Vágólapra másolva!
94 éves korában meghalt Tommy Banks, aki évek óta a legidősebb az angol válogatott labdarúgó volt.

Az egykori kiváló védő 1958 májusában, egy moszkvai mérkőzésen a Szovjetunió ellen mutatkozott be az angol labdarúgó-válogatottban. Tagja volt a Walter Winterbottom irányította csapatnak, amely részt vett az 1958-as svédországi világbajnokságon.

Banks klubszinten pályafutása legsikeresebb időszakát a Bolton Wanderers együttesénél töltötte, ahol összesen 255 mérkőzésen szerepelt. Az angolok legendás hátvédje 1958-ban megnyerte a Bolton csapatával az FA-kupát, miután a döntőben 2-0-ra legyőzték a Manchester Unitedet. 1961-ben, 14 után távozott a Boltontól, majd később megfordult még az alacsonyabb osztályú Altrincham és a walesi Bangor City csapatában is. Profi pályafutását 1967-ben fejezte be, majd visszavonulása után visszatért szülővárosába, Farnworth-be, és halála napjáig ott élt. 2022-ben demenciával diagnosztizálták.

Az angol harmadosztályban szereplő Bolton a közösségi oldalán búcsúzott egykori játékosától. 

"Tiszteletünk jeléül a klub péntek reggeltől félárbócra ereszti a zászlókat a Toughsheet Community Stadionnál" – adta hírül az egykor szebb napokat is megélt angol futballklub.

Az angol szövetség (FA) is részvétét fejezte ki a legendás futballista családjának.

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről