Vágólapra másolva!
A spanyol fociválogatott története során negyedik alkalommal nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a berlini döntőben Nico Williams és Oyarzabal góljával 2-1-re legyőzte Angliát. Az angoloké az a kétes dicsőség maradt, hogy ők lettek az elsők, akik egymás után két Eb-döntőt elvesztettek.

A döntők ritkán hozzák egy-egy nagy futballtorna legjobb meccsét, és az angolok fináléba jutásával itt is sokan rettegtek, hogy az előző 6 meccsén mindössze 4 gólt kapó angolok még a döntőig vezető úton 13 gólt szerző és talán a torna leglátványosabb fociját játszó spanyolok elleni meccset is tönkre tudják tenni.

Az angolok ezúttal is a szokásos 3-4-3-al álltak fel, ahol Bukayo Sakának a támadófeladatai mellett sok-sok védő feladata is lesz, amit eddig remekül látott el. Csakhogy ezúttal Nico Williams támadja majd az angol baloldalt, ami biztos, hogy eddig nem látott kihívást jelent majd az angol szélsőnek. Pedig lehetne ez egy gólzáporos meccs is, hiszen mindkét kezdő félelmetes támadósorral kezdte a meccset.

Lamine Yamal még érdemel egy külön említést: az 1958-as vb-döntőben szereplő Pelét megelőzve a 17 éves és 1 napos spanyol szupertini lett minden idők legfiatalabb férfi focistája, aki egy világverseny döntőjében pályára lépett.

A zsúfolásig megtelt berlini stadionban egy megnyugatóan rövid, de a rengeteg táncosnak, a hatalmas zászlóknak és az élőnek tűnő zenének köszönhetően egészen látványos kis show műsor zárta le az éppen egy hónapja, június 14-én elrajtoló Európa-bajnokságot.

A műsornak vége, kezdődhet a 17. foci-Eb döntője!
Fotó: AFP 

Első félidő

Az angolok rögtön jelezték, mire számítsunk: középkezdésből haza adták a labdát Pickfordnak. Ezt követően hagyták, hogy a spanyolok járassák a labdát, akik így is tettek, és próbálták két szélsőjüket megjátszani, akik közül Yamalt két kemény szereléssel próbálta kordában tartani a tornán először kezdő Luke Shaw.

Luke Shaw, Lamine Yamal, Eb-döntő
Luke Shaw (3) rögtön a kezdés után megmutatta Yamalnak, hogy nem lesz könnyű estéje
Fotó: AFP

A 10. percben Kyle Walker sérült bele csaknem, hogy egy oldalvonal melletti becsúszásnál ütközött Luis de la Fuente spanyol kapitánnyal, majd Le Normand próbálkozott ollózással, de közel sem olyan hatékonyan, mint Bellingham a szlovákok ellen.

Negyedóra után az angolok is elkezdtek támadni, de a spanyol védelmet nem tudták igazán megzavarni, Unai Simonnak pedig végképp nem adtak munkát.

Nem volt sok helyzet, konkrétan egy sem, ugyanis az angolok jól blokkáltak a spanyolok veszélyes fegyvereit, ők maguk meg nem különösebben erőltették az aktív támadójátékot. 

Spain v England: Final - UEFA EURO 2024
Sem Saka (7), sem Nico Williams nem jelentett veszélyt ezúttal a kapura
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A spanyolok a félidő végén megpróbálkoztak egy olyan húzással, hogy Yamal mellé Nico Williams is átment a jobboldalra, de hiába, mert olyan rosszak voltak a spanyol beadások.

A 40. perctől a közönség el is kezdett fütyülni, ha az angoloknál volt a labda, de ez a legkevésbé sem zavarta Harry Kane-éket. A 43. percben Morata zavarhatta volna fel az állóvizet, de egy jó átvétel és egy jó csel után legyőzte az angol védelem túlereje 7 méterre Pickford kapujától. A 45. percben Bellingham labdaszerzése után Rodri blokkolta Kane lövését a 16-os vonalán.

A kétperces ráadás első percében felállva tapsolhattunk az első kaput eltaláló lövésnek:

 Declan Rice jobboldali szabadrúgása után Foden pöckölt bele a labdába az ötös bal sarkán, de Unai Simon könnyedén fogta a labdát.

Második félidő

De la Fuente cserélt egyet a félidőben, de minden bizonnyal kényszerből, ugyanis Martin Zubimendi nem más, mint Rodri helyére érkezett.

De várjunk csak! 

A 47. percben Spanyolország az első kaput eltaláló lövéséből megszerezte a vezetést!

 Yamal kapott labdát a tizenhatoson, tolt rajta egyet befelé, majd remekül vette észre a baloldalon felfutó Nico Williamst, aki az ötös jobb sarkáról kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).

Nico Williams
Ott van a gól, amire egész Spanyolország várt
Fotó: AFP / AFP or licensors/Spain's midfielder #17 Nico Williams shoots to score his team's first goal during the UEFA Euro 2024 final football match between Spain and England at the Olympiastadion in Berlin on July 14, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Két perccel később Dani Olmo is helyzetbe került, de tíz méterről nagyon rosszul találta el a labdát. Most már az angolokon volt a sor, hogy mutassanak valamit. Rá is kapcsoltak, amennyire a spanyolok hagyták, de ők nem nagyon hagyták, láthatóan igyekeztek meglőni a második gólt, mielőtt az angolok elhinnék, hogy van keresnivalójuk.

A 61. percben kisebb csoda történt: a notóriusan késő cserélő Gareth Southgate változtatott, és a kapitány, Harry Kane helyére beküldte Ollie Watkinst, aki góljával eldöntötte a hollandok elleni elődöntőt. A 64. percben Bellingham egy gyönyörű labdaátvétellel Olmót és Fabián Ruízt is elküldte gyufáért, majd Zubimendi mellett 16 méterről alig lőtt a spanyol kapu mellé.

Spain v England: Final - UEFA EURO 2024, Jude Bellingham
Jude Bellingham (10) első igazán klasszis villanására a 64. percig kellett várni
Fotó: Anadolu via AFP

A 66. percben majdnem újból történelmet írt Yamal, aki Shaw mellett lőtt kapura 15 méterről, és bizony nagyon kellett az angoloknak, hogy Pickford bele tudjon nyúlni a jobb alsóba tartó labdába.

Ezt követően De la Fuente is lehozta a középcsatárát, Moratát Oyarzabal váltotta, míg a túloldalon 

Kobbie Mainoo helyére Cole Palmer érkezett a 70. percben. Hogy három perccel később éppen az lövésével egyenlítsen ki Anglia!

 A középpályás jól indította Sakát, a szélső azonban nem jutott lövéshez, középre adott labdáját Bellingham remekül készítette le Palmernek, aki 17 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1). 

Angol válogatott, Cole Palmer
A csodacsere, Cole Palmer az elődöntőben a győztes gólt készítette elő, ezúttal maga talált be
Fotó: AFP

Az angolok negyedik alkalommal egyenlítettek ki az egyenes kieséses szakaszban, és ezúttal támadásban is maradtak. Igaz, nem sokáig, mert a 80. perctől visszavették az irányítást a spanyolok, a 82. percben például Yamal lövését kellett védenie Pickfordnak.

A 86. perc utolsó másodperceiben azonban már az angol kapus sem tudott segíteni: egy rossz labdaátvetel után került a labda Cucurellához, aki beadott Walker mellett a Guéhit megelőző Oyarzabal pedig öt méterről belőtte a spanyolok második gólját! (2-1)

A 90. percben egy szöglet után Unai Simon védte óriási bravúrral, a kapusról kipattanó labdát azonban azonban Guéhi ismét kapura fejelte, amit a gólvonalon álló Olmo fejelt ki, végül Rice fejese már a léc fölé ment. A ráadásban az angolok már nem tudtak igazi helyzetet kialakítani, hogy így 1964, 2008 és 2012 után negyedik alkalommal lett Európa-bajnok Spanyolország.

Eredmény, Eb-döntő:
Spanyolország - Anglia 2-1 (0-0)
Berlin, Olympiastadion, 75000 néző, v.: F. Letexier (francia)
gól: N. Williams 47., Oyarzabal 86., ill. Cole Palmer 73.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről