Vágólapra másolva!
Október első napján a második forduló kilenc mérkőzésével folytatódott a labdarúgó BL alapszakasza. A Bajnokok Ligája keddi játéknapjának esti programjában a Barcelona megszerezte az első győzelmét, de a Borussia Dortmund, az Internazionale és a Manchester City is kiütéssel érvényesítette a papírformát. A PSV nem bírt a Sportinggal, a PSG Gianluigi Donnarumma két nagy hibája után nem tudott pontot szerezni az Arsenal otthonában, a Leverkusen pedig a játék képét tekintve rendkívül fordulatos meccsen tudott győzni a Milan ellen.

A Bajnokok Ligája megújult ligaszakaszának második körében kedden kora este a Brest Salzburgban maradt hibátlan, míg a VfB Stuttgart megszerezte az első pontját. Este kilenc órától aztán további hét mérkőzést rendeztek, ezek közül kettő emelkedett ki az előzetes várakozások alapján. A francia Paris Saint-Germain az Arsenalhoz látogatott: a házigazda Ágyúsok április, a párizsiak május óta nem kaptak ki tétmérkőzésen. A német bajnoki címvédő Leverkusen pedig az elmúlt időszakban szintén jó formába lendülő AC Milant látta vendégül. Mint később kiderült, éppen ez a két BL-meccs volt az kedden, amelyeken a legtovább kellett gólra várni.

Bajnokok Ligája, BL, Leverkusen, Milan,
Hatalmas iramban kezdte a Bayer Leverkusen az AC Milan elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést
Fotó: Pau BARRENA / AFP

A Bayer Leverkusen az első perctől kezdve nagy nyomás alatt tartotta a Milan kapuját, Xabi Alonso együttese rengeteg helyzetig, Victor Boniface jóvoltából pedig egy lesgólig is eljutott, de a 10:1-es kapura lövési aránya ellenére 0-0-s állással vonult a szünetre. A fordulás után azonban Boniface már szabályos gólt ért el, így előnyhöz juttatta a gyógyszergyáriakat. A gól megváltoztatta a játék képét, a Milan magára talált, több hatalmas egyenlítési lehetősége is volt, de végül a második BL-meccsét is elveszítette az olasz gárda.

Az Ousmane Dembélét fegyelmi okokból nélkülöző PSG londoni meccse komolyabb helyzetek nélkül kezdődött, így 20 perc után szinte a semmiből szerzett vezetést az Arsenal Kai Havertz fejesével. A folytatásban is leginkább a mezőnyben folyt a játék, de a félidő vége előtt egy újabb Arsenal-beadásnál 

újabb bizonytalanságot mutatott be Gianluigi Donnarumma, Bukayo Saka szabadrúgása így érintés nélkül tekeredett a kapuba. 

A szünet után egyre többet birtokolta a labdát a Paris Saint-Germain, de az Arsenal is eldönthette volna a meccset. Végül aztán újabb gól már nem született, Mikel Arteta együttese így megnyerte a nap rangadóját.

Donnarumma hibáiból nyert két góllal az Arsenal
Fotó: Adrian Dennis / AFP

A főtábla küzdelmeit vereséggel kezdő Barcelona otthonába a svájci Young Boys látogatott. Robert Lewandowski már a 8. percben előnyhöz juttatta a Yaakobishvili Áront a kispadra ültető katalánokat, akik Raphinha és Iñigo Martínez góljaival már a szünetre eldöntötték a mérkőzést. Hansi Flick együttese azonban nem állt meg, Lewandowski az 51. percben, szintén nagyon közelről megszerezte a második gólját is, majd egy hajrábeli öngól is született – 5-0-ra győzött a Barcelona.

Az elmúlt idényben döntős Borussia Dortmund a BL-t szintén kiütéses sikerrel kezdő Celticet fogadta, és alaposan egymásnak is estek a felek. A németek vezetést szereztek, a Celtic kiegyenlített, majd a Dortmund ismét előnyhöz jutott – mindez történt a 8. és a 11. perc között. Fél óra elteltével aztán már kétgólos előnyben volt a hazai együttes, sőt, Karim Adeyemi a szünetig mesterhármast szerzett, és Serhou Guirassy is értékesítette a maga büntetőjét Kasper Schmeichel kapujába, így a félidő 5-1-es dortmundi vezetéssel zárult. Így is bosszankodhattak a németek, a második játékrész elején ugyanis Adeyemit sérülés miatt le kellett cserélni. A folytatásban Felix Nmecha és Guirassy akcióból is betalált, így végül 

7-1-re győzött, és az alapszakasz 36 csapatos tabellájának élére ugrott a Dortmund.

A szlovák ligában éllovas Slovan Bratislava története első hazai BL-főtáblás meccsét játszotta, ezen a tavalyi győztes Manchester City utazott Pozsonyba. Az angol bajnok Ilkay Gündogan megpattanó lövésével hamar vezetést szerzett, majd Phil Foden már 15 perc után kétgólosra növelte a City előnyét. A második játékrészben Erling Haaland és a csereként beállt James McAtee is megszerezte az szezonbeli első Bajnokok Ligája-gólját, és az angolok végül az őrületes fölényük ellenére "csak" négy góllal győztek.

Manchester City, Bajnokok Ligája, BL
A Manchester City hamar eldöntötte a Slovan elleni Bajnokok Ligája-meccset
Fotó: Joe Klamar / AFP

A PSV a portugál Sporting ellen mérkőzött meg Eindhovenben, Jerdy Schouten pedig egy bombagóllal már negyedóra után megszerezte a vezetést a hollandoknak, de a 84. percben Daniel Braganca pontot mentett a lisszaboniaknak.

Az olasz bajnok Internazionale a szerb Crvena zvezdával csapott össze Milánóban, és Hakan Calhanoglu már az első tíz perc végén gólt szerzett a hazaiaknak. Ugyan a belgrádi csapat sokáig nem játszott alárendelt szerepet, a második félidőben Marko Arnautovic, Lautaro Martínez és Mehdi Taremi is betalált, ezzel az Inter könnyedén megszerezte az első győzelmét BL új szezonjában.

Üres ígéretek, becsapott szurkolók

Háborognak a szurkolók, amiért az RTL az előzetes ígérete ellenére már a Bajnokok Ligája alapszakaszának második fordulójából sem tűz műsorra egyetlen mérkőzést sem az RTL HÁROM csatornán, a társaság csak előfizetéses streamen adja a meccseket. Az eddigi adatok alapján az RTL-nek jelentős ráfizetés a három évre 12-13 milliárd forintért megvásárolt közvetítési jog. A Sport TV a helyzet nyertese, amely minden játéknapon akár négy találkozót is műsorra tűzhet hatalmas nézettség mellett. Részletek a Magyar Nemzeten olvashatók.

Eredmények, Bajnokok Ligája, alapszakasz, 2. forduló:

  • Internazionale (olasz) – Crvena zvezda (szerb) 4-0 (1-0) 
  • Borussia Dortmund (német) – Celtic Glasgow (skót) 7-1 (5-1) 
  • FC Barcelona (spanyol) – Young Boys (svájci) 5-0 (3-0)
  • Bayer Leverkusen (német) – AC Milan (olasz) 1-0 (0-0)
  • Arsenal (angol) – Paris Saint-Germain (francia) 2-0 (2-0)
  • PSV Eindhoven (holland) – Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (1-0)
  • Slovan Bratislava (szlovák) – Manchester City (angol) 0-4 (0-2)

a kedden kora este rendezett BL-meccsek eredményei:

  • Red Bull Salzburg (osztrák) – Brest (francia) 0-4 (0-1)
  • VfB Stuttgart (német) – Sparta Praha (cseh) 1-1 (1-1)

Kapcsolódó cikkek

Meddig jutnak Szoboszlaiék?
A magyar futballszurkolók számára a Liverpool szereplése a BL-ben egy külön kupasorozatnak felel meg. Szoboszlai Dominik szereplése ugyanis sokkal kardinálisabb kérdés, mint az, hogy kié lesz a BL-trófea. Hacsak a kettő nem esik majd egybe, azaz a Liverpool megnyeri a legrangosabb kupasorozatot. A fogadók rendszerint szeretnek kisebb-nagyobb összegeket tenni a magyar válogatott csapatkapitányát felvonultató Vörösökre is. BL-meccsek fogadásaival kapcsolatos infók itt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!