Vágólapra másolva!
Csütörtökön kora este két mérkőzést rendeztek a megújult labdarúgó Bajnokok Ligájában. A portugál Benfica 2-1-re nyert a szerb Crvena zvezda vendégeként, míg a német bajnok Bayer Leverkusen Rotterdamban győzte le 4-0-ra a holland Feyenoord csapatát.

A 2023/24-es szezonnak a Bayer Leverkusen volt a csodacsapata, ugyanis Xabi Alonso együttese veretlenül nyerte meg a Bundesligát, mellette pedig a Német Kupát is behúzta, az Európa-ligában pedig a döntőig menetelt. A gyógyszergyári csapat elképesztő sorozata augusztus végén szakadt meg, akkor a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig tudta 3-2-re legyőzni a Leverkusent, amely így 35 veretlenül lejátszott meccs után kapott ki a Bundesligában. A lipcseiek elleni vereség után a Leverkusen kiütötte a Hoffenheimet, így a német csapat remek formában várhatta a holland Feyenoord elleni találkozót, és most már a veretlenségi sorozat terhe is lekerült az együttesről. 

Bayer Leverkusen - RB Leipzig
A Leverkusen több mint egy évig veretlen volt a Bundesligában
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A holland csapat óriási változáson ment át a nyáron, ugyanis kulcsemberek távoztak, ráadásul a csapat sikeredzője, Arne Slot váltotta Jürgen Kloppot a Liverpool kispadján. A Feyenoord az idei szezonban négy bajnokiból csak egyet tudott megnyerni, így egyértelműen a Leverkusen volt a meccs esélyese. 

A német csapat remekül kezdte a találkozót és már az 5. percben megszerezte a vezetést. Az agresszív letámadás eredményeként Robert Andrich szerzett labdát, amit Florian Wirtz kapott meg, a német válogatott támadó kapura tört, majd 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (0-1). 

A bekapott gól után a Feyenoord átvette a játék irányítását, több nagy helyzetet is kidolgozott, de egyenlíteni nem tudott, a Leverkusen pedig a 30. percben egy elképesztő góllal növelni tudta az előnyét. 

Victor Boniface egy elképesztően trükkös passzal indította a jobb szélen felfutó Jeremie Frimpongot, a holland szélső középre tette a labdát, amit a spanyol Európa-bajnok Alejandro Grimaldo közelről a hálóba passzolt (0-2).

Ezt követően a német csapat lendületben maradt, a 36. percben pedig el is döntötte a meccset. Egy gyors kontratámadás után Frimpong futott el a jobb szélen, majd középre tekert az érkező Wirtznek, aki kapásból a kapuba belsőzte a labdát (0-3). 

  • Az ötödik percben eredmény Florian Wirtz a Leverkusen történetének leggyorsabb idegenbeli BL-gólját lőtte, nem mellesleg a 21 éves támadó az első német játékos lett, aki duplázott pályafutása első BL-meccsén. 
A Leverkusen az első félidőben megalázta a Feyennordot
Fotó: AFP/John Thys

Xabi Alonso együttese a harmadik gól után sem állt le, a 44. percben újabb gólt szerzett. Grimaldo szabadrúgására Edmond Tapsoba érkezett a hosszú oldalon, a Burkina Fasó-i szélső középre fejelte a labdát, amit a Feyenoord kapusa, Timon Wellenreuther lábbal akart hárítani, de szerencsétlenül ért a labdába, ami így a lábai között becsorgott a kapuba (0-4). 

A második félidőben a Leverkusen teljesen visszavett, a Feyenoord többet birtokolta a labdát, folyamatosan dolgozta ki a helyzetek, de nem tudott betalálni. A 73. percben ugyan Ueda Ajasze lőtt egy gólt, a japán játékos találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A hajrában a Feyenoord mindent megtett a szépítésért, így óriási területek nyíltak a német együttes előtt a kontrajátékra, Xabi Alonso csapata több ziccert is kihagyott a végjátékban, így a második félidőben nem született újabb gól. 

A Benfica a Crvena zvezda otthonából vitte el a három pontot két török légiósának köszönhetően: a szünetig Kerem Aktürkoglu és Orkun Kökcü révén szereztek kétgólos vezetést a portugálok, a szerbek erejéből pedig csak a szépítésre futotta a hajrában.

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 1. forduló:
Feyenoord (holland)-Bayer Leverkusen (német) 0-4 (0-4)
gólszerzők: Wirtz (5., 36.), Grimaldo (30.), Wellenreuther (45., öngól)

Crvena zvezda (szerb)-Benfica (portugál) 1-2 (0-2)
gólszerzők: Milson (86.), illetve Aktürkoglu (9.), Kökcü (29.)

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!