A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának visszavágóján a Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a dán Midtjylland ellen a Groupama Arénában. Az első félidőben a magyar bajnok teljesen lefutballozta ellenfelét és Ibrahim Cissé góljával vezetett. A második játékrészben már nem tudott olyan intenzitással támadni a Fradi, mint az elsőben, a dánok pedig kiegyenlítettek és 3-1-es összesítéssel továbbjutottak. A folytatásban jön az Európa-liga-playoff, ahol a Ferencváros a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzd meg a csoportkörbe jutásért.

A Ferencváros a dán Midtjylland elleni párharc első mérkőzésén 2-0-ra kikapott idegenben, így elképesztő bravúrra volt szüksége a továbbjutás kiharcolásához hazai pályán. A sorozatban hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét idén tavasszal megnyerő Fradi közel 60 éve tudott legutóbb ilyen szintű nemzetközi kupacsodát tenni, de a zöld-fehérek norvég középpályása, Kristoffer Zachariassen kiemelte, hogy a drukkerek támogatásával szenzációt okozhatnak. 

Nehéz helyzetben vagyunk, de a szurkolóink támogatásával sikerülhet. Minél hamarabb szeretnénk megszerezni az első gólt, mert akkor még sok időnk lehet a másodikra,

és játszhatunk türelmesen. Képesek vagyunk akár kétszer-háromszor betalálni, de fontos lesz a kapunkat megőrizni a góltól" - mondta a Fradi légiósa.

POY_5017
Zachariassen bízott a csodában a Midtjylland elleni visszavágón
Fotó:  Polyák Attila - Origo 

A Fradi 2017-ben is találkozott a Midtjylland csapatával, amelyet már harmadszorra sorsoltak össze a magyar bajnokkal az európai kupaporondon. Hét éve, az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában még nehezebb helyzetben volt a csapat, mert akkor idegenben kellett volna ledolgoznia kétgólos hátrányát, ám azóta a Ferencváros kerete nagyon megerősödött. Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rossz emlékű 2017-es párharccal ellentétben ezúttal a Groupama Arénában rendezték a visszavágót, vagyis a Fradi a saját szurkolói és telt ház előtt léphetett pályára, ahogyan azt Zachariassen is kiemelte.

A sorsdöntő BL-selejtező előtt még sor került egy rövid eseményre, melynek keretében felavatták a stadionban található, újonnan kialakított Coors terasz-t. 

Visszatérve a meccshez, a magyar bajnok nyáron kinevezett holland vezetőedzője, Pascal Jansen a visszavágó előtt azt mondta, csapatának elsősorban a helyzetkihasználáson kell javítania, és akkor képes lehet az egyedülálló bravúrra. Az 51 éves szakember ennek szellemében támadó felfogásban küldte pályára a játékosait, és az alábbi kezdőtizenegynek szavazott bizalmat a Midtjylland elleni visszavágón: 

Dibusz - Makreckis, Cissé, Raul Gustavo, Ramírez - Rommens, Abu Fani - Traoré, Zachariassen, Ben Romdhane - Pesics. 

A dán bajnok ebben az összeállításban lépett pályára: Ólafsson - Andersson, Diao, Bech, Juninho - Osorio, Martinez, Askildsen, Sørensen - Franculino, Buksa.

A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz, a Fradi-drukkerek már órákkal a meccs előtt a Népligetnél hangolódtak, a stadionban pedig elképesztő atmoszféra fogadta a játékosokat, zúgott a "Mi vagyunk a Ferencváros!" és a "Mindent bele!" rigmus a lelátóról.

Fantasztikusan kezdett, közelebb került a csodához a Fradi

Óriási lendülettel kezdett a magyar bajnok, már az első percben helyzet alakult ki a dán tizenhatoson belül, ám Traorét meg tudták állítani a védők. A Midtjylland futballistái nem mentek szomszédba a durvaságért, többször is kőkemény belépőkkel állították meg a Fradi játékosait. A 8. percben Abu Fanit vágták fel a 16-os előterében, Rommens szabadrúgása viszont elakadt a sorfalban. 

Teljesen beszorította ellenfelét Pascal Jansen csapata, a dán együttes csak elvétve jutott el a zöld-fehérek 16-osáig. 

Elképesztő lendülettel kezdett a Fradi a dán bajnok ellen
Fotó: Polyák Attila - Origo

A 14. percben szép akció után Abu Fani tette le lövésre a labdát Rommensnek, a belga középpályás azonban a jobb alsó sarok mellé bombázott, majd Pesics nem tudta jól bele tenni a lábát egy beadásba. Folymatosan jöttek a magyar helyzetek, Abu Fani lövését védte bravúrral Ólafsson, aztán Traoré fejesét is hárította a dán kapus. 

A 17. percben azonban már nem úszta meg a Midtjylland, Cissé egy kipattanó után közelről a jobb alsó sarokba helyezett.

A gól után felrobbant a Fradi-tábor, a magyar bajnok pedig továbbra is nyomott, Abu Fani okos lövése kevéssel kerülte el a jobb alsót a 19. percben.

Ibrahim Cissé szerzett vezetést a Fradinak
Fotó: Polyák Attila - Origo

A félidő közepén kezdett némileg magához térni az ellenfél, de továbbra is a Ferencváros dominált, a 26. percben Ben Romdhane szép csel után lőtt kevéssel mellé, Traoré középre tartó löketét pedig védte Ólafsson. A 41. percben Dibusznak kellett nagyot védenie, Makreckis eladott labdája után 15 méterről lőhetett Osorio. 

A félidő végére is maradt még Fradi-helyzet, Traoré lövését blokkolták, majd Ólafsson fogott meg egy veszélyes hazai beadást. 

A hosszabbításban a gólszerző Cissének hátul akadt egy nagyon fontos mentése, a francia védő hatalmas reflexmozdulattal fejelte ki Juninho jobb felső sarok felé tartó labdáját.

Elmaradt az újabb BL-csoda, jöhet az Európa-liga-playoff

Jansen a szünetben cserélt, Ramírez helyett Botka állt be, a Fradi pedig ott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is nagy erőkkel támadott. Egyből hazai helyzettekkel indult a második játékrész, de Zachariassen, majd Rommens lövését is védte Ólafsson, Abu Fani pedig egy szöglet után lőtt kapásból éppenhogy mellé.

A második félidő is Fradi-helyzetekkel indult
Fotó: Polyák Attila - Origo

Az 50. percben teljesen váratlan esemény következett be, szinte a semmiből egyenlített a dán csapat, miután Sørensen a jobb alsó sarokba helyezett. Ismét két gól kellett a Fradinak ahhoz, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolja. 

Nem adta fel azonban a magyar bajnok, újra támadni kezdett, de egyre fogyott az ideje. 

Több helyzetet is kialakított az FTC, de a dánok keményen védekeztek, az utolsó pillanatokban rendre odaértek.

A második félidő közepétől már a Midtjylland csapatának is akadtak helyzetei, a vendég együttes igyekezett minél több szabadrúgást kiharcolni, hogy húzza az időt, a Fradi-tábornak pedig mindez természetesen nagyon nem tetszett. A hajrában egyre több hibát vétettek a hazai játékosok, a dánok pedig tartották az eredményt, nekik ez tökéletes volt a továbbjutáshoz.

A második félidőben óriási bravúr kellett volna a Fraditól a továbbjutáshoz
Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó percekben és a hat perces hosszabbításban már nem változott az eredmény, maradt az 1-1, így a Midtjylland 3-1-es összesítéssel jutott tovább a playoffba. A Fradi egy félidőn át szenzációsan játszott és közel volt a csodához, ám ezúttal elmaradt a BL-bravúr. Az utolsó pillanatban Raul Gustavót még a videóbírós visszajátszás megtekintése után kiállította a játékvezető, de ez a lényegen már nem változtatott.

A folytatásban a Ferencváros - amely a legrosszabb esetben a Konferencia-liga főtábláján szerepelhet - az Európa-liga rájátszásában a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzd meg a csoportkörbe jutásért.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Ferencvárosi TC-Midtjylland (dán) 1-1 (1-0)
Groupama Aréna, 18 027 néző, v.: Orel Grinfeeld (izraeli)
Továbbjutott: a Midtjylland 3-1-es összesítéssel.
gólszerzők: Cissé (17.), illetve Sörensen (50.)
piros lap: Gustavo (96.)
sárga lap: Ramírez (40.), Zachariassen (66.), Botka (76.), Kady (85.), illetve Askildsen (7.)

Ferencvárosi TC: Dibusz - Makreckis (Gruber, 83.), Cissé (Szevikjan, 83.), Gustavo, Ramírez (Botka, a szünetben) - Rommens, Abu Fani - Ben Romdhane, Zachariassen (Kady, 74.), Traoré - Pesic (Bassey, 43.)

Midtjylland: Olafsson - Andersson, Diao, Bech, Juninho (Gabriel, 70.) - Osorio, Martinez, Askildsen (Simsir, 30.), Sörensen - Franculino (Castillo, 90.), Buksa (Brynhildsen, 70.)

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!