Vágólapra másolva!
A bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette maradását. Marco Rossi 2018 óta irányítja a nemzeti együttest, amely az elmúlt hat évben szenzációs eredményeket ért el a vezetésével, hiszen többek között két Európa-bajnokságra is kijutott, az angolok ellen pedig történelmi győzelmet aratott Wolverhamptonban. Az Origo Sportnak a magyar válogatott korábbi játékosai közül Juhász Roland és Gera Zoltán is elmondta, mi áll az olasz szakember sikerei mögött, akinek a következő célja, hogy a világbajnokságra is kijuttassa a magyar válogatottat.

A bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi leszögezte, hogy marad a csapat élén. A németek elleni 5-0-s vereség után talán úgy tűnhetett, lehet némi esély a távozására, de az olasz szakember egyértelművé tette, hogy nem az a fajta edző, aki nehéz helyzetben magára hagyja a csapatát, és addig nem is megy sehová, ameddig nem küldik el. Rossi már eddig is fantasztikus eredményeket ért el a nemzeti együttes élén, de elmondása szerint még mindig van feljebb, és azt tartja a feladatának, hogy megtalálja az ehhez vezető utat. A magyar válogatott 1986-ban jutott ki legutóbb világbajnokságra, a szövetségi kapitánynak pedig eltökélt célja, hogy ez a rossz sorozat 40 évvel később, a 2026-os vb-n megtörjön.

Marco Rossi
Marco Rossi nem gondolkodik a távozásán
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csodát tett a magyar válogatottal Marco Rossi

Marco Rossi 2018 nyara óta irányítja a válogatottat, de a magyar labdarúgásban már előtte is ért el szép sikereket, hiszen a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként a 2016/2017-es idényben megnyerte az NB I-et. Az olasz szakember az elmúlt hat évben 68 mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot, ősszel pedig lehagyja az Aranycsapat legendás szövetségi kapitányát, Sebes Gusztávot, aki 69 meccsel áll az örökranglista második helyén. Rossi vezetésével a magyar válogatott a 2021-es és a 2024-es Európa-bajnokságra is kijutott, utóbbira meggyőző fölénnyel, ugyanis a csoportját is megnyerte, mely során oda-vissza legyőzte Szerbiát. 

Rengeteg fantasztikus pillanatot ki lehet emelni a Rossi-éra eddigi sikereiből, de a legnagyobb szenzáció egyértelműen akkor történt, amikor Sallai Rolandék Wolverhamptonban 4-0-s történelmi verést mértek az angolokra.

775817318
Története egyik legnagyobb sikerét érte el a magyar válogatott, amikor 2022 júniusában idegenben 4-0-ra kiütötte Angliát
Fotó: AFP or licensors

A csodás győzelmek mellett voltak nehezebb időszakok is a csapatnál, Rossi pedig az Európa-bajnoki szereplés és a németek elleni drámai vereség után is némileg kétértelműen nyilatkozott, szavai alapján úgy tűnhetett, bizonytalanná vált a jövője. A bosnyákok elleni meccset követően azonban leszögezte, hogy a válogatott visszatért a helyes útra, így a fókusz teljes mértékben a Nemzetek Ligája további mérkőzésein van, hiszen a világbajnoki szereplés szempontjából is nagyon fontos ez a sorozat. A Rossi-korszak tehát tovább folytatódik, az Origo Sportnak pedig a magyar válogatott korábbi játékosai közül Juhász Roland és Gera Zoltán is elmondták, mit gondolnak az olasz szakember eddigi munkájáról, és mi áll a csodás sikerek mögött. 

Marco Rossi fantasztikus közösséget teremtett a magyar válogatottnál

A 95-szörös magyar válogatott Juhász Roland szerint Marco Rossi legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy remek közösséget hozott létre a nemzeti csapatnál, és megtalálta azokat a kulcsembereket, akikre hosszú távon lehet építeni.

"Mindenképpen pozitívan értékelem az eddigi szereplést, akár a 2022-es Nemzetek Ligája-menetelést nézzük, vagy éppen azt, hogy milyen tükörsimán sikerült kijutni a németországi Európa-bajnokságra. 

Rossi kinevezése óta játékban és eredményességben is sokat lépett előre a csapat, a szövetségi kapitány remek közösséget hozott létre,

megtalálta azokat a játékosokat, akik a gerincét alkotják ennek a csapatnak. Kevés változás van alapvetően a keretben, ragaszkodik a játékosaihoz, megvan a folytonosság is" - mondta az Origo Sportnak a belga Anderlecht és a Fehérvár korábbi játékosa.

Juhász Roland szerint remek közösséget hozott létre Marco Rossi a magyar válogatottnál 
Fotó: Belga via AFP (Photo by LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP)

"Most van egy nehezebb periódus, mert becsúszott egy-két olyan eredmény, ami az elmúlt időszakban nem volt jellemző a csapatnál. 

Az ilyen hullámvölgyeket kell minél gyorsabban átvészelni, fontos, hogy ezekből a csapat mihamarabb kijöjjön. Mostanság kevesebb ilyen volt, és a jó eredményekhez a szurkolók is hozzászoktak. 

Lehet, hogy ennek is köszönhető, hogy egy picit nagyobb a csalódottság. De nem szabad elfelejteni, hogy ilyen a legerősebb csapatokkal, a világsztárokkal teletűzdelt válogatottakkal is megesik, például éppen a németeket is említhetném, náluk is voltak ilyen időszakok" - utalt Juhász Roland a németek ellen elszenvedett 5-0-s idegenbeli vereségre.

A korábbi magyar válogatott védő szerint Marco Rossi vezetésével már eddig is fantasztikus eredményeket értek el Szoboszlai Dominikék, a következő nagy szenzáció pedig az lenne, ha sikerülne kijutni a 2026-os, immár 48 csapatos világbajnokságra.

Szoboszlai, Csoboth, Nagy Zsolt
Szoboszlai Dominikék legnagyobb célja, hogy kijussanak a 2026-os világbajnokságra
Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Még mindig lehet fejlődni, hiszen fiatal a játékoskeret. 

A mi esetünkben a legnagyobb előrelépés a világbajnokságra való kijutás lenne. Ez igazán nagy dolog lenne, szerintem idővel ez is elérhető lehet. 

Az a legjobb, ha minden poszton van konkurencia, ha két-három olyan játékos van egy adott posztra, akik közel hasonló szinten tudnak teljesíteni. Megvan a stabil kezdőcsapatunk, de ha kiesik valaki, akkor talán nehezebben tudjuk pótolni. Mindenesetre bízom benne, hogy lesznek még olyan fiatal játékosaink, akik olyan teljesítménnyel rukkolnak elő, amellyel megnehezítik a kapitány dolgát" - árulta el Juhász Roland, szerinte miben fejlődhetne a válogatott, majd a szövetségi kapitány jövőjét illetően is elmondta a véleményét.

Nem gondolnám, hogy a szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsek után fel kellett volna állnia a kispadról. Már sokat bizonyított, 

hiszen egy válogatottnál, ahol kevesebbet találkoznak egymással a játékosok, nehéz egy ütőképes egységet alkotni, de neki ez összejött. Úgy látom, kijuthat ezzel a csapattal a világbajnokságra, de persze nem mindig sima az út, vannak benne buktatók. A fejlődés azon múlik, mennyire gyorsan vészel át egy-egy nehezebb időszakot a csapat" - tette hozzá az ötszörös belga és háromszoros magyar bajnok hátvéd, aki a taktikát illetően is elmondta, mit tart az olasz szakember legnagyobb erényének.

Marco Rossi
Juhász Roland szerint Marco Rossi jól döntött, hogy maradt a válogatott élén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az első és legfontosabb a közösségteremtés, ami neki köszönhetően fantasztikusan megvalósult itt a válogatottnál. Ami a taktikát illeti, a védekezést szerintem abszolút rendbe tette, masszívabb lett a csapat. A Honvédnál is ezt a játékrendszert alkalmazta, ezt a háromvédős szisztémát, amelyre a válogatottban is megtalálta a megfelelő embereket. Ami nekem még nagyon tetszett, hogy nem elégedett meg azzal, hogy stabilan védekezzünk és majd egy-egy gólt találjunk, hanem egyre bátrabb támadójátékot vállalt fel. A kontrákban és az átmenetekben is sokat fejlődött a csapat, ami látványosabbá tette a játékunkat. 

Angliában is teljesen megérdemelten tudtunk 4-0-ra nyerni, nem a szerencsének köszönhetően. Jelenleg ő a megfelelő ember erre a posztra, vele összejöhet a kijutás a világbajnokságra" - 

tette hozzá a Fehérvár korábbi másodedzője és sportigazgatója.

Gera Zoltán szerint óriási húzás volt Marco Rossi kinevezése

A Ferencváros legendás labdarúgója, a 97-szeres válogatott Gera Zoltán szerint Marco Rossi rendkívüli módon tiszteli a magyar futballt, a nemzeti csapatnál fantasztikus közösséget teremtett, az eredményei pedig önmagukért beszélnek. A korábbi kiváló középpályás 2018-tól egy éven át az olasz szakember segítőjeként dolgozott a válogatottnál, így testközelből megtapasztalhatta, miként fejlődött rengeteget Rossinak köszönhetően a csapat az utóbbi években.

"Volt szerencsém vele együtt dolgozni, amikor elkezdte ezt a munkát. 

Mindenfajta elfogultság nélkül mondhatom, hogy óriási húzás volt a kinevezése, hiszen fantasztikus munkát végez, a csapat folyamatosan fejlődik az irányítása alatt. 

Kialakított egy összetartó közösséget, nagyon jól beleérzett abba, mi az, amire itt szükség van. Jól átlátja és tiszteli a magyar futballt, és mindezt nem udvariasságból mondom. Az eredményei önmagukért beszélnek, a kinevezése óta rendkívül sikeres időszakról beszélhetünk a válogatottnál" - mondta az angol West Bromwich Albion és a Fulham korábbi légiósa.

Gera Zoltán szerint óriási húzás volt Marco Rossi kinevezése
Fotó: MTI/Kovács Tamás

"Kiemelném a két Eb-kijutást és az olyan nagy győzelmeket, mint az angolok elleni idegenbeli 4-0-s siker, valamint az is a fejlődést mutatja, hogy bármelyik nagy válogatott ellen szinte mindig szoros meccseket tudtunk játszani, ami alól a németek elleni mérkőzés most kivétel. 

Ami még nagyon fontos Rossi esetében, az a megújulási képesség, jól érez rá arra, hogy mikor és mit kell újítani, változtatni. A játékosok kiválasztásában is kiemelkedő, 

olyanokat is behívott már többször, akikre a közvélemény nem számított, mégis beváltak. A fiatal játékosokat is próbálja szépen beépíteni és a folytonosságot is igyekszik biztosítani" - méltatta Rossi munkáját Gera Zoltán.

Az U21-es magyar válogatott és a Vasas korábbi edzője szerint Rossi nem csak remek szövetségi kapitány, hanem csodás személyiség is, aki könnyedén megtalálja a közös nevezőt az emberekkel. Gera szerint az olasz szakember irányításával régóta erőn felül teljesít a válogatott, a vb-kijutás kapcsán azonban nem bocsátkozott jóslatokba, hiszen még nem tudni, kik lesznek a nemzeti együttes ellenfelei a selejtezősorozatban.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Gera Zoltán szerint Marco Rossi remekül megtalálja a közös hangot a játékosaival
Fotó: AFP or licensors

"Közelről láthattam, dolgozhattam vele a válogatottnál. 

Alázatos, szorgalmas ember, ezért is szeretik rendkívül sokan. Megtalálja a közös hangot a játékosokkal, és ezt fenn tudja tartani, 

ezt is nagyon jól kezeli. A saját munkáját is folyamatosan vizsgálja, és ha újítani kell, akkor azt meglépi. Nyitott az új dolgokra. Ezek a területek mind nagyon fontosak. Ami a világbajnokságot illeti, arra nagyon nehéz kijutni, és persze a sorsolástól is függ. Azt viszont elmondhatom, hogy szerintem hosszú ideje felülteljesít a válogatott, a tudásának a maximumán és még afölött is van a csapat" - tette hozzá Gera Zoltán.

A magyar válogatott legközelebb október 11-én lép pályára, a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában Marco Rossi együttese Hollandiát fogadja a Puskás Arénában, majd további három meccset játszik még idén a sorozatban. A 2026-os világbajnokság selejtezősorozata jövő tavasszal indul, a sorsolásra pedig az idei év végén kerül sor, akkor derül ki, milyen csoportellenfelekkel kell megküzdenie a válogatottnak a vb-részvétel kiharcolásához.

A magyar válogatott soron következő mérkőzései a Nemzetek Ligájában:

  • Hollandia (hazai, október 11.)
  • Bosznia-Hercegovina (idegenbeli, október 14.)
  • Hollandia (idegenbeli, november 16.)
  • Németország (hazai, november 19.)

 

Kapcsolódó cikkek

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!