A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Elképesztő meccset játszott a Konferencia-liga selejtezőjének harmadik fordulójának visszavágóján a Puskás Akadémia és az örmény Ararat-Armenia. Az 1-0-s idegenbeli győzelem után vezetést szerzett a Puskás Akadémia, de az örmények fordítottak, majd a hazai egyenlítés után ismét előnybe kerültek. A PAFC azonban nem adta fel, és a 94. percben már emberelőnyben Favorov óriási góljával 3-3-ra alakította állást és bejutott a playoffba, ahol az előző két kiírás döntőse, az olasz Fiorentina lesz az ellenfele.

A Konferencia-liga selejtezőjének 3. fordulójában az első, idegenbeli meccset 1-0-ra nyerte a finn Soisalo góljával a Puskás Akadémia, így egyértelműen esélyesként várta a visszavágót. A magyar csapat még soha nem nyert párharcot két győzelemmel, így adódott a kérdés: mikor, ha nem most?

A hétvégi Nyíregyháza elleni 3-1-re megnyert bajnokihoz képest hat helyen változtatott Hornyák Zsolt, viszont a múlt hét csütörtöki jereváni meccshez képest nem volt változás a felcsútiak kezdőjében, azaz a szakvezető elégedett volt az idegenben látottakkal.

Vardan Minaszjan, az örmény foci nagy mágusa (annak idején a világranglista 38. helyéig vezette a nemzeti csapatot) is csupán két helyen változtott az egy héttel korábbi kezdőn.

Első félidő

Két nagyobb örmény helyzettel indult a meccs, hogy aztán a 8. percben Nagy Zsolt a Puskás Akadémiának szerezzen vezetést. A magyar válogatott szélső egy szerencsésen elé pattanó labdát lőtt bombázott elemi erővel a vendégek kapujába, a labda a felső lécről vágódotta a gólvonal mögé

Ezzel összesítésben már 2-0-ra vezetett a PAFC.

NAGY Zsolt
Nagy Zsolt bombagóljával szerzett vezetést a Puskás Akadémia
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Egy perccel a gól után Szerobjan lapos lövése suhant el a jobb alsó mellett, és valljuk be, nem a hazai védelmen múlt, hogy nem lett máris 1-1.

A következő percekben beszorult a saját kapuja elé a Puskás Akadémia, a vendégek különösen Szerobjan és Harutjunan révén keltettek zavart, de a 22. percben egy labdaszerzést követően a hazaiak tudtak kontrázni, és, ha Colley passza kicsit pontosabb Nagy Zsoltnak, akkor még veszélyesebb lehetett volna az akció. 

Egy perccel később Pécsinek kellett óriásit védenie Ambarcumjan közeli lövése után, 

majd egy röviden kifejelt labdát Nissilä tett egyből kapura, ezt meg az örmények kapusa védte ugyancsak nagy bravúrral.

 A 37. percben óriási helyzetet hagyott ki az Ararat: Szolnoki maradt le egy kontránál, az örmények létszámfölényben vihették kapura a labdát, Jenne lövése után Pécsi középre ütötte a labdát, de Alexis Rodriguez hét méterről az üres kapu fölé bombázott.

Nem úgy, mint Szerobjan a 40. percben: a 21 éves örmény támadó a Rodriguez által kiharcolt szabadrúgást bombázta 22 méterről a felső léc alá. Védhetetlen lövés volt (1-1). 

Puskás Akadémia, Ararat-Armenia, Szerobjan
Szerobjan szabadrúgásánál tehetetlen volt Pécsi Ármin
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ahogy a következő örmény lövés is a 44. percben: egy balodali szöglet után Haratjunjan tolt egyet befelé a labdán majd irtózatosan kilőtte a hosszú bal felső sarkot (1-2).

Második félidő

Jól kezdődött a második játékrész, ugyanis alig két percet kellett várni a Puskás Akadémia egyenlítő góljára. Soisalo húzott el a jobbszélen, jól rúgta keresztbe a labdát, az érkező Nagy Zsolt pedig az ötös sarkáról a kapus lábai között lőtt a hálóba (2-2).

Nagy Zsolt második gólját ide kattintva nézheti meg.

A 62. percben óriási esélyhez jutott a PAFC, ugyanis megfogyatkozott az Ararat csapata: Szolnoki addig rángatta Nondit, hogy a kenyainak elborult az agya és kétészer is lekönyökölte a magyar védőt. Teljesen jogos volt az azonnali piros lap.

SZOLNOKI Roland
A koszovói bíró nem habozott, amikor fel kellett mutatnia a piros lapot
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A 67. percben fél percig ismét örülhettek a hazai szurkolók, mert Nagy Zsolt középre fejelt labdáját a szünetben beállt Puljic fejelte az üres kapuba, de a videobíró jelezte, hogy a gólpasszt adó magyar szélső már lesen kapta a labdát.

Bírta a drámai hajrát a Puskás Akadémia

A folytatásban az örmények tíz emberrel is próbáltak támadni, és többet is birtokolták a labdát, de veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani. De enélkül is sikerült gólt lőni, mert a 85. percben Duarte egy irgalmatlanul nagy, 30 méteres bombával ismét vezetést szerzett az Ararat. Ezzel 3-2-re vezettek az örmények, összesítésben pedig 3-3 lett az állás.

A gól után összekapta magát a Puskás Akadémia, és a 94. percben, jött a dráma, hazai szempontból örömteli végkifejlettel: egy kezezésért megadott szabadrúgást Favorov bombázott 22 méterről a jobb felsőbe.

Eredmény, Konferencia-liga, selejtező, 3. forduló:
Puskás Akadémia FC - Ararat-Armenia (örmény) 3-3 (1-2)
Felcsút, Pancho Aréna, 1280 néző, v.: Nuza (koszovói)
gól: Nagy Zs. 8., 47., Favorov 90+4., ill. Szerobjan 40., Haratjunjan 44., Duarte 85.
kiállítva: Nonda 62. (Ararat)
Puskás Akadémia: Pécsi - Maceiras, Golla, Stronati, Ormonde-Ottewill - Szolnoki (Levi, 64.), Plsek (Favorov, 83.) - Soisalo (Komáromi, 54.), Nissilä, Nagy Zs. - Colley (Puljic, a szünetben)
Ararat: Kucser - Hovhanniszjan, Queiros, Junior Bueno, Grigorjan (Gbomadu, 76 - Ambarcumjan (Duarte, 58.), Nondi, Harutjunjan (Tera, 71.) - Szerobjan, Rodríguez (Ocansey, 58.), Yenne

Továbbjutott a Puskás Akadémia 4-3-as összesítéssel. A felcsútiak a playoff körben az előző két kiírás döntősével, az olasz Fiorentinával találkoznak. Az első mérkőzést augusztus 22-én Firenzében, a visszavágót egy héttel később Felcsúton rendezik.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!