Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 15 órától Svájc ellen kezdi meg a szereplését a németországi Európa-bajnokságon. A cikkünkben bemutatjuk a világversenyekre rendre titkos favoritként utazó svájci válogatottat, megvizsgáljuk a játékoskeretét, és elemezzük a csapat közelmúltbeli szereplését és Eb-esélyeit!

A svájci válogatott a negyedik legidősebb kerettel vesz részt az Európa-bajnokságon, a 26 játékosának 27,7 év az átlagéletkora. Murat Yakin szövetségi kapitány együttesénél csak a skót, a német és a lengyel válogatott szerepel idősebb csapattal, azaz a magyarok Eb-csoportellenfelei egyaránt rutinosnak mondhatók. Svájc erre a rutinra építhet elsősorban, egyben a játékosai többsége az utolsó esélyét szeretné megkaparintani egy világverseny elődöntőjére (amelyet még sosem ért el a válogatottjuk), hiszen a csapat legnagyobb sztárjai közül Yann Sommer, Granit Xhaka, Ricardo Rodriguez, Fabian Schär és Xherdan Shaqiri is minden bizonnyal az utolsó Európa-bajnokságára készül. A felkészülés márpedig sikeres volt.

svájci fociválogatott, svájci válogatott, Svájc, gólöröm
A svájci válogatott Észtország elleni sikerrel és Ausztria elleni döntetlennel hangolt az Európa-bajnokságra, amelyen a magyar válogatottal mérkőzik meg elsőként
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A svájci fociválogatott Románia mögött, csoportmásodikként jutott ki az Eb-re az egyik legkönnyebb hatosból, de így is nagy szó, hogy elmondhatja magáról a csapat, hogy az elmúlt 14 mérkőzésén csupán egy vereséget szenvedett. A bukaresti találkozót ráadásul már biztos Eb-résztvevőként várta Svájc, így kis túlzással tét nélküli volt a mérkőzés számára. Az idei felkészülési meccsek azonban megmutatták, hogy nem kell tét az eredményességhez: Írországot és Észtországot legyőzte a svájci együttes, míg Dánia és Ausztria ellen döntetlent játszott. A négy találkozón ráadásul 6 szerzett mellett mindössze 1 gólt kapott. Ami plusz öröm lehet az országban, hogy azt is az osztrákok elleni mérkőzés elején kapta Sommer – mindez azért lehet öröm, mert

Svájc az Európa-bajnoki selejtezősorozat során 11 gólt kapott, ebből mindet a második félidőben, ráadásul közülük 6-ot a 80. perc után. 

Ezen tehát igencsak sikerült javítania Murat Yakinéknak.

Ha már Yakin, a szövetségi kapitány 38 fősről szűkítette le 26-osra a keretét, amelybe így Kevin Mbabu és Andi Zeqiri sem fért be a válogatott eddigi fontos emberei közül. A szűkített keretből viszont így is 21-en az öt legjobb európai bajnokság valamelyikében (német, olasz, angol vagy francia) fociznak. Nézzük meg, közülük kik azok, akikre a leginkább oda kell figyelnie a magyar válogatottnak!

A svájci csapat erősségei – rájuk kell figyelnie a magyar válogatottnak

Kapusposzton az elmúlt években-évtizedekben is rendkívül jól álltak a svájciak, és ez most sincsen másként: az exlipcsei Yvon Mvogo és a Bajnokok Ligája-döntőjében is védő dortmundi Gregor Kobel is a kispadra szorul, ugyanis Yann Sommer élete egyik legjobb formájában véd. A 35 éves kapus kiemelkedő idényt futott az olasz bajnokságot fölényesen megnyerő Internazionale játékosaként, rendkívül kevés gólt kapott a Serie A-ban, és már 89-szeres válogatottnak mondhatja magát.

Frosinone Calcio v FC Internazionale - Serie A TIM
Yann Sommer idén olasz bajnokságot nyert az Interrel
Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto

A svájci védelemből mindenképpen ki kell emelni a Manchester City játékosát, Manuel Akanjit, aki tavaly triplázott az angol klubbal, idén pedig Premier League-trófeához segítette a csapatát. A 28 éves hátvéd a svájciak legértékesebb játékosa, a Transfermarkt június eleji adatai alapján 45 millió euró a piaci értéke – mellette Kobel az egyetlen, aki 25 millió eurónál többet ér. Akanji értéke jócskán elmarad Szoboszlai Dominikétól, ám míg

a magyar válogatottban "csak" négy játékosnak legalább 10 millió az értéke, addig a svájciaknál tíz ilyen is van, így jóval kiegyensúlyozottabb a csapatuk ilyen téren.

Akanji mellett a védelem alapemberei közé a rutinos Fabian Schär és a Borussia Mönchengladbachot erősítő Nico Elvedi tartoznak.

Bal oldalon a 115-szörös válogatott Ricardo Rodríguez be van betonozva, a Torino játékosa pályafutása során korábban az AC Milanban, a Wolfsburgban és a PSV Eindhovenben is szerepelt. A svájci középpálya legértékesebb tagja a sérüléssel bajlódó Denis Zakaria, de nála is fontosabb szerep várhat a Bayer Leverkusent történelmi szezonhoz segítő csapatkapitányra, Granit Xhakára, aki nélkül szinte elképzelhetetlen a svájci válogatott. A legutóbb Bolognában kölcsönben szereplő Remo Freuler és az Augsburgban játszó Ruben Vargas is alapembere a csapatnak, míg az egyik legismertebb játékos, Xherdan Shaqirire leginkább csereként várhat majd jelentős szerep a meccsek hajrájában.

A támadósor legrutinosabb játékosa Breel Embolo, aki monacói csapattársához, Zakariához hasonlóan sérülést szenvedett az elmúlt hetekben, így bizonytalan a játéka Magyarország ellen, ez pedig hiányozhat a Natinak. Az Eb-selejtezőkön viszont nála is eredményesebb volt a Premier League-ből kiesett Burnley támadója, Zeki Amdouni, aki a 10 meccsen 6 gólt szerzett, majd Észtországnak is betalált, így leginkább benne reménykednek Svájcban.

svájci válogatott, Zeki Amdouni
A mindössze 23 éves Zeki Amdouni lehet a legveszélyesebb a magyar kapura
Fotó: NurPhoto via AFP/Alex Nicodim/NurPhoto

A magyar és a svájci együttes nagyon jól ismeri egymást, de inkább csak régről: a magyarok csak Ausztria, a svájciak pedig csak Olaszország és Németország ellen mérkőztek meg többször a történetük során. Az ebben az évezredben rendezett három összecsapást azonban egyaránt a Nati becenévre hallgató válogatott nyerte. 

A svájci csapat a legutóbbi labdarúgó-Európa-bajnokságon a favorit francia válogatottat kiejtve negyeddöntőig jutott, az aranygeneráció pedig Németországban még tovább vágyik, hogy történelmi sikerrel búcsúzhasson. Marco Rossi együttese, a magyar válogatott szombaton 15 órától, Kölnben nagy lépést tehet afelé, hogy ez ne történhessen meg.

A svájci válogatott Eb-kerete:

  • kapusok: Yann Sommer (Internazionale), Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Yvon Mvogo (Lorient)
  • védők: Manuel Akanji (Manchester City), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Rodríguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart), Silvan Widmer (FSV Mainz 05), Cedric Zesiger (VfL Wolfsburg)
  • középpályások: Michel Aebischer (Bologna), Zeki Amdouni (Burnley), Remo Freuler (Bologna), Ardon Jashari (Luzern), Fabian Rieder (Rennes), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Vincent Sierro (Toulouse), Renato Steffen (Lugano), Rubén Vargas (FC Augsburg), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Denis Zakaria (AS Monaco)
  • csatárok: Kwadwo Duah (Ludogorec), Breel Embolo (AS Monaco), Dan Ndoye (Bologna), Noah Okafor (AC Milan), Steven Zuber (AEK Athen)

A svájciak a magyarok elleni meccs után június 19-én ugyancsak Kölnben a skótokkal találkoznak, 23-án pedig Frankfurtban a házigazda németek ellen lépnek pályára az Eb A csoportjában.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről