Eb-dobogón zárta az idényt a magyar rallycrossos

Kis Pál Tamás, rallycross
Kis Pál Tamás (elől) remekelt a rigai hétvégén
Vágólapra másolva!
A lettországi szezonzárón a harmadik helyen végzett Kiss Pál Tamás, és ezzel az Eb idei értékelésében is a harmadik helyen zárt a SPEEDBOX Racing Team versenyzője, és az eddigi legjobb magyar eredményt érte el a szakág legerősebb kategóriájában, a négykerékhajtású, 600 lóerős autókkal versenyző Supercars géposztályban.

Az év végi dobogóért a 2015-ös Európa-bajnok Tommy Rustadot hat ponttal kellett megelőzni a szezonzárón, a korábbi vb-futamgyőztes Robin Larssonnál pedig legalább egy ponttal kellett többet gyűjtenie Kiss Pál Tamásnak a szezonzáró rigai versenyen. Emiatt, és a változó körülmények miatt mégis inkább óvatosan kezdett a csapat.

Kis Pál Tamás (elől) remekelt a rigai hétvégén Forrás: jo.lo@skynet.be/Loix Johnny-Belgium

Ehhez képest a szombati első futamban második lett a magyar versenyző, majd az esős második futamot nem kis meglepetésre megnyerte.

"A legcsúszósabb első rajtkockából indultam. A futam azonban remekül sikerült, kicsit becsaptam, és

Az idő is az összetett második volt, így megint nőtt az előny a riválisok előtt, de ami fontosabb, hogy csodálatosan működött a vízen a Peugeot 208 WRX" – osztotta meg élményeit hivatalos oldalán a magyar Kis Pál Tamás.

Jobbára csak a Peugeot hátát látta a mezőny Forrás: Johnny Loix (BEL) jolo@scarlet.be/Loix Johnny (Bel)

A vasárnapi bemelegítésen azonban folyni kezdett az autóból az olaj, kiderült, hogy a hajtásláncban ment tönkre egy alkatrész, és a váltóolaj távozott nem kívánatos módon a kocsiból. A szerelők azonban fél óra alatt hozták rendbe az autót, amire két kvalifikáció, egy elődöntő és egy döntő várt még aznap.

Végül minden jól alakult, a negyedik kvalifikációs futamot egyenesen megnyerte Kis Pál Tamás - olyan futamidővel, aminél csak ketten mentek jobbat a vb-mezőnyben -, és az elődöntőben, valamint a döntőben már csak meg kellett tartania az addigra megszerzett összetett harmadik helyet – ami végül sikerült is.

Amire senki nem gondolt volna Norvégiában: Kis Pál Tamás (jobbra) az összetett versenyben is dobogón végzett Forrás: jo.lo@skynet.be/Loix Johnny-Belgium

"Folyamatos fejlesztéssel telt a szezon, hogy lépést tudjunk tartani a többiekkel, a hazai bajnokságban is figyelnünk kellett, hogy megvédjük a címünket, és így sikerült az Eb-n is dobogón végeznünk, ami óriási siker. A legjobb Peugeot-val versenyző csapat lettünk, erre különösen büszke vagyok, és büszke vagyok a csapatomra is, akik megmutatták, hogy egy kis magyar alakulat képes a rallycross csúcsára jutni.

hiszen Norvégia csak az első kvalifikáció első kanyarjáig tartott nekünk" - utalt az ottani kizárására.

A Rallycross Európa-bajnokság Supercars kategóriájának végeredménye:
1. Anton Marklund 129 pont
2. Thomas Bryntesson 101 pont
3. Kiss Pál Tamás 90 pont
4. Robin Larsson 88 pont
5. Tommy Rustad 86 pont
6. Alexander Hvaal 61 pont

Mindent egy helyen az Eb-ről