Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Szurkolók milliói várták már, hogy június 14-től kezdetét vegye az egy hónapon át tartó futballőrület, vagyis a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság. A magyar válogatott június 15-én Kölnben, 19-én és 23-án pedig Stuttgartban lép pályára, és egészen biztos, hogy a foci-Eb alatt a magyar szurkolóktól lesznek hangosak a német városok. Ám ennek apropóján megnéztük, milyen költségekkel kell számolniuk a kiutazó drukkereknek.

Azoknak a magyar szurkolóknak, akik szeretnének eljutni a foci-Eb-re, a legutóbbi két Európa-bajnoksággal ellentétben most sokkal jobbak a lehetőségeik, hiszen a június 14-től július 14-ig tartó torna küzdelmeit nem túl távoli országban, hanem Németországban rendezik. Összesen tíz német városban zajlanak majd a meccsek, egész pontosan Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Lipcse, München, Köln és Stuttgart ad otthont a tornának. A magyar válogatott utóbbi kettőben játssza a csoportmeccset, ugyanis a Svájc elleni kölni debütálás után Szoboszlaiék június 19-én a házigazda Németország ellen, majd néhány nappal később Skócia ellen is a baden-württenbergi városban lépnek pályára.

Ahead of EURO 2024 in Munich
Egész Németország futball-lázban ég
Fotó: Anadolu via AFP

Horribilis jegyárak várnak a későn ébredőkre

A magyar válogatott meccseire óriási volt a túljelentkezés, és szinte pillanatok alatt elfogytak a jegyek. 

A német szervezők 270 ezer jegyet hoztak forgalomba első körben, így elővételben már 10-12 ezer forintért juthattak csoportmérkőzésekre szóló belépőkhöz a szurkolók. A kicsivel jobb helyekre a csoportmeccseken 20-40 ezer, a fontosabb találkozókra 60-80 ezer forinttól lehetett korai elővételben jegyeket kapni, de a döntőhöz közeledve és jobb helyekre a hivatalos belépők már 100 és 300 ezerbe kerültek, míg az elődöntő és a döntő prémiumjegyei 400 és 800 ezer forint között volt elérhető előregisztrációval.

foci-Eb 2024, magyar szurkolók, Köln
Magyar szurkolók a kölni stadion előtt
Fotó: Anadolu via AFP

Azonban hiába akart több százezer magyar drukker belépőhöz jutni, csak alig húszezren buzdíthatják a helyszínről Szoboszlai Dominikékat. Az európai szövetség (UEFA) a jegyet igénylők között sorsolással döntött arról, kik azok a szerencsések, akik ott lehetnek Kölnben, illetve a németek (június 19.) és a skótok (június 23.) elleni összecsapásokon Stuttgartban. Így azonban jóval nagyobb lett az esélye annak, hogy 

a "semleges" jegyek jegyüzérekhez vagy olyan emberekhez kerültek, akik aztán továbbértékesítették a belépőket – jócskán többszörös áron.

Ahogy közeledett az Európa-bajnokság kezdete, a jegyárak úgy emelkedtek, a legtöbb csoportmeccsre ma már a 160-200 ezer forintos last minute UEFA-jegyek is elfogytak. Sőt, a csoportkörre szóló legdrágább, 200 eurós (75 ezer font) jegytípust különböző oldalakon 500, 700, sőt 1100 euróért (nagyjából 188-442 ezer forint) is árulják.

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, autogram osztás, autogramosztás, aláírás, aláírásosztás, 2024.06.12.
Őrjöngve várták a rajongók Szoboszlai Dominikékat a magyar fociválogatott edzése után
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Azontúl, hogy egy-egy jegy ára – ha egyáltalán még tudunk szerezni – az egekbe szökött, könnyen lehet, hogy a súlyos pénzekért cserébe érvénytelen belépőhöz jutunk. Vagyis 

óriási kockázatot vállalt, aki nem az UEFA hivatalos felületén vásárolt jegyet.

A foci-Eb alatt azonban minden rendező város hatalmas szurkolói zónával várja azokat a drukkereket, akik nem jutottak jegyekhez, vagyis vélhetően sokan még úgy is el fognak indulni, hogy alapvetően nem a stadionban fogják nézni a meccset.

Amerikai és kanadai futball-láz az Eb-n

A Viagogo jegyértékesítő platform információi szerint óriási meglepetésre 

olyan országból vásárolták fel a legtöbb jegyet, amely nem is képviselteti magát a 24 csapatos labdarúgó Eb-n.

Összesen 134 országban értékesítettek jegyeket, az eladott belépők 27 százalékát pedig az Egyesült Államokból vásárolták fel. Ez egyébként a legtöbb, ugyanis még a házigazda németek is csak a jegyek 25 százalékához jutottak hozzá. Szintén népszerűek voltak a jegyek Kanadában, ahol a Viagogo információi szerint a harmadik legtöbb jegyet adták el az Európa-bajnokságra a világ összes országa közül. 

Euro 2024 - Scotsman cycles from Glasgow to Munich
A magyarokkal azonos csoportban szereplő skót válogatott szurkolói a foci-Eb nyitómérkőzése előtt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ez egyébként azért is érdekes és egyben példátlan, mert az Eb-vel párhuzamosan rendezik a Copa América küzdelmeit, amelyen az Egyesült Államok és Kanada válogatottja is részt vesz, de könnyen lehet, hogy a tengerentúli futballszerető embereket jobban érdeklik az európai sztárfocisták, mint a sajátjaik.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

  • Június 15., szombat, 15.00: Svájc–Magyarország (Köln)
  • Június 19., szerda, 18.00: Németország–Magyarország (Stuttgart)
  • Június 23., vasárnap, 21.00: Skócia–Magyarország (Stuttgart)

Mivel utazzunk a magyar válogatott meccseire?

Leggyorsabban repülővel lehet eljutni az Eb-helyszínére, így nem véletlen, hogy már jóval az Európa-bajnokság kezdete előtt megugrott a kereslet a jegyekre. A foglalások szerint csaknem 60 százalékkal nőtt a jegyigénylés a Stuttgartba tartó gépekre, amelyek átlagosan 60-65 ezer forintba kerültek a Wizz Air légitársaságnál. Ám, ha valaki lóhalálában most szeretne még csak jegyet venni, hogy a helyszínről buzdíthassa a magyar csapatot, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis repülővel már 450 ezer forinttól kezdődnek az árak. Igaz, ezek tartalmazzák a retúrjegyet, a szállást, a mérkőzés belépőjegyét és utasbiztosítást is. 

Az „utolsó pillanatos” repülőjegyek ára Budapest és Köln vagy Stuttgart között igencsak megugrott, fejenként 140 ezer forintba is kerülhet csak az odaút.

Preparation In Cologne Before The Opening Of UEFA Euro 2024
A magyar válogatott Svájc elleni csoportmeccsének Köln adott otthont
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Omio utazási oldal adatai szerint ennél valamivel olcsóbb (127.500 Ft) a svájci nemzeti légitársaság, a Swiss International Airlines kínálata, de annál a Zürichi repülőtéren át kell szállni, így közel négy órára tolódik az utazási idő – nem is beszélve arról, ha esetleg késés történik. Valamint Budapestről az Austrian Airlinesszal is utazhatunk oda-vissza 202 ezer forintért, vagy a németek elleni meccsre úgy is eljuthatunk, ha Ryanairrel egy nappal korábban Nürnbergbe utazunk, ahonnan ugyan még 213 kilométer Stuttgart, azonban cserébe oda-vissza nagyjából 115 ezer forintból megvan a jegy. Igaz, két nappal többet kell eltölteni a városban, ami még megdobhatja a költségeket. Azonban, mivel az árak elsősorban a foglaltság arányában változnak, könnyen lehet, pár nap múlva még magasabbak lesznek ezek a számok.

Persze akad még alternatíva arra, hogy eljussunk az Eb-re, ugyanis vonattal Köln bő 12 óra alatt elérhető Budapestről, ami átlagosan 60 ezer forint (155 euró), míg a Stuttgartba tartó kilenc órás útra 47 ezer forintért (121 euró) válthatunk jegyet a MÁV oldalán keresztül. Szintén megoldás lehet még busszal eljutni a labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínére, ugyanis a Flixbus távolsági buszjáratára 65-70 ezer forint között kapható a stuttgarti retúrjegy, míg Kölnbe a legolcsóbban 82 ezer forintért tehetjük meg az oda-vissza utat.

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, edzés, sajtónyilvános edzés, 2024.06.12.
Egy dolog biztos: a magyar szurkolókon semmi sem fog múlni
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Érdemes osztozni az autón

A legolcsóbb megoldás azonban egyértelműen az autó. Budapestről a Stuttgartig tartó közel 1000 kilométeres távra 9 literes átlagfogyasztással számolva nagyjából 50 ezer forintos költséggel (üzemanyag- és autópályadíj) kell kalkulálni. Ha legalább négyen utaznak együtt, akkor a kiadás jelentősen csökken, és máris 12 500 forint az egy főre jutó költsége az útnak, ami negyede, vagy akár ötöde is lehet egy repülőjegy árának. Igaz, cserébe hosszabb az utazási idő és az esetleges kényelmetlenségekkel is számolni kell. 

Egyedül szinte megfizethetetlen az Eb

Ebből is látszik, hogy az Eb-kalandnak egyedül nekivágni nem olcsó mulatság, hát még ha egy kisebb család utazik ki, hiszen akkor már könnyen milliós költsége lehet egyetlen meccs megtekintése is. 

magyar szurkolók
Legalább három meccsnapot ünnepelhetnek a magyar szurkolók Németországban
Fotó: Anadolu via AFP

Természetesen nemcsak a belépőknél, hanem a szállás esetén is jobban járt az, aki időben kezdett el keresgélni, vagy ismerősnél tudott szállást találni. A Mandiner beszámolója szerint a szállásfoglalási oldalakon, például a Booking.comon 

már extra felárat kell fizetni azért, ha egy-egy mérkőzés közelében akarunk megszállni. 

Mivel az olcsó szállások jobbára elfogytak, így a legegyszerűbb helyek alapára is már csak 2-3-szorosára nőtt, vagyis egyetlen éjszakára akár 50-60 ezer forintot is elkérhetnek. Az igényekből picit leadva olcsó szálláslehetőséget nyújthat a kemping, amiből Németországban több mint kétezer (!) található. Ennek csupán az az egyetlen hátránya, hogy ezek általában nincsenek túl közel a városokhoz.

UEFA EURO 2024 In Stuttgart, Germany
A focirajongókat hatalmas szurkolói zónák várják a foci-Eb-n
Fotó: NurPhoto via AFP

Ha esetleg utazási irodán keresztül oldaná meg valaki a kiutat, akkor a szervezett út meccsbelépővel, repülőjeggyel és egy éjszakás szállással már fejenként 450-500 ezer forintra is kijöhet.

Súlyos büntetéssel jár a hamis mez és a gyorshajtás

A szurkolóknak nemcsak a jegyárakkal kell számolniuk, hanem az esetleges büntetésekkel is. Németország lakott területein belül 50 km/h, lakott területen kívül pedig 100 km/óra a sebességkorlátozás, míg az autópályákon az ajánlott sebesség 130 km/h. Érdemes ezeket betartani, ugyanis a sebességhatár túllépése komoly bírságot vonhat maga után. Lakott területen belül 30-800 euróig (12 ezer-320 ezer forint), míg lakott területen kívül 20-700 euróig (8 ezer-280 ezer forint) terjedő pénzbüntetést kaphatnak a gyorshajtók, de a fizetős alagutakra is érdemes figyelni. A Bussgeld Rechner oldalon egyébként könnyen kiszámítható, hogy egyes szabálysértések után mennyi pénzt kell fizetni. 

Ahead of the EURO 2024 opening match between Germany v Scotland
Beöltözött német szurkolók a berlini Brandenburgi kapu közelében felállított szurkolói zónában
Fotó: Anadolu via AFP 

A német vasszigor nem csak az utakon lesz érvényben, ugyanis a német hatóságok nagyon komolyan fogják venni az országban hatályos hamisítás elleni törvényt, így csúnyán megütheti a bokáját, akinél hamisított mezt találnak. A jogszabály szerint ugyanis hamis holmit nemcsak árusítani, de birtokolni is bűncselekménynek minősül. Így 

akár 4 ezer fontba(!), vagyis mintegy 1,8 millió forintba is kerülhet a szabálysértés a felelőtlenül viselkedő drukkernek.

Sokba kerülhet a végéig maradni

Nemcsak a magyar, a külföldi szurkolók számára sem lesz túlságosan olcsó a foci-Eb. A Conotoxia fintech cég elemzése szerint egy átlagos angol futballrajongó körülbelül 1300 euróért (517 ezer forint) tudja megnézni a végső győzelemre is esélyesnek tartott angol válogatott Szerbia elleni meccsét. Ez az ár már tartalmazza az UEFA oldalán vásárolt jegyet, két éjszakára szóló szállást, a repülőjegyeket és az egyéb költségeket. Ez azonban csak egyetlen meccs. Becslések szerint, ha Anglia 2021 után ismét eljutna a döntőig, akkor nagyjából 6 ezer euróba (2,2 millió forint) fájna annak a szurkolónak, aki végig a helyszínről szurkolna Gareth Southgate csapatának.

Euro 2024 - Scottish fans on Munich's Marienplatz
Az Eb nyitómeccse előtt 200 ezer skót szurkoló lepte el Münchent
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Mennyibe kerül a sör a foci-Eb-n?

Talán a legfontosabb kérdés. Míg sokan arra panaszkodtak, hogy a katari világbajnokság alatt meglehetősen drága volt a sör, Németországban egy korsó világos Bitburger sör 6,50 euróba kerül a stadionokban, ami magyar szemmel nézve mindenképpen borsos ár, ugyanis átszámítva több mint 2500 forint – írja a Magyar Nemzet. Érdekesség, ahol nem csapolva adják a sört, ott pluszban még két eurót felszámolnak az üvegbetét díjára is. Ha megéheznénk, a hagyományos német kolbász, vagyis a Bratwurst, ugyancsak 6,5 euró, a Currywurst már 7,5, és ha sült krumplival kérjük, akkor 11 euró. Persze, ha kiadósabb ételre vágyunk, a Footballfancast oldalán megtalálható, hogy mire lehet számítani az éttermekben.

Euro 2024: Stadium Open Media Days
Borsosak, de nem megfizethetetlenek az árak a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Stuttgartban és Kölnben már 5 ezer forintért meglehet ebédelni, de egy középkategóriás étteremben is 22 500 forintból kijöhet két fő. Egy korsó sör átlagosan 1400 forintba kerül, persze szupermarketben vásárolva olcsóbban is kapható. A lap beszámolója szerint azonban az élelmiszerek és a cigaretta ára (3000 Ft) Stuttgartban valamivel drágább, mint Kölnben.

Mindent összevetve, ha most szeretnénk jegyet venni, szállást találni és kiutazni az Eb-re, akkor legolcsóbban is 100-200 ezer forintra jönne ki az utazási költség, míg a felső határ gyakorlatilag a csillagos ég.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről