Vágólapra másolva!
Pénteken végső nyugalomra helyezték Sven-Göran Erikssont, a legendás svéd fociedzőt, aki augusztus 26-án halt meg hasnyálmirigyrákban.

Erikssonnál még januárban diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot, akkor az orvosok azt mondták, hogy a legjobb esetben egy éve lehet hátra. Az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya halála előtt búcsúüzenetet küldött a külvilágnak. 

„Jó életem volt. Azt hiszem, mindannyian félünk attól a naptól, amikor meghalunk, de az élet a halálról is szól. Meg kell tanulni elfogadni azt, amit ez jelent. Remélhetőleg a végén az emberek azt mondják majd, hogy igen, jó ember volt, de nem mindenki fogja ezt mondani. 

Remélem, úgy fognak emlékezni rám, mint egy pozitív srácra, aki megpróbált mindent megtenni, amit csak tudott. Ne sajnáljátok, mosolyogjatok. Köszönök mindent, edzőknek, játékosoknak, a közönségnek, fantasztikus volt. Vigyázzatok magatokra és vigyázzatok az életetekre. És éljétek meg azt. Viszlát”

– írta a svéd edzőlegenda, akit szeptember 12-én helyzetek végső nyugalomra. 

Sven-Göran Erikssont az édesapja, Sven, a gyerekei Johan és Lina, valamint élettársa, Yaniseth Alcides kísért az utolsó útján az edzőlegenda szülővárosában, a svédországi Torsbyben.

David Beckham is ott volt Sven-Göran Eriksson temetésén
Fotó: TT News Agency via AFP/Tommy Peredsen

Fryksande templomban tartott gyászszertartáson ott volt Roy Hodgson, az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya, valamint David Beckham, a Manchester United legendája, aki Eriksson kapitánykodása alatt az angol válogatott csapatkapitánya volt. 

„Nagyon hétköznapi, de közben nagyon egyedi is voltál – ezért szerettek annyira” – mondta az egybegyűlteknek Bengt Berg, a svéd edző jó barátja. 

Eriksson búcsúztatásakor a Liverpool csapatának himnusza, a You'll Never Walk Alone szólt, ezt követően pedig a Dzsungel könyve egyik legendás dalát, az Egy két jó falatot játszotta egy helyi fúvószenekar. 

Az istentisztelet után gyászolók sorakoztak az utcákon, a temetés vendégei pedig a Kollsberg tanyamúzeum szabadtéri előadótermében gyűltek össze és a svéd edzőlegenda életét ünnepelték. 

Ez volt a leghihetetlenebb, leggyönyörűbb ceremónia. Ez annyira jellemző az Eriksson családra és magára Svenre, hogy a világ minden részéről vonzotta az embereket

– nyilatkozta a Sky Sportsnak Roy Hodgson. 

David Beckham megérintette Sven-Göran Eriksson koporsóját
Fotó: AFP/Tommy Pedersen

Sven-Göran Eriksson edző pályafutása kezdetén olyan csapatoknál dolgozott, mint a svéd Göteborg, a portugál Benfica. Ezt követően ment Olaszországba, ahol megfordult az AS Roma, a Fiorentina, a Sampdoria és a Lazio kispadján is. A Göteborggal 1982-ben UEFA-kupát és bajnoki címet nyert, a Benficával háromszor lett portugál bajnok, a Romával, a Sampdoriával és a Lazióval egyaránt megnyerte az olasz kupát, ráadásul a Lazióval 1999-ben megnyerte a KEK-et, egy évvel később pedig az olasz bajnokságot. Az angol válogatottat 2001 és 2006 között irányította.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!