A nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket

A nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket, saját arcvonásainkat
A nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket, saját arcvonásainkat
Vágólapra másolva!
Bár nem mi választjuk a nevünket, ám az, hogy a szüleink születésünkkor hogyan neveznek el minket, jelentős hatással lehet arra, hogyan nézünk ki felnőttként. Egy új tanulmányból úgy tűnik, hogy a nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket.
Vágólapra másolva!

Mondták már Önnek, hogy az arca teljes összhangban van a nevével? Vagy talán fordítva történt: találkozott egy új emberrel, és azonnal azt mondta: „Pont úgy néz ki, mint egy János” vagy „Úgy néz ki, mint egy Kata”. Még az is lehet, hogy végül igazunk lett és a nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket. Szóval mi ez a varázslat?

A nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket, saját arcvonásainkat
A nevünk megjósolhatja a külső megjelenésünket, saját arcvonásainkat
Fotó: PInterest

Csábító azt gondolni, hogy az ilyen esetek csak véletlenül esnek meg, esetleg a személyes elfogultságunkból adódnak. Bár az elme kétségtelenül megtréfálhat minket, de meglepődnénk, hogy mennyi igazságtartalma lehet. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a felnőttek gyakrabban „hasonlítanak a nevükre”, mint azt a véletlenre foghatnánk. 

 

Külső megjelenés: nevek, arcok és önbeteljesítő próféciák

Az elképzelés a szakemberek szerint az önbeteljesítő jóslatok gondolatában gyökerezik, ahol az egyénnel kapcsolatos elvárások befolyásolhatják a viselkedést, de akár a kinézetet is. A Reichman Egyetem marketingkutatói azt állítják, hogy ha a társadalom bizonyos elvárásokat támaszt azzal kapcsolatban, hogy egy „János” vagy „Kata” nevű személynek hogyan kellene kinéznie, akkor az egyének idővel tudat alatt úgy alakíthatják a külső megjelenésüket, hogy az megfeleljen ezeknek az elvárásoknak. Ez történhet közvetlen döntésekkel, például a frizura vagy a sminkelés révén, vagy közvetve, olyan élettapasztalatokon keresztül, amelyek nyomot hagynak az arcon.

Ez nem is olyan őrült ötlet, ha a nemi sztereotípiákra gondolunk. Sok férfi és nő azért viselkedik sztereotip módon, mert már kora gyermekkoruktól kezdve erre kondicionálták őket. Beépítettek bizonyos sztereotip férfi vagy női tulajdonságokat, és felnőttként átvették őket 

– magyarázta Yonat Zwebner, a kutatócsoport vezetője a ZME Science online portálnak, aki több vizsgálatból álló sorozatot végzett kollégáival. 

A tesztek során az arcokhoz kellett nevet rendelni
A tesztek során az arcokhoz kellett nevet rendelni
Fotó: PNAS

A szakemberek az emberi észlelési teszteket gépi tanulási technikákkal kombinálták annak érdekében, hogy kiderítsék, pontosabban tudják-e az emberek a neveket az arcokhoz rendelni, mint ahogy azt véletlennek nevezhetnénk.

A vizsgálatok:

  • Az első két vizsgálatban mind a felnőtt, mind a gyermek résztvevőket arra kérték, hogy párosítsanak nevet a fényképeken szereplő arcokhoz. A résztvevőknek ismeretlenek képeit mutatták be és négy lehetséges névből kellett választaniuk. Figyelemre méltó módon a felnőttek pontosabban tudták a neveket a felnőtt arcokhoz rendelni, mint azt a véletlenszerűség elve engedné.
  • Ez azonban nem volt igaz a gyerekek arcára, ami a tudósok szerint arra utal, hogy a személy neve és megjelenése közötti összhang az idő múlásával alakul ki.
  • A harmadik tanulmány technológiai megközelítést alkalmazott: a kutatók egyfajta mesterséges intelligenciát, az úgynevezett sziámi neurális hálózatot használták az arcok hasonlóságának elemzésére. A felhasznált adathalmaz 607 felnőtt és 557 gyermekarcot tartalmazott, mindkét csoportban ugyanazzal a 20 névvel (8 férfi és 12 női név). 

Az AI megerősítette a korábbi tanulmányok eredményeit: az azonos nevű felnőttek arcvonásai jobban hasonlítottak egymáshoz, mint a különböző nevűeké – ez a tendencia azonban nem volt megfigyelhető a gyermekeknél.

De hogyan alakíthatja valaki a saját arcvonásait, külső megjelenését úgy, hogy megfeleljen egy névnek? A szakemberek szerint ez tudatos és tudattalan döntések révén történhet. A frizura, a szemüveg, sőt az arckifejezés is finoman változhat az idő múlásával, hogy megfeleljen a névhez kötött társadalmi elvárásoknak. A társadalmi elvárások miatt ismételt mosolygás például hangsúlyosabb ráncokat eredményezhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!