Vágólapra másolva!
A megújult labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapja kis híján unalomba fulladt, hiszen mindenki azt várta, hogy a bombaformában futballozó Erling Haaland vezérletével a Manchester City remek meccset játszik majd az olasz Internazionale együttesével. Azonban a 2023-as BL-döntő visszavágóján csak kihagyott helyzetekig jutottak a csapatok, Haaland pedig eltűnt a mezőnyben. Sokáig úgy volt, hogy a francia bajnok Paris Saint-Germain és a spanyol Girona találkozója is gól nélküli döntetlennel ér véget, azonban a 90. percben jött a dráma, és az idei futballszezon eddigi legnagyobb potyagólja. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

A Manchester City és az Internazionale rangadója előtt komoly kérdéseket vetett fel, hogy milyen összeállításban lépnek majd pályára a csapatok. Az angol bajnok ugyanis vasárnap a legkomolyabb kihívójával, az Arsenallal játszik majd a bajnokságban, míg az Internazionale az AC Milan együttesével találkozik majd a Derby della Madonninán. Ránézésére a City kezdője tűnt erősebbnek, már csak azért is, mert ott volt a csapatban a bombaformában futballozó Erling Haaland, aki négy fordulót követően már kilenc gólnál jár a Premier League-ben, amivel megdöntötte Wayne Rooney csúcsát (8) az első négy kört tekintve. Ezzel szemben az Inter legnagyobb sztárját, az argentin világbajnok Lautaro Martínezt csak a kispadra nevezte Simone Inzaghi vezetőedző. 

Haaland, Manchester City
Erling Haaland kemény őrizetet kapott az Inter elleni meccsen
Fotó: AFP/Paul Ellis

Haaland megint csődöt mondott

A találkozón azt történt, amit várni lehetett. A Manchester City többet birtokolta a labdát, több nagy helyzetet is kialakított, míg az Internazionale gyors kontratámadásokból próbált veszélyeztetni. Az olasz csapatnak meg is voltak a helyzetei, de igazán komoly ziccere azonban csak a Manchester City előtt adódtak. A legnagyobbra egészen a 89. percig kellett várni, amikor Ilkay Gündogan ajtó-ablak szituációban fejelt Yann Sommer kezébe, így maradt a gól nélküli döntetlen, amivel valószínűleg mindkét csapat játékosai kiegyeztek volna a találkozó előtt. Talán csak Erling Haaland a kivétel, aki ismét nem tudott gólt lőni egy Bajnokok Ligája-rangadón, ezzel pedig újfent témát szolgáltatott a kritikusainak. 

A norvég támadónak elképesztő statisztikája van, ugyanis 39 meccsen 41 gólnál jár a legrangosabb európai kupasorozatban, azonban gyakran a fejére olvassák, hogy a nagy meccseken hajlamos eltűnni. 

  • A 2022/23-as szezonban a Manchester City megnyerte a Bajnokok Ligáját, Haaland pedig 12 góllal a sorozat gólkirálya lett. Azonban a Real Madrid elleni elődöntős párharcban már nem talált be, és az Inter elleni döntőben sem. 
  • Ugyanebben a szezonban a City megnyerte az FA-kupát, de a Sheffield United elleni elődöntőben és a Manchester United elleni döntőben is gólképtelen maradt. 

A 2023/24-es szezonban Haaland hat meccsen kilenc gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, de ezúttal is csak a "kiscsapatokat" sikerült megszórnia. 

  • A csoportkörben egy gólt lőtt az RB Leipzignek, négyet pedig a svájci Young Boysnak, mellette még a dán FC København ellen talált be egyszer a nyolcaddöntőben. Majd jött a Real Madrid elleni negyeddöntős párharc, amelyben leradírozták a pályáról, a csapata pedig 3-3-as összesítés után tizenegyespárbajt követően búcsúzott. 
  • A City az előző szezonban is FA-kupa-döntőt játszott, Haaland azonban nem talált be a Manchester United ellen 2-1-re elveszített találkozón – ráadásul a Sevilla elleni Európai Szuperkupa-meccsen és az Arsenal elleni angol Szuperkupa-találkozón is gólképtelen maradt. 
Haaland, Manchester City, Inter
Erling Haaland lövése az Inter elleni Bajnokok Ligája rangadón
Fotó: AFP/Paul Ellis

A modern futballban a csatárokat sem feltétlenül a góljaik száma minősíti, azonban ha Haalanddal kapcsolatban bele lehet kötni valamibe, akkor az abban kimerül, hogy a legfontosabb meccseken nem tud hőssé válni. Bár azt is meg kell jegyezni, hogy nagyon hosszú a szezon, ez pedig "csak" egy első fordulós BL-meccs volt. 

Elképesztő, ami Guardiola csapatával történt

„Az Inter olyan csapat, amelyik nagyon jól védekezik. Ők a védekezés és az átmenet mesterei. Körülbelül másfél helyzetünk volt, nem lehet sok lehetőséget teremteni, amikor egy csapat tizenegy játékossal védekezik ilyen mélyen. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, minden tetszett” – mondta a találkozó után Pep Guardiola, a Manchester City edzője, akinek ez volt a 42. hazai BL-meccse az angol csapat kispadján és most fordult vele elő másodszor, hogy az együttese nem tudott gólt lőni az Etihad Stadionban.

Tudtuk, milyen nehéz lesz, hiszen egy remek csapatról van szó. Jobb lett volna nyerni, de nem bántam meg semmit. Szeretem az Inter játékát, ezért is mondom, hogy jól teljesítettünk, mert tudtuk, hogy milyen jó az ellenfél. Tudtam, hogy az Inter így fog védekezni. Tudtam, hogy nem fogunk huszonöt lehetőséget kialakítani - ez lehetetlen ellenük

– folytatta a katalán szakember, aki kitért Erling Haaland teljesítményére is.

Pep Guardiola korántsem elégedetlen a végeredménnyel
Fotó: AFP/Oli Scarff

„Hat emberük védekezett Haalandon, három elöl és három hátul - ez minden játékosnak nehézséget okoz, bárhol a világon. Hallottam, ahogy a kispadjukról is folyamatosan azt mondják, hogy közelebb, közelebb” – mondta Pep Guardiola, aki végezetül hozzátette, hogy nincs miért bánkódnia, hiszen még október sincs, így a csapata még koránt sincs csúcsformában. 

„Nagyon intenzív mérkőzés volt egy erős ellenféllel szemben. Tudtuk, hogy mi vár ránk, ők is egy topcsapat, és hozzászoktak a győzelmekhez. Remek teljesítményt nyújtottunk, nagyon közel voltunk a gólszerzéshez. Elfogadjuk, hogy így alakult és megyünk tovább. Jó teszt volt számunkra” – mondta Rúben Dias, a City portugál válogatott hátvédje. 

„A meccs után azt mondtam, hogy 'szép volt srácok', óriási teljesítményt nyújtottak. Pontosan úgy játszottak, ahogy azt kértem tőlük” – kezdte az értékelését Simone Inzaghi, az Internazionale edzője. 

Mindannyian tudjuk, hogy a Manchester City mire képes, tudtuk, hogy mindent meg kell tennünk, hogy nagyszerű meccset játsszunk, és ez sikerült is. Sikerült kialakítanunk pár nagy helyzetet is a meccsen. Amikor csapatként dolgozunk, mindenkinek megnehezítjük a dolgát

– folytatta az olasz szakember.

Pep Guardiola üdvözölte Simone Inzaghit a találkozó előtt
Fotó: AFP/Oli Scarff

Az 51. percben megszerezhette volna a vezetést az Inter. Egy szép támadás végén Matteo Darmian került helyzetbe, azonban lövés helyett sarokkal megpróbálta visszakészíteni a labdát Nicolò Barellának, de pontatlanra sikerült az átadása, így odalett a nagy helyzet. 

„Megkérdeztem Darmiant, hogy miért nem lőtt, de azt mondta, hogy hallotta maga mögött Barellát. Engem inkább az bosszantott, hogy Mhitarján nem lőtt gólt. Kétségbeestem a kispadon, azt hittem, hogy be fogja lőni” – kesergett Inzaghi az örmény középpályás 76. percben kihagyott helyzete miatt. 

Máris megszületett a szezon potyagólja

A szerdai nap másik rangadóján a francia bajnok Paris Saint-Germain a spanyol bajnokság előző szezonjának meglepetéscsapatát, a Gironát fogadta. A párizsiak az egész meccsen óriási fölényben futballoztak, 24-szer próbálkoztak kapura lövéssel, de sokáig úgy tűnt, nem lesz gól a mérkőzésen. A 90. percben aztán a portugál balhátvéd Nuno Mendes húzott el a szélen, középre lőtte a labdát, azonban a kapujából kimozduló Paulo Gazzaniga egy elképesztően szerencsétlen mozdulattal beejtette a kapujába a beadást, ezzel a PSG megnyerte a meccset. 

Paulo Gazzaniga, Girona argentin kapusa hatalmas potyagólt kapott a PSG elleni meccsen
Fotó: AFP/Franck Fife

„Azt hiszem, jól szerepeltünk. Szerény klub vagyunk, és ez volt az első meccsünk a Bajnokok Ligájában. 

Ez a mérkőzés tanulságul szolgál majd, és lehetőséget ad arra, hogy a jövőben fejlődjünk. A PSG jobb volt, különösen a második félidőben. Óriási nyomás alá helyeztek minket. Jó teljesítményt nyújtottunk, még akkor is, ha nem volt igazán esélyünk a győzelemre. Három éve dolgozunk együtt. Megérdemeljük, hogy itt legyünk. 

Kicsit szomorú vagyok az eredmény miatt, de majd túltesszük magunkat rajta. Apránként gyűjtjük majd a pontokat. Meggyőződésem, hogy minden mérkőzésen versenyképesek leszünk. Nem könnyű idejönni, de lassan majd belelendültünk a játékba. Megmutattuk a karakterünket” – értékelt Miguel Ángel Sánchez Muñoz, aki 2021 nyara óta irányítja a katalán csapatot. 

A Paris Saint-Germain remekül futballozott, azonban az sokatmondó, hogy a legutóbbi három Bajnokok Ligája-mérkőzésén 6,9-es xG-t (várható gólok száma) dolgozott ki, 70-szer lőtt kapura, de egyszer sem tudott gólt lőni. A Girona elleni meccset is az argentin kapus, Paulo Gazzaniga öngóljával nyerte meg a párizsi csapat. 

„Lassan kezdtünk, nagyon hanyagul, könnyű passzokat rontottunk. 

A Girona megmutatta, miért tudott bejutni a Bajnokok Ligájába, miért tartozik a legjobb csapatok közé. A kezdés nem tetszett, de a második félidőben már sokkal boldogabb voltam. Voltak tiszta ziccereink, kettő vagy három, gólt kellett volna szereznünk. 

A gólt nem láttam, de a lényeg, hogy megvan a három pont” – értékelt Luis Enrique, a PSG spanyol edzője, aki a párizsi szurkolókat is kiemelte, akik az utolsó pillanatig buzdították a csapatát. 

Luis Enrique csapatának gondjai vannak a gólszerzéssel a BL-ben
Fotó: AFP/Franck Fife

Szenzációsan kezdett a skót Celtic, amely hazai pályán 5-1-re verte a Slovan Bratislava együttesét. A glasgow-i csapat ráadásul az első lett a BL történetében, amelynek két japán játékosa is gólt tudott szerezni egyetlen mérkőzésen a legrangosabb európai kupasorozatban: Furuhasi Kiogo a 47., Maeda Daizen pedig a 70. percben talált be a szlovákok kapujába. Ráadásul a skót csapat játékosa, Arne Engels is beállított egy rekordot. A 21 éves belga középpályás Henrik Larsson után a második játékos lett, aki gólt lőtt és gólpasszt is adott egy BL-meccsen. 

A Borussia Dortmund a 20 éves Jamie Bynoe-Gittens két góljával, valamint Serhou Guirassy a ráadásban értékesített tizenegyesével diadalmaskodott 3-0-ra a Club Brugge vendégeként. Bynoe-Gittens 20 évesen és 41 naposan a második legfiatalabb játékos lett, aki duplázni tudott egy BL-meccsen a becserélését követően. A rekordot a francia világ- és Európa-bajnok David Trézéguet tartja, aki 1997-ben 20 évesen és 7 naposan duplázott az AS Monaco színeiben.

Jamie Bynoe-Gittens volt a Dortmund hőse
Fotó: Belga via AFP

A Sparta Praha hazai pályán 3-0-ra nyert az osztrák Red Bull Salzburg ellen. A cseh csapat így 19 év után győzelemmel tért vissza a legrangosabb európai kupasorozatba, ahol legutóbb 2003-ban tudott egy meccsen legalább két gólt szerezni. A hazaiak már a 2. percben előnybe kerültek, ez volt a csapat történetének második leggyorsabb gólja a BL-ben, a rekordot Vratislav Lokvenc tartja 43 másodperccel még 1999-ből. Ráadásul a prágai csapat támadója, a nigériai Victor Olatunji lett a harmadik afrikai játékosa, aki gólt lőtt és gólpasszt adott pályafutása első Bajnokok Ligája meccsén. 

A Serie A-ban szereplő Bologna hazai pályán játszott gól nélküli döntetlent az ukrán Sahtar Donyeckkel. Az olasz csapat 22 év után tért vissza a nemzetközi kupaporondra, ahol egyébként története során még soha nem veszített mérkőzést hazai pályán, immáron 27 győzelem mellett 12 döntetlen a mérlege. A Bologna egyébként 1964 októberében, tehát 60 éve játszott legutóbb a legrangosabb európai kupasorozatban, részt vevő csapatokat tekintve ez a leghosszabb időszak két részvétel között.

Hosszabbítás:

Végezetül lássuk a szerdai mérkőzések legérdekesebb statisztikáit:

  • Pep Guardiola irányítása alatt az Inter elleni volt a Manchester City 42. hazai Bajnokok Ligája-mérkőzése. És mindössze másodszor fordult elő a csapattal, nem tudott betalálni. Ilyenre legutóbb 2022 márciusában a Sporting elleni találkozón volt példa. 
  • A Bologna hazai pályán immáron 34 mérkőzés óta veretlen ((beleértve a selejtezőket is) az európai kupaporondon. Ez az európai futballtörténelemben a leghosszabb sorozat vereség nélkül.
  • A Celtic másodszor szerzett legalább négy gólt egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A skót csapat legutóbb 2001 októberében nyert meg ilyen gólgazdag meccset, amikor 4-3-ra legyőzte a Juventust. 
Történelmet írtak a Celtic japán játékosai 
Fotó: AFP/Andy Buchanan
  • 18 évesen és 194 naposan Warren Zaïre-Emery lett a második legfiatalabb játékos, aki elérte a 15 meccses határt a Bajnokok Ligájában. Az élen a Real Madrid középpályása, Jude Bellingham áll, aki 18 évesen 148 naposan már túl volt a 15. BL-fellépésén.
  • A Girona kapusa, Paulo Gazzaniga lett az első olyan kapus, aki egy spanyol csapat színeiben öngólt vétett egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen. 
  • Miguel Ángel Sánchez Muñoz irányítása alatt (139 mérkőzés) először fordult elő, hogy a Girona egyetlen lövéssel sem kísérletezett a mérkőzés első félidejében. 
  • A Paris Saint-Germain támadója, Marco Asensio egymaga lépett pályára annyi (65) BL-meccsen, mint a Girona teljes kezdőcsapata. 
  • A 37 éves és 342 napos Cristhian Stuani a második legidősebb debütáló játékos lett a Bajnokok Ligája történelemben. A Girona játékosánál csak az Olimpiakosz görög játékosa, Tászosz Mitrópulosz mutatkozott be idősebben a BL-ben, ő ugyanis 40 éves és 109 napos volt, amikor 1997 decemberében pályára küldték egy Rosenborg elleni meccsen. 
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!