Vágólapra másolva!
A Premier League 4. fordulójában magyar sikereknek sajnos nem örülhettünk, de így is történtek egészen elképesztő dolgok a szigetországban. Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója négy meccsen már kilenc gólnál jár, míg a bajnokcsapat kapusának, Ederson Moraesnek már több gólpassza van a Premier League-ben, mint a 95 millió euróért vett honfitársának, a brazil Antonynak.

A Premier League 4. fordulójának nyitómérkőzésén a Manchester United 3-0-ra nyert az újonc Southampton otthonában. A Vörös Ördögök ezzel két elveszített meccs után tudtak ismét győzni, Erik ten Hag vezetőedzőnek pedig megmaradt a munkája, mert valószínűleg nem élte volna túl, ha csapata sorozatban a harmadik meccsét is elbukja. 

A címvédő Manchester City a vártnál nehezebben, csak 2-1-re tudta legyőzni a Brentford csapatát az Etihad Stadionban. A találkozó hőse a norvég Erling Haaland volt, aki duplázni tudott, ezzel pedig már kilenc góllal vezeti a góllövőlistát. 

  • A 24 éves támadó újabb rekordot állított fel, ugyanis a Premier League történetében még soha senki nem tudott kilenc gólt lőni az első négy fordulóban. A legközelebb a Manchester United legendája, Wayne Rooney állt ehhez, aki a 2011/12-es szezonban nyolc góllal indított az első négy fordulóban. 
Manchester City FC v Brentford FC - Premier League
Haaland elképesztő formában kezdte a szezont
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

Nem mellesleg Haaland második gólja előtt a Manchester City kapusa, Ederson Moraes adta a gólpasszt, ezzel a brazil kapus már négy gólpassznál jár a Premier League-ben, ez pedig eggyel több mint amennyit a honfitársa, a brazil Antony tud felmutatni. A különbség csak annyit köztük, hogy Ederson egy kapus, míg a Manchester United által 95 millió euróért igazolt Antony egy szélső támadó. 

Edersonnál egyébként csak a korábbi angol válogatott kapusa, Paul Robinson adott több (5) gólpasszt a Premier League történetében. 

Antony, Manchester United
A 95 milliós Antony (balra) az idei szezonben eddig csak egy percet játszott a Premier League-ben
Fotó: AFP/Darren Staples

A Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool három győzelemmel kezdte a bajnokságot, és a negyedikre is megvolt minden esélye, hiszen azt a Nottingham Forestet fogadta, melyet tavaly oda-vissza le tudott győzni. A magyar válogatott csapatkapitánya ezúttal is kezdett, ráadásul végig is játszotta a meccset, azonban csapata bombameglepetésre 1-0-ra kikapott.

Szoboszlai, Liverpool
Szoboszlai Dominik csak egy sárga lapig jutott el a találkozó hajrájában
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

Győzelmével a Nottingham Forest történelmet írt, ugyanis 1995 áprilisa óta először nyert meg sorozatban négy idegenbeli bajnoki mérkőzést, ráadásul 1969 februárja óta először nyert az Anfielden a bajnokságban.

A magyar válogatott Kerkez Milost foglalkoztató Bournemouth sem járt sikerrel a Chelsea ellen. Kerkez ugyan végigjátszotta a találkozót, azonban a Chelsea egy hajrában szerzett góllal 1-0-ra megnyerte a meccset, így a Bournemouth elveszítette a szezonbeli veretlenségét. 

A hétvégén rangadóját Észak-Londonban rendezték, ugyanis a Tottenham fogadta a városi rivális Arsenalt. A találkozónak alapesetben az Ágyúsok lettek volna az esélyesei, azonban a csapat két kulcsjátékosa, az angol válogatott Declan Rice eltiltás, míg a csapatkapitány Martin Ødegaard sérülés miatt nem léphetett pályára. A rendkívül feszült találkozó első félidejében Jarred Gillett játékvezető hét sárga lapot osztott ki, ami rekord az észak-londoni derbik történetében, ráadásuk sokak szerint egy piros lap is elmaradt, amit az Arsenal védőjének, a holland Jurriën Timbernek kellett volna kapnia. 

Jurriën Timber, Tottenham, Arsenal
Timber belépője után óriási tömegjelenet volt az első félidőben
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A tartalékos Arsenal végül rendkívül szervezetten futballozott és a brazil válogatott Gabriel Magalhães fejesgóljával megnyerte a meccset, ezzel pedig az Arsenal továbbra is veretlen a Premier League-ben, ráadásul Mikel Arteta lett a klub történetének első edzője, aki sorozatban háromszor is nyerni tudott csapatával a Spurs otthonában. 

  • Érdekesség, hogy az Arsenal legutóbbi négy Premier League-gólja közül hármat szögletből szerzett a Tottenham ellen – míg ezt megelőzően 88 észak-londoni derbin csak három Arsenal-gól született szögletből. 

Premier League, 4. forduló:
Southampton-Manchester United 0-3 (0-2)
Aston Villa-Everton 3-2 (1-2)
Bournemouth-Chelsea 0-1 (0-0)
Brighton-Ipswich Town 0-0
Crystal Palace-Leicester City 2-2 (0-1)
Fulham-West Ham United 1-1 (1-0)
Liverpool-Nottingham Forest 0-1 (0-0)
Manchester City-Brentford 2-1 (2-1)
Tottenham Hotspur-Arsenal 0-1 (0-0)
Wolverhampton Wanderers-Newcastle United 1-2 (1-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!