Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokságban szereplő TSG Hoffenheim gyengén kezdte a 2024-25-ös futballidényt. Csank János szerint a sinsheimi csapatban így is nélkülözött játékos, Szalai Attila részben a magyarságának is köszönheti, hogy a pályán egyetlen percet sem töltött még a szezonban.

Szalai Attila 2023 nyarán 12,3 millió euróért igazolt a Bundesliga élvonalába a török Fenerbahce együttesétől. Az előző szezonban a Hoffenheim játékosaként összesen négy, a téli kölcsönadása után a Freiburgban pedig három mérkőzésen lépett pályára. A 46-szoros magyar válogatott középhátvéd azonban ebben az idényben még kevesebbet volt foglalkoztatva, a Hoffenheim eddigi hét tétmeccséből ugyanis kettőt a kispadon ült végig, ötször pedig a keretben sem volt. A 26 éves, játékhiány miatt már Marco Rossi csapatából is kikerült védő szerződése 2027 nyaráig szól a Sinsheim külvárosában található klubnál, amely öt forduló után csak a 16. helyen áll a német bajnokság tabelláján, és az Európa-ligában sem tudott győzelemmel kezdeni. Vasárnap ráadásul úgy vesztette el a csapat a Werder Bremen elleni hazai bajnokit, hogy 12 perc után 3-0-s előnyben volt – ám az emberelőnybe kerülő brémaiak az 50. percre fordítottak. Szalai Attila viszont ezt a drámát és a négy kapott gólt sem a pályáról, sem a kispadról nem nézhette végig.

Hoffenheim, Bundesliga, Szalai Attila
Szalai Attila nagyon kevés lehetőséget kapott az elmúlt bő egy évben a Hoffenheimben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / picture alliance / Hasan Bratic

Csank János Szalai Attila helyzetéről: Angliában és Németországban nem igazán kedvelik a magyarokat

Szalai Attila esetleg abban bízhat, hogy a gyenge szezonkezdet után távozik a csapattól az amerikai Pellegrino Matarazzo, a helyére érkező, új vezetőedző pedig nagyobb szerepet szán a magyar játékosnak. Csank János az Origo Sportnak Szoboszlai Dominik mellett Szalai Attiláról is beszélt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint pedig a védő helyzete az állampolgárságának is köszönhető.

„Az a tapasztalatom, hogy Angliában és Németországban nem igazán kedvelik a magyar játékosokat. Ennek részben az az oka, hogy az elmúlt években mindkét ország válogatottját legyőzte Magyarország a Nemzetek Ligájában – mondta a 77 éves mesteredző, Csank János. – Nem vagyunk túl szimpatikusak nekik, és 

egy külföldi edző egy magyar játékossal amúgy is másképp bánik. Szalai Attila jó példa erre. Ha Szalai vezetékneve »Szalaics« lenne, akkor már játszana Hoffenheimben, de legalábbis rendre a keretben lenne. 

Ezt én már jó néhány évvel ezelőtt kiszúrtam, hogy a magyarokkal szemben van egy ilyen ellenszenv, nagyjából talán azóta, hogy viszonylag kis országként Puskás Ferencék idejében a világ egyik legjobbja volt Magyarország. A futball pedig mindenhol egy nemzeti sajátosság, sok szurkoló számára szinte maga az élet, és ez tükröződik a focipályákon is."

Csank János
Csank János személyesen inkább NB II-es, NB III-as mérkőzéseket tekint meg, az NB I-et főleg a televízióban követi
Fotó: MTI/Varga György

Csank János a mai napig kilátogat NB II-es, NB III-as meccsekre is

Az edzőként kétszeres magyar bajnok és egyszeres Magyar Kupa-győztes, a magyar válogatottat 19 meccsen szövetségi kapitányként irányító Csank János arról is beszámolt, hogy mivel telnek a napjai.

„Jól érzem magam, nincsen problémám, 

amikor tehetem, futok és biciklizem, illetve alsóbb osztályú focimeccsekre járok. 

A külföldi és az NB I-es mérkőzéseket is inkább a televízióban nézem, hiszen ott kényelmesen ülve, egy nap alatt akár két-három találkozót is meg tudok nézni egymás után – nyilatkozta Csank János. – Ez lassan már a visszájára is fordul szerintem, mármint az, hogy túl sok meccset lehet látni a tévében. Például, az NB II és az NB III bajnoki meccseit anno azért tették vasárnapra, mert aznap nem volt NB I-es játéknap. Mostanában viszont vasárnap délután is vannak élvonalbeli mérkőzések, ez pedig az alacsonyabb osztályban szereplő csapatok rovására megy. Ha vasárnap délután mondjuk van egy Ferencváros-Újpest derbi, akkor a szurkolók többsége aligha megy ki annak televízióbeli megnézése helyett egy másod- vagy harmadosztályú meccset személyesen megnézni."

  • A Hoffenheim csütörtökön a Dinamo Kijevet fogadja az Európa-ligában, majd vasárnap délután Stuttgart együtteséhez látogat a német Bundesliga hatodik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Dübörög az El!
A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az El-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az El-ről itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!