Vágólapra másolva!
Mint az már kiderült, Thomas Tuchel lett az angol válogatott szövetségi kapitánya, de ezúttal nem Lőw Zsolt lesz a segítője, hanem az angol Anthony Barry.

Anthony Barry neve nem ismeretlen azoknak, akik nagyon behatóan követték Thomas Tuchel pályafutását, hiszen az angol szakember – Lőw Zsolt mellett – már ott volt a Chelsea és a Bayern München szakmai stábjában is. A PSG és a Chelsea, valamint a Bayern csapatainál Tuchel után Lőw Zsolt következett a rangsorban, de ide most az angol Barry lépett előre.

Anthony Barry mindössze 38 éves, de már dolgozott Frank Lampard és Roberto Martinez mellett is. „Nagyon nyíltan beszélünk, megvitatjuk az ötleteinket, és mindig megpróbáljuk megtalálni a legjobb megoldást” – mondta a közös munkáról Barry, aki játékosként nem futott be komoly karriert.

Bayern Munich - FC Arsenal
Anthony Barry már a Bayern Münchennél is volt Thomas Tuchel segítője
Fotó: Tom Weller / DPA

Barry az Everton akadémiáján nevelkedett, de olyan csapatokban focizott, mint az Accrington Stanley, a Yeovil Town vagy a Wrexham, ahonnan 2017-ben visszavonult. Barry 24 évesen súlyos térdsérülést szenvedett, így hamar elkezdte tanulni az edzői szakmát, amit az Accrington Stanley csapatánál kezdett meg, majd 30 évesen a Championship legfiatalabb másodedzője lett a Wigannél Paul Cook mellett.

Barry az angol edzőképzésben találkozott Frank Lamparddal, akivel megtalálták a közös hangot. Barry komolyan tanulmányozta a bedobásokat, ez volt az egyik fő szakterülete. A diplomamunkájában egy Premier League-szezonnyi, azaz 17 ezer bedobást elemzett, ami új szintre emelte ezt a játékelemet.

Lampard elcsábította a Wigantől és a Chelsea edzői stábjának tagja maradt, miután Lampard elment és Tuchel 2021 januárjában megérkezett. Együtt nyertek BL-t, majd Barry az ír válogatott szakmai stábjába is bekerült, majd a korábbi Wigan-edző, Roberto Martinez vitte magával a belga és a portugál válogatott mellé.

Tuchel aztán elhívta a Bayernhez is, a németek egymillió fontot sem sajnáltak érte. Tuchel nagyra értékeli Barry szerepét, akinek szerinte kulcsszerepe van a rögzített helyzeteknél, ami nélkül Tuchel szerint egyetlen válogatott sem lehet igazán sikeres.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!