Vágólapra másolva!
Szeptember 17-én megkezdődnek a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájának küzdelmei. A labdarúgó Bajnokok Ligája 2024-25-ös szezonjában a megújult alapszakasz során 16 játéknapon keresztül harcol egymással 36 csapat azért, hogy bejusson a legjobb nyolc, rosszabb esetben a legjobb huszonnégy mezőnyébe, azaz továbbjusson. Cikkünkben megvizsgáltuk, hogy a következő hónapok során, az egyes BL-játéknapoknak melyek lesznek a legnagyobb rangadói, amelyeket semmiképp sem lesz érdemes kihagyni.

A labdarúgó Bajnokok Ligája a 2024-25-ös szezontól kezdve megújult, ugyanis a 32 klubot tartalmazó csoportkört egy 36 csapatos alapszakasz, más néven ligaszakasz váltotta fel. A selejtezők végeztével az együtteseket négy darab kilencfős kalapba osztották be, és az augusztus végén, Gianluigi Buffon és Cristiano Ronaldo segítségével megtartott BL-sorsolás során minden csapat két-két ellenfelet kapott az egyes kalapokból, akik közül egy ellen hazai pályán, egy ellen pedig idegenben találkozik. A ligaszakasz zárásakor kialakul egy nagy, 36-os tabella, ahonnan az első nyolc helyezett automatikusan nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezetteknek pedig februárban játszaniuk kell a legjobb tizenhat csapat közé kerülésért.

Bajnokok Ligája, Gianluigi Buffon, alapszakasz, sorsolás, Real Madrid, ligaszakasz, főtábla
A Real Madrid BL-sorsolása a könnyebbek közé tartozik, a címvédő számára kötelezőnek számít a továbbjutás a Bajnokok Ligája ligaszakaszából
Fotó: Valery HACHE / AFP

A koefficiensek alapján a holland Feyenoordnak, a francia Paris Saint-Germainnek és az osztrák Salzburgnak van a legnehezebb sorsolása; míg az Opta értékelése szerint 

a PSG mellett a cseh Sparta Praha és az angol Liverpool járt a legrosszabbul. 

Az első kalaposok közül a statisztikák alapján a német Borussia Dortmund sorsolása a legjobb, de a szintén német Bayern München, a BL-győztes Real Madrid és a második kalapból kihúzott, Európa-liga-címvédő Atalanta sem panaszkodhat.

Négy topligás csapat (Aston Villa, Bologna, Brest és Girona) is először szerepel a BL főtábláján, rajtuk kívül pedig a Slovan Bratislava is újonc. A következő négy hónapban összesen nyolc héten, azon belül tizenhat játéknapon rendeznek mérkőzéseket, az elsőket már rögtön kedden. Az alábbiakban megvizsgáljuk, az egyes játéknapoknak mely(ek) lesz(nek) a legnagyobb rangadó(i). 

Ezek lesznek a Bajnokok Ligája 2024-25-ös ligaszakaszának legnagyobb rangadói

  • szeptember 17.: Milan – Liverpool 

Minden idők egyik legemlékezetesebb BL-döntőjét játszotta egymással 2005-ben az olasz és az angol csapat, majd két évre rá ismét ők vívták a finálét. Azóta tétmeccsen 2021 őszén, a BL-csoportkörben csaptak össze, utóbbi alkalommal mindkét meccset a Liverpool nyerte. Az idei főtábla nyitónapján Milánóba látogatnak Szoboszlai Dominikék, a magyar focista az első Bajnokok Ligája-meccsére készül a Vörösök mezében. Hiába van nagy különbség a két együttes szezonkezdete és elmúlt idénye között, biztosan nem lesz egyszerű dolga Arne Slot együttesének. A keddi nyitány esti programjában megrendezett meccsen Paulo Fonseca hat év után ül ismét kispadon a BL-főtáblán, és rögtön nagy meglepetést okozhat, ha sikerül pontszerzéssel bemutatkoznia a Milan edzőjeként Európában.

AC Milan, Liverpool FC, Bajnokok Ligája, 2021
Három év után ismét összecsap egymással BL-meccsen a Milan és a Liverpool
Fotó: Anadolu via AFP / 2021 Anadolu Agency
  • szeptember 18.: Manchester City – Internazionale

Egy másik korábbi BL-döntőt is megrendeznek az első fordulóban, a City és az Inter azonban nem is olyan régen, 2023-ban csapott össze egymással. Az eddigi egyetlen egymás elleni tétmérkőzésüket akkor Erling Haalandék nyerték, történetük legnagyobb sikerét elérve, ám azóta hozzájuk hasonlóan a milánóiak is szárnyalnak. Az angol és az olasz bajnok egyaránt remek formában, a szezonban még veretlenül várja a manchesteri Etihad Stadionban megrendezett ligaszakaszmeccset, Simone Inzaghi pedig szeretne visszavágni Pep Guardiolának.

  • szeptember 19.: Atlético Madrid – RB Leipzig

Az első játékhét abból a szempontból különleges, hogy még csütörtökön is rendeznek meccseket. Az aznapi hat találkozó között szerepel az Európa-liga-győztes Atalanta és az Arsenal összecsapása is, de Európában az elmúlt években még jobban teljesített az Atlético és a Leipzig, így erről a napról ezt választottuk rangadónak. A 2020-as BL-negyeddöntőből a lipcseiek jutottak tovább, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata pedig most is megtréfálhatja a Matracosokat, de bravúr kéne a sikerhez, az Atlético ugyanis az elmúlt két szezonhoz képest sokkal jobban kezdte a spanyol bajnokságot, és majdnem három éve nem veszített el hazai BL-meccset.

  • október 1.: Arsenal – Paris Saint-Germain

A PSG két angol, két spanyol és két német ellenfelet is kapott, az első igazi rangadójára pedig már a második fordulóban sor kerül. A francia bajnoktól Kylian Mbappé vezetésével több nagy sztár távozott a nyáron, és noha a Ligue 1-t magabiztos sikerekkel kezdték, az igazi erőfelmérőre október első napján kerül sor. Az április óta veretlen Arsenal az előző szezonban egyértelműen visszatért nem csupán a Premier League, de Európa elitjébe is, és Mikel Artetáék célja egyértelműen a legutóbbi negyeddöntős szereplés túlteljesítése lehet. Egy PSG elleni siker nagy lépést jelentene a nyolcaddöntő felé.

Arsenal v Paris Saint-Germain - UEFA Champions League, Bajnokok Ligája
Az Arsenal és a PSG eddig egy alkalommal került össze a BL-ben, 2016 őszén mindkét meccsük döntetlennel zárult
Fotó: NurPhoto via AFP / Kieran Galvin / NurPhoto
  • október 2.: Aston Villa – Bayern München

Egy Leipzig-Juventus és egy Liverpool-Bologna mérkőzésre is sor kerül október második napján, ám mindig pikáns, ha a Bayern München Angliában játszik BL-meccset. Birmingham nem megszokott helyszín a bajorok számára, hiszen a tavalyi bajnokságban negyedik Aston Villa most debütál a Bajnokok Ligájában, ugyanakkor a legnagyobb sikerét, az 1982-es BEK-döntőt éppen a Bayern ellen nyerte meg az angol klub. Ez lesz az első hazai BL-mérkőzése Unai Emery együttesének, a Villa Park pedig biztosan teljesen meg fog telni az idényt kiválóan kezdő müncheniek ellen.

  • október 22.: Real Madrid – Borussia Dortmund

Egy újabb korábbi BL-döntő visszavágója, ami még a City-Internél is frissebb. A Real június 1-jén 2-0-ra nyerte meg a Dortmund elleni finálét, így a németekben bizonyára nagy a bizonyítási vágy. A Madrid veretlenül, de pontvesztésekkel kezdte a spanyol bajnokságot, október végén pedig már az Aranylabda is beszédtéma lesz a városban, hiszen akkor dől el, hogy a hét Real-játékos közül megkapja-e valaki a trófeát. A BVB-től óriási bravúr lenne, ha megközelítené a tavalyi európai sikerét, ettől függetlenül nem kizárt, hogy a német csapat boldogan utazhat majd haza a Santiago Bernabéuból.

  • október 23.: RB Leipzig – Liverpool és Barcelona – Bayern München

Ha minden jól megy, a magyarországi ünnepnapon egy BL-meccsen egyszerre három magyar focistát is lehet majd látni, ugyanis Gulácsi Péter és Willi Orbán a lipcseieknél, Szoboszlai Dominik pedig a liverpooliaknál léphet pályára a korábbi csapata ellen. 2021-ben, a nyolcaddöntőből kettős győzelemmel, kapott gól nélkül jutott tovább a Pool, azokon a (Puskás Arénában megrendezett) meccseken Gulácsi védett, Szoboszlai sérült volt, Orbán pedig az odavágón csereként állt be.

Bajnokok Ligája, Liverpool, Leipzig, Mohamed Szalah, Gulácsi Péter
Gulácsi Péternek Mohamed Szalah már három gólt lőtt a Leipzig-Liverpool meccseken
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Külföldön minden bizonnyal ezen a napon jobban várják a Barca-Bayern összecsapást. A bombaformában lévő katalánokban óriási a visszavágási vágy, a legutóbbi öt egymás elleni BL-meccset ugyanis egyaránt a bajorok nyerték, méghozzá 19-2-es gólkülönbséggel. Az akkori Barcelona azonban összehasonlíthatatlan a mostanival, így már az is meglepetésként hatna, ha a müncheniek elvinnék a három pontot Spanyolországból.

  • november 5.: Liverpool – Bayer Leverkusen

Az ezen a napon megrendezett Real Madrid – Milan összecsapás egyértelmű favoritja a címvédő, ez a meccs leginkább a múltja miatt lesz érdekes, hiszen különösen az előző évezredben rengetegszer csaptak össze a csapatok tétmeccsen, és a BEK, illetve a BL történetének két legeredményesebb csapatáról van szó. A jelen miatt azonban talán érdekesebb lesz a Leverkusen liverpooli vendégjátéka, hiszen az előző szezonban összesen egy vereséget szenvedő gyógyszergyáriak kispadján visszatér az Anfieldre Xabi Alonso, aki BL-győztes is volt az angolokkal. Szoboszlai Dominikék a német bajnok ellen – egy spanyol edző főszereplésével.

  • november 6.: Internazionale – Arsenal

A negyedik forduló második játéknapján az Arsenal visszatér Olaszországba, ugyanis miután szeptemberben az Atalanta otthonában kezdi meg a főtáblát, novemberben Milánóba látogat, az Serie A címvédőjéhez. Tétmeccsen eddig csupán kétszer csaptak össze, a 2003-04-es Bajnokok Ligája csoportkörében mindkét meccsük kiütéses idegenbeli sikert hozott. Egy újabb hasonló eredmény meglepetés lenne, ám egyáltalán nem utazik majd esélytelenként Mikel Arteta együttese a San Siróba – az Inter viszont a legnehezebbnek ígérkező hazai meccsén megmutathatja, mire lehet képes Európában.

  • november 26.: Bayern München – Paris Saint-Germain

A BL-ligaszakasz második feléhez érve rögtön egy újabb korábbi BL-döntőre kerül sor. 2020 nyarán a Bayern örülhetett a trófeának, azóta pedig kétszer is összekerültek a csapatok az egyenes kieséses szakaszban. 2021-ben, a negyeddöntőből idegenben szerzett több góljának köszönhetően a PSG jutott tovább, a 2023-as nyolcaddöntőből viszont a müncheniek kettős győzelemmel kerültek a legjobb nyolc mezőnyébe. Ezúttal már ősszel megmérkőznek egymással a csapatok, a németországi találkozó pedig az alapszakasz nyolc legjobb csapata közé kerülése miatt is kulcsfontosságú lehet.

Bayern München, Kingsley Coman, PSG, 2020, döntő, BL, Bajnokok Ligája
Kingsley Coman gólja 2020-ban BL-győzelmet ért a Bayern Münchennek a PSG ellen
Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP
  • november 27.: Liverpool – Real Madrid

A 2020-as, a 2023-as és a 2024-es BL-döntő mellett az elmúlt évekből annak a visszavágójára is sor kerül, amely 2018-ban és 2022-ben volt a finálé. Jürgen Klopp irányítása alatt ezt a két meccset, továbbá a 2021-es negyeddöntőt és a 2023-as nyolcaddöntőt is elvesztette a Liverpool, amely immáron nyolc mérkőzés óta, tizenöt éve nyeretlen a Real Madrid ellen. Az Anfielden jöhet az újabb esély: Arne Slot először csap össze mind Carlo Ancelottival, mind a Real Madriddal; Szoboszlai Dominik pedig 2022 ősze után (akkor lipcsei játékosként) ismét győzne a rekordgyőztes ellen a BL-ben.

  • december 10.: Bayer Leverkusen – Internazionale

Az idei Európai Szuperkupa visszavágójára is sor kerül a hatodik BL-forduló első játéknapján, ám ennél is nagyobb rangadót hozhat a német és az olasz bajnok összecsapása. Mindhárom eddigi, egymás elleni mérkőzésüket az Inter nyerte, a mostani pedig az előzetes erőviszonyok alapján arról is dönthet, hogy a két csapat közül melyik fér be a legjobb nyolc mezőnyébe, és jut majd automatikusan a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe.

  • december 11.: Juventus – Manchester City

2023-ban december 11-e lesz a BL utolsó játéknapja, és ezen a szerdán mérkőzik meg egymással az a két csapat, amely mérkőzésein a legnagyobb az átlagnézőszám. A Borussia Dortmund – Barcelona találkozón valóban pokoli hangulat várható, ám ennél is izgalmasabbnak ígérkezik a Manchester City torinói vendégjátéka. A City kispadján minden bizonnyal az utolsó szezonját töltő Pep Guardiola a Bayern München edzőjeként egyszer már kiejtette a BL-ből  Juventust, a manchesteriekkel viszont még nem mérkőzött meg az olasz klubbal. Az Európába idén visszatérő Juventus 2019 óta nem jutott be a BL legjobb nyolc csapata közé, ezt azonban a mostani ligaszakaszban a sorsolása alapján akár megteheti – egy City elleni siker nagy lépés lehet efelé.

SSC Napoli v Bologna FC - Serie A TIM, Thiago Motta,
A Juventust irányító Thiago Motta idén ősszel debütál vezetőedzőként a BL-ben
Fotó: NurPhoto via AFP
  • január 21.: Atlético Madrid – Bayer Leverkusen

Nem vagyunk hozzászokva a januári Bajnokok Ligája-mérkőzésekhez, 2025-ben viszont három játéknap is lesz az év első hónapjában. Közülük az első napon különleges lesz a Benfica-Barcelona találkozó – hiszen három éve a portugálok ejtették ki a BL-ből a katalánokat –, ám a hajrához közeledve minden bizonnyal az első nyolc közé kerülésért csatázó Atlético és Leverkusen madridi összecsapása még kiélezettebb küzdelmet hozhat.

  • január 22.: Paris Saint-Germain – Manchester City

A közel-keleti tulajdonosok kezében lévő klubok 2021-ben négy mérkőzést is vívtak egymás ellen a Bajnokok Ligájában, azokon összességében az angolok lehettek esélyesebbek. Előzetesen azt gondolhatnánk, hogy az újabb, párizsi összecsapásuk idejére már mindketten bebiztosítják a helyüket a legjobb nyolc között, ám a PSG sorsolása alapján tényleg kritikus lehet az utolsó hazai meccsük. Kérdés, hogy ha a Manchester City addigra valóban matematikailag is továbbjut, akkor az mekkora segítséget jelenthet a franciák számára a győzelem megszerzésében.

  • január 29.: Barcelona – Atalanta

Egészen extrém lesz 2025. január 29-e, ugyanis egyszerre veszi kezdetét 18 darab Bajnokok Ligája-mérkőzés este 21 órakor. Több mint négy hónappal előre nagyon nehéz megítélni, hogy mekkora izgalmak lesznek még az 1-8., illetve a 9-24. pozíciókért zajló csatában, jó eséllyel ezen a napon nem feltétlenül a sztárcsapatok mérkőzéseinek lesz majd a legnagyobb tétje. Talán ezért is intézte úgy az UEFA, hogy a korábbi játéknapokhoz hasonló rangadókat nem rakott erre az estére, de egy PSV–Liverpool vagy egy Stuttgart–PSG mellett így is idekerült az Európa-liga címvédőjének barcelonai vendégjátéka.

A 24 csapatos egyenes kieséses szakasz februárban veszi kezdetét, a Bajnokok Ligája fináléját 2025. május 31-én rendezik meg a müncheni Allianz Arenában.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!