Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a 2022-es világbajnokságon már a csoportkörben búcsúzott, az Európa-bajnokságon továbbvergődött az egyenes kieséses szakaszba a belga labdarúgó-válogatott. Ám akárcsak a három csoportmeccsükön, az Eb-nyolcaddöntőben is kilátástalan játékot nyújtottak a belgák, így az "aranygenerációnak" nevezett korosztálynak úgy tűnik, végleg befellegzett.

Az 1980-as évek után hatalmas űr keletkezett a belga futballban. Az addigi sikereket sosem látott eredménytelenség váltotta fel, és ugyan egy-egy világbajnokságra kijutott Belgium, az Európa-bajnokságokon csak 2000-ben szerepeltek – akkor is házigazdaként, de már a csoportkörben búcsúzott a belga válogatott. Az elmúlt 10 évben azonban olyan erős játékosok alkották a csapatot, akik a 2000-es évek végén utánpótlásszinten is szép eredményeket értek el a nemzeti csapattal, és ennek is köszönhetően rég nem látott reményeket tápláltak a szurkolóikban. A nemzedék a sajátjaitól és a külföldi médiától meg is kapta az "aranygeneráció" elnevezést, és elsősorban a Premier League-ben valóban klubjaik legjobbjai lettek a belga focisták. Ám válogatottként az "arany"-tól nagyon messze volt a csapat, különösen a legutóbbi két világversenyen – hétfőn este ugyanis a németországi Eb-től is elbúcsúztak a belgák.

Eb, 2024, Euro, belga, válogatott, aranygeneráció, Kevin De Bruyne
A 2024-es foci-Eb-n is trófea nélkül maradt a belga "aranygeneráció"
Fotó: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP
  • A 2014-es világbajnokságon a negyeddöntő (és ott Argentína) volt a végállomás.
  • A 2016-os Eb-n Magyarország legyőzése után Wales a legjobb nyolc között állította meg az akkor még Marc Wilmots irányította belga válogatottat.
  • Roberto Martínez szövetségi kapitány érkezése után, a 2018-as vb-n Brazília legyőzése sem adott elég lendületet, és Franciaország túl nagy falatnak bizonyult az elődöntőben.
  • A 2021-es Európa-bajnokságon a későbbi győztes olaszokra nem talált ellenszert a csapat a negyeddöntőben.
  • A katari világbajnokságon csúfos kudarc volt, hogy Horvátország mellett Marokkó is megelőzte a belgákat a csoportban.
  • Az idei Eb-n, immáron Domenico Tedesco irányításával pedig hiába szenvedték tovább magukat a csoportból Romelu Lukakuék, a félgőzzel teljesítő franciák a hajrában megnyerték a találkozót.

Ez volt az utolsó esélye a belga "aranygeneráció"-nak?

A csapatkapitány Kevin De Bruyne már a katari vb idején is arról beszélt, hogy a csapat már túl öreg ahhoz, hogy tornát nyerjen, az igazi esélyt 2018-ban puskázták el. Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Dries Mertens, Toby Alderweireld vagy éppen Eden Hazard már valóban kiöregedett, ám még 

a mostani Eb-keretben is akadt négy olyan játékos, aki már a 2014-es világbajnokságon is ott volt: 

De Bruyne mellett Jan Vertonghen, Axel Witsel és Romelu Lukaku. De ott volt még Németországban Yannick Carrasco, Thomas Meunier vagy Youri Tielemans azok közül, akik legalább 65 válogatottsággal rendelkeztek már a torna előtt. Tedesco ugyan próbált fiatalítani – a 20 évet alig betöltő játékosok közül Amadou Onana, Loïs Openda és Jérémy Doku is alapember volt az Eb-n –, de így is 27 év volt a csapat átlagéletkora.

Eb, 2024, Euro, belga, válogatott, aranygeneráció, Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne a Manchester Cityben sokszor bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb középpályása, de ezt a belga válogatottban nem tudja megmutatni
Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP

A 2026-os, észak-amerikai világbajnokságon Vertonghen 39, Witsel 37, De Bruyne 35, Meunier 34, Lukaku 33, Carrasco pedig 32 éves lesz már, így aligha lesz ott a keretben közülük egy-kettőnél több játékos. De Bruyne például már a kiesés után időt kért, és azt mondta, nyár végéig eldönti, folytatja-e a karrierjét a válogatottban. És azt ugyan nem lehet mondani, hogy nincsen utánpótlás (a 2000-es években született játékosok közül Openda a Leipzigben, Charles De Ketelaere az Atalantában, Doku pedig De Bruyne csapattársaként a Manchester Cityben számít máris kulcsembernek), de 

egy olyan tehetséges és olyan népes generáció, mint amilyen Vertonghenéké volt, aligha lesz még egy Belgiumban. 

Márpedig ha ők nem voltak képesek egyetlen tornán sem a döntőig jutni, akkor kik lesznek?

Kilátástalan futball, felháborodott belga szurkolók - mik a következmények?

A legnagyobb problémát ráadásul nem is a kiöregedés jelenti jelenleg az országban, hiszen mint említettük, a mostani keretben már "csak" 6 olyan mezőnyjátékos volt, aki már túl van a 30. életévén. A szurkolókat sokkal inkább a németországi Eb-n mutatott játék aggasztja. A Szlovákia elleni vereséget nehezen lehetett megmagyarázni, de a Románia elleni 2-0-s győzelem valamelyest enyhítette a kedélyeket. Ám 

amit Ukrajna és Franciaország ellen mutatott a belga válogatott, az egészen kilátástalan. 

Az ukránok ellen egy győzelemmel csoportelsőként a könnyebb ágra került volna a csapat, ehelyett annak kellett szurkolniuk, hogy a 91. percben Heorhij Szudakov ne találja el jól a labdát ziccerben, mert ha az a lövése bemegy, akkor csoportutolsóként búcsúznak a "Vörös Ördögök". 

Valahogy kiszenvedték 0-0-val azt a meccset, majd a saját szurkolói zavarták le a pályáról a játékosokat. Így csoportmásodikként Franciaország jött szemben az Eb-nyolcaddöntőben, a belgák játéka azonban itt sem a gólszerzésre irányult. A csapat ki akarta húzni 0-0-lal, esetleg egy-egy alkalommal megjátszani a center Lukakut, akinek ezen az Európa-bajnokságon három érvénytelenített gólt leszámítva semmi nem jött össze. 

Lehet balszerencsének mondani, hogy Vertonghen 85. percben született öngólja döntötte el végül a meccset, ám aligha van bárki, aki szerint a belgák érdemelték volna meg a továbbjutást. 

Kisebb csoda, hogy a lefújás után ezúttal a belga szurkolók eltűrték az eléjük álló játékosokat.

Eb, 2024, Euro, belga, válogatott, aranygeneráció
A "Vörös Ördögök" játékosai az Eb-kiesés után megköszönték a szurkolást az őket Németországba elkísérő drukkereknek
Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP

Ám a történtek könnyedén súlyos következményekkel járhatnak. Mint írtuk, De Bruyne is gondolkodni fog a belga válogatottól való visszavonulásán, és Tedesco sorsa is egyelőre bizonytalan, hiába van a 2026-os vb végéig szóló szerződése. A fiatalítás tovább folytatódhat, Vertonghen és Witsel (és De Bruyne) pedig talán soha többé nem viseli a címeres mezt. Szeptembertől azonban ott a Nemzetek Ligája, ahol az olasz-francia-izraeli trióval szemben kellene minél jobb eredményeket elérni, már csak a szurkolók szeretetének visszanyerése, és a jó világbajnoki selejtezős kalapbesorolás miatt. Ugyanis egy esetlegesen nehéz csoportból az elmúlt két torna után egyáltalán nem biztos, hogy Belgium könnyedén kijut a 2026-os vb-re, hiába kap rajta Európa 16 helyet. Egy ekkora pofon pedig még annál is nagyobb lenne, mint az, hogy az "aranygeneráció" sem szerezte meg az ország történetének (az 1920-as olimpiát nem számítva) első válogatott-trófeáját.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről