajnokságon. 

„Az előző Eb-n fejeltem egy gólt a németek ellen, ráadásul itt Németországban. 

Különleges pillanat volt, ez minden kis srác álma, hogy gólt szerezzen egy Európa-bajnokságon, pláne egy világklasszis kapus ellen. Remélem, holnap esetleg megismételhetem. De azzal is kiegyeznék, a bármelyik játékostársam utánozná le ezt a mozdulatot”

 – mondta az Union Berlin középpályása.

Schäfer András az előző Eb-n felejthetetlen gólt fejelt a németeknek
Fotó: AFP / Matthias Hangst/POOL/AFP

A magyar csapat esélyét némileg növelheti, hogy a válogatott több játékosának is komoly Bundesliga-tapasztalata van.

„Semmiképp sem hátrány, hogy jó páran játszottunk már ebben a stadionban a német válogatott játékosok ellen. Ez előnyünkre is válhat. Szerencsére az utóbbi időben az összes sorozatban megkaptuk a németeket, úgyhogy már van tapasztalatunk ellenük. 

Minőségi játékosaik vannak, hiba lenne bárkit kiemelni, de nem egyénekben kell gondolkodni, hanem csapatban. Szeretnénk velük felvenni az versenyt és minimum egy, de inkább három pontot szerezni”

 – mondta Schäfer András, aki bízik benne, hogy ezúttal jobban fog menni neki a játék, mint Svájc ellen. 

Schäfert végül arról kérdezték, hogy a magyar csapat mennyit fog kockáztatni szerda este.

„Erre nehéz választ adni, természetesen nehéz rizikó nélkül bármilyen meccset lejátszani. Ráadásul, 

ha úgy alakul az eredmény, lehet több rizikót vállalni. Minél tovább szorosabbá tudjuk tenni a meccset, annál több esélyünk van a győzelemre, és ez őket is görcsössé teheti. Erre kell törekedni”

 – tette hozzá a 26-szoros válogatott játékos.

A mérkőzés előtt Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya több dolgot is kiemelt, ami veszélyessé teszi a magyar válogatottat.

A magyar csapat játékosai remekelnek az átmenetekben, a támadóik nagyon jól fejelnek, ez mindegyik csatárukra igaz. A szabadrúgásokból szerzett gólok tekintetében a második legjobb csapat voltak a selejtezőben, ezért el kell kerülnünk, hogy sokat szabálytalankodjunk ellenük.

 Óvatosnak kell lennünk, de a játékosainkat jól felkészítettük” – mondta Nagelsmann, aki arra is kitért, hogy a német válogatott a legutóbbi három meccsén nyeretlen maradt a magyar csapat ellen. 

Germany - Ukraine
Julian Nagelsmann komolan veszi a magyarok elleni meccset
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„A skótok elleni meccs után is mondtam, hogy az ellenfél teljesítménye mindig döntő tényező a csapatom játékában. Arra is edzettünk már, hogy mi van akkor, ha mi kerülünk hátrányba, hogy ez ne érjen minket váratlanul. A skótok ellen magabiztosan játszottunk, a kiállítás után meg már nem voltak velünk egy súlycsoportban. 

A magyarok és a skótok más szinten vannak. Az lesz a fontos, hogyan állunk bele a meccsbe. A magyarok eredménykényszerben vannak, úgyhogy támadójátékra számítok tőlük, támadóbbra, mint amit a svájciak ellen játszottak”

 – tette hozzá a 36 éves szövetségi kapitány. 

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Gulácsi - Fiola, Orbán, Dárdai - Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B.

A német válogatott várható kezdőcsapata:
Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz.

A magyar válogatott szerdán Stuttgartban folytatja az Eb-szereplését a házigazda németekkel, június 23-án pedig a skótokkal találkozik az A csoport utolsó fordulójában. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről