Vágólapra másolva!
A 2024/2025-ös idényben óriási változás történt az európai labdarúgásban, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség teljesen átalakította a nemzetközi kupasorozatok rendszerét. A Bajnokok Ligája mellett az Európa-liga és a Konferencia-liga lebonyolítása is megváltozott, mindegyik versenysorozat főtábláján 36 együttes szerepel, így az európai sztárcsapatok még több mérkőzésre számíthatnak ettől a szezontól kezdve. A világ legnagyobb klubjai reformot követeltek az európai futballban, de aligha vágytak arra az őrületre, amit a futballvezetők létrehoztak. Az UEFA persze most boldog és mossa kezeit.

"Egyeztettünk a ligákkal, a klubokkal, a szurkolókkal, tehát az európai futball minden érintettjével és végül egy olyan megoldást találtunk, amelyből mindenki profitálni fog. Sokkal kiszámíthatatlanabb és érdekesebb versenysorozatot hoztunk létre, amelyben sokkal több csapatnak van esélye részt venni. Azt gondolom, hogy ez egy nagyszerű változtatás" - dicsérte a Bajnokok Ligája megújult rendszerét az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin. Az európai sztárcsapatok valóban meg akarták reformálni a futballt, és 2021-ben előálltak a forradalmi Európai Szuperliga (ESL) ötletével, ám ennek megvalósítására végül nem került sor. Az UEFA hevesen tiltakozott a topklubok újító szándéka ellen, válaszreakcióként pedig teljesen átalakította a BL-t és a többi nemzetközi kupasorozatot.

UEFA
Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin szerint az európai sztárcsapatok igényét is kielégíti majd az új rendszer
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

UEFA: Szuperliga helyett átalakított BL - erről álmodtak az európai sztárcsapatok?

Az új rendszer az idei szezonban mutatkozik be, ám egyelőre erősen kérdéses, mennyire lesznek vele elégedettek a világ legnagyobb futballklubjai, amelyek 2021 tavaszán sokkolták az UEFA-t forradalmi tervükkel. A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan - állt elő. 

A tervek szerint 20 topklub részvételével indították volna el az új elitsorozatot, amelyben a gigászok folyamatosan egymás ellen játszanának, mindez pedig óriási érdeklődést generálna az egész világon.

Real Madrid v Real Sociedad - La Liga
A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerette volna megreformálni az európai futballt
Fotó: Anadolu via AFP

Az UEFA és a FIFA a javaslatot erőteljesen ellenezte, az európai szövetség 2021 májusában fegyelmi eljárást is indított a szuperligát továbbra is erőltető három klub ellen, így a forradalmi ötlet végül nem jutott el a megvalósításig, ám a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez a mai napig nem mondott le róla. Az UEFA az ESL-t a kezdetektől fogva elutasította, emellett úgy reagált a kezdeményezésre, hogy a 2024/2025-ös szezontól teljesen átalakította az európai kupasorozatokat, köztük a Bajnokok Ligáját is.

Ez ölte volna meg a Szuperligát? Nem tudom, én azt gondolom, hogy az egész ötlet az önmaga abszurditásába halt bele. Nem hiszem, hogy bárki, akinek van némi fogalma a futballról, ne akarna ebben az új rendszerben játszani, amit most bevezettünk. 

Több nézőpontból is meg lehet vizsgálni ezt a kérdést. Nyilvánvaló, hogy manapság túl sok meccset játszanak a csapatok egy szezonban, emellett bizonyos klubok anyagi nehézségekkel küzdenek, és nem tudnak több fizetést adni a futballistáknak és az edzőknek. Másik szemszögből nézve a játékosok természetesen nem akarnak több meccset játszani, de úgy gondolom, hogy ezekkel az érdekes párosításokkal a versengés mindenki számára előnyösebb lesz" - nyilatkozta saját magának ellentmondva Ceferin, aki szerint a játékosoknak már elegük van a rengeteg meccsből, de most többet fognak játszani, ám az új rendszert szeretni fogják. 

Borussia Dortmund v Real Madrid CF - UEFA Champions League Final 2023/24
A címvédő Real Madridra már az ősszel több rangadó vár a megújult Bajnokok Ligájában
Fotó: NurPhoto via AFP

Az új rendszerben tehát még több mérkőzés vár a klubokra, amelyek így is rengeteg meccsen lépnek pályára egy adott szezonban. A Bajnokok Ligája esetében minden klub a négy kalapból két-két ellenfelet kapott, egyikkel otthon, a másikkal idegenben találkozik majd a nyolcfordulós alapszakasz során, azaz nem lesznek már oda-visszavágós csaták a csoportkörben. 

Az őszi szezonban eddig hat, ezúttal viszont legalább nyolc találkozó vár a csapatokra, az alapszakasz pedig nem decemberben zárul le, hanem egészen január végéig tart. 

A tabella első nyolc helyezettje közvetlenül a nyolcaddöntőbe kerül, de a 9-24. helyezettekre újabb meccsek várnak, ők ugyanis oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik. A nyolcaddöntőktől a lebonyolítás változatan marad, az elmúlt években megszokott rendszert itt nem cserélte le az UEFA. Az egyenes kieséses szakaszban továbbra is oda-visszavágós párharcok lesznek, a döntőt pedig egy előre meghatározott helyszínen rendezik (2025-ben a müncheni Allianz Arénában).

Szoboszlai Dominik, Liverpool, Premier League
Szoboszlai Dominikék a címvédő Real Madriddal is találkoznak majd az alapszakaszban
Fotó: instagram.com/szoboszlaidominik

Szoboszlai Dominik és a Liverpool idén visszatér a BL-be, az angol sztárcsapat a főtáblán erős ellenfelekkel, többek között a címvédő Real Madriddal is találkozik majd. Arne Slot együttese az alábbi csapatok ellen lép pályára az alapszakaszban:

  • AC Milan (idegenbeli)
  • Bologna (hazai)
  • RB Leipzig (idegenbeli)
  • Bayer Leverkusen (hazai)
  • Real Madrid (hazai)
  • Girona (idegenbeli)
  • Lille (hazai)
  • PSV Eindhoven (idegenbeli)

A Liverpoolra, ahogyan a többi topklubra is, már az ősszel sok rangadó vár, és Ceferin is rendre a sztárcsapatok csúcsmeccseivel érvel az átalakított Bajnokok Ligája létjogosultsága mellett. 

Az eddigi 32 helyett ezúttal már 36 együttes szerepel a főtáblán - az Európa-ligában és a Konferencia-ligában is - a megnövelt létszám pedig egyáltalán nem biztos, hogy garancia a sikerre. Az Európa-bajnokságot 2016 óta 24 csapattal rendezik, az idei Eb pedig sok mindennek volt nevezhető, de közönségszórakoztatónak aligha. A végső győztes spanyolokon kívül szinte minden topválogatott nézhetetlen futballt produkált, ami nagyban köszönhető annak is, hogy már az elmúlt idényeben is túl voltak hajszolva klubjaikban a sztárok.

Még több meccs, még több pénz

Az UEFA-nál is elismerik, hogy túl sok meccset játszanak a csapatok egy szezonban, de azért úgy alakították át az európai kupasorozatokat, hogy még az eddiginél is több mérkőzésre kerüljön sor. Hogy az edzők, a kizsigerelt futballisták és a minőségi focira vágyó szurkolók mit szólnak mindehhez, az már más kérdés. A még több meccs nyilvánvalóan még több profitot hoz, ezt pedig a másik nagy szervezet, a FIFA sem hagyhatta figyelmen kívül. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az UEFA-hoz hasonlóan létszámot emelt a világbajnokságon, a 2026-os vb-t 32 helyett már 48 csapattal rendezik meg. 

Gianni Infantinóék a gyakorlatilag érdektelen és feleslegesnek mondható klubvilágbajnokságot - amelyet rendre a regnáló BL-győztes nyer meg - is megreformálták, 2025-től négy évente kerül sor a tornára. 

A jövő évi klub-vb-t már 32 egyesület részvételével rendezik június 15. és július 13. között az Egyesült Államokban, ahol egy évvel később jön a Kanadával és Mexikóval közösen rendezendő, 48 csapatos foci-vb.

Manchester City v Fluminense: Final - FIFA Club World Cup Saudi Arabia 2023
A legutóbbi klubvilágbajnokságot a Manchester City nyerte meg, ez a sorozat is jelentősen átalakul jövőre
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Panaszkodnak az európai sztárcsapatok

A Chelsea-nek a játékoskerete és a múltja alapján a Bajnokok Ligájában lenne a helye, ám a londoni együttes az előző szezonban is gyengén szerepelt, így csak a Konferencia-ligában indulhat idén. A harmadik számú európai kupasorozatban a Bajnokok Ligájával és az Európa-ligával ellentétben a csapatoknak "csak" hat meccset kell játszaniuk az alapszakaszban, hármat hazai pályán, hármat pedig idegenben. Hiába hangoztatták az illetékesek, hogy a nagycsapatokat szeretnék megkímélni a fárasztó utazásoktól, ez nem minden esetben sikerült. A Chelsea sorsolása például nem volt túl kedvező, hiszen Enzo Maresca együttesének az ötödik fordulóban pályára kell lépnie a kazah Asztana otthonában, 

ez pedig egy több mint 11 ezer kilométeres, mintegy 11 órás repülőutat jelent majd a londoniak számára - oda-vissza.

A Chelsea-re fárasztó utazás vár ősszel a Konferencia-ligában
Fotó: AFP (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)

A zsúfolt naptár és a rengeteg utazás miatt több sztárcsapatnál is panaszkodnak, a Real Madrid edzője, Carlo Ancelotti el is mondta az aggályait a szezon kezdete előtt. A BL és a La Liga címvédője a 2024/2025-ös évadban hét különböző versenysorozatban indul, emellett a játékosok többsége a hazája válogatottjában is rendszeresen pályára lép. 

A túl sok meccsnek egyszerűen nincs értelme. Lehetetlen, hogy fenntartsuk a legmagasabb szintet. 

Ott vannak a válogatott mérkőzések, a különböző kupasorozatok, a hazai bajnokság és még sorolhatnám. Mi is szenvedünk és a családjaink is, a dél-amerikaiakra többször is 12 órás repülőutak várnak egy szezonban, ez borzasztóan megterhelő" - mondta az ötszörös BL-győztes olasz edző, aki korábban a 2025-ös klub-vb kapcsán adott nyilatkozata miatt került bajba.

A Manchester Citynél az utolsó szezonjára készülő Pep Guardiola is többször hangot adott elégedetlenségének, a véleménye pedig azóta sem változott. 

Ha a nagyfőnökök és az összes olyan szervezet, mint a FIFA, az UEFA és a Premier League nem gondol a játékosokra, akkor a menedzsereknek kell gondolniuk rájuk, különben meghalnak. 

Ez már túl sok, de nincs megoldás és nem is lesz, mert nincs meg a szándék erre. A kluboknak utazniuk kell, hogy megmutassák magukat a világban, hogy más kontinenseken is lássák a játékosainkat, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell mindehhez" - mondta az idény kezdete előtt a katalán sztáredző.

Pep Guardiola, Josep Guardiola, Manchester City
Pep Guardiola is aggódik a játékosok állapotáért
Fotó: AFP (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Minden európai futballrajongónak valószínűleg időre lesz szüksége, hogy megszokja az új rendszert, amit az UEFA idén bevezetett. Az Európai Szuperliga ötletét azonnal szétverő szervezet részben eleget tehet a topklubok vágyainak, hiszen már ősszel rengeteg csúcsrangadót rendeznek a Bajnokok Ligája főtábláján, de nem 20 elitklubbal, vagy a megszokott 32 csapattal, hanem 36 együttes részvételével. Az Európa-ligában - amelyben a Ferencváros is extra terheléssel néz majd szembe -, illetve a Konferencia-ligában is megtörtént a változás, a szónoklatok pedig a kiélezettebb meccsekről és a kisebb csapatok esélynöveléséről szólnak, de valójában a fő mozgatórugó a még több pénz. 

Persze mindez nem meglepő, a nemzetközi futballban ez a trend uralkodik, hiszen az Európa-bajnokság esetében is létszámbővítés történt, valamint a világbajnokság és a klub-vb is erre a sorsra jut a még több profit érdekében. Egy év múlva biztosan okosabbak leszünk az új rendszert illetően, addigra talán kiderül, hogy jót tett-e a labdarúgásnak ez a jelentős változás, vagy a pénzéhes európai futballvezetők a szakadék felé taszították a világ legnépszerűbb sportágát.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!