Megállíthatják-e a spanyol fociválogatottat az olimpia megszállottjai?

Vágólapra másolva!
A braziloknak csak az aranyérem elfogadható, Uruguay eddig soha nem hibázott, Mexikó már egy éve csak erre koncentrál, a spanyoloktól azonban most is ugyanolyan nehéz elvenni a labdát, mint az Európa-bajnokságon. Csütörtökön elkezdődik a férfiak olimpia futballtornája.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai focitorna programja

A labdarúgás az egyetlen olimpiai sportág, ahol válogatott szinten nem az olimpia a legfontosabb esemény, a fociban a világbajnokság jelenti a csúcsot. A FIFA sokáig küzdött azért, hogy valamelyest elfogadtassa az olimpiát, és végül egy korosztályos vébét faragott belőle. Gyakorlatilag egy U23-as vébéről van szó, egy kis csavarral, a válogatottak ugyanis három túlkoros játékost is benevezhetnek.

Japán nem akart ujjat húzni Fergusonnal

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a FIFA kihagyta a hivatalos versenynaptárából az olimpiát, amelyet éppen akkor rendeznek, amikor a klubok megkezdik a felkészülést a következő idényre. Mindez először négy évvel ezelőtt jelentett komoly problémát, amikor a sztárcsapatok nem akarták elengedni játékosaikat (például Lionel Messit vagy Diegót) Pekingbe, és a Nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordultak, amely nekik adott igazat. Végül kompromisszumos megoldás született, a klubcsapatok engedtek, idén pedig a legtöbb válogatott megpróbált valahogyan megegyezni a klubokkal.

Az angol szövetség például úgy döntött, hogy azokat a játékosokat, akik ott voltak az Európa-bajnokságon, nem nevezi az olimpiára, így Stuart Pearce kénytelen volt lemondani Theo Walcottról, Andy Carrollról, Jordan Hendersonról, Phil Jonesról, Alex Oxlade-Chamberlainről és Danny Welbeckről. A spanyoloknál viszont nem volt ilyen megkötés, így az Eb-győztesek közül Jordi Alba, illetve túlkorosként Juan Mata (képünkön) és Javi Martínez az olimpiai aranyérmet is begyűjtheti.

Forrás: AFP/ Pierre-Philippe Marcou

Néhány szövetség jobb a békesség alapon inkább meg sem hívta azokat a játékosokat, akik a nyáron váltottak klubot, hogy nyugodtan készülhessenek új csapatuknál. A svájciaknál Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach) és Xherdan Shaqiri (Bayern München), a fehéroroszoknál Mihail Szivakov (Zulte Waregem) maradt otthon, a japánok pedig nem akarták kivívni Sir Alex Ferguson haragját, és inkább nem küldtek meghívót a nyáron a Manchester Unitedbe igazolt Kagava Sindzsinek, aki pedig életkora alapján is játszhatna.

A konfliktus azonban így sem maradt el, ezúttal Gabonban forrnak az indulatok a focicsapat körül. Az ország története során először jutott ki az olimpiára, de a 18-as keretéből három játékost sem akart elengedni klubja. A francia Le Mans-ban futballozó Didier Ovono és az otthon, az US Bitamban szereplő Rémy Ebanega végül elutazott Londonba, a francia Lorient viszont egyelőre ragaszkodik Bruno Ecuele-Mangához, aki túlkorosként kapott meghívót. Mindez már csak azért is kellemetlen, mert a gaboniak utolsó edzőmérkőzésén, az angol amatőr Heaton Stannington ellen Emmanuel Ndong megsérült.

A braziloknak csak az aranyérem elfogadható

A futballvilág persze eközben inkább a brazilokra figyel, nem véletlenül: Brazíliában a többi országnál is komolyabban veszik az olimpiai futballtornát, mivel ez az egyetlen trófea, amit még nem tudtak megnyerni. Kétszer is döntőt játszhattak, de 1984-ben és 1988-ban is veszítettek,1996-ban és 2008-ban pedig az elődöntőben véreztek el. Mivel a braziloknak rendezőként nem kell selejtezőt játszaniuk a 2014-es vébére, így a szövetségi kapitány, Mano Menezes az olimpiára készülhetett.

"Korábban az edzőknek csak pár napjuk volt az olimpiai felkészülésre, most viszont más a helyzet. Sikerült a legjobb egyéni képességekkel rendelkező játékosokból is hatékony csapatot összegyúrni, itt a nagy esély, hogy végre megszerezzük az olimpiai aranyat" - jelentette ki a korábbi szövetségi kapitány, Dunga. A brazil keret valóban bombaerős. A három túlkoros Thiago Silva, Marcelo és Hulk mellett ott van a csapatban Pato, Neymar (képünkön), valamint a frissen a Chelsea-szerződött Oscar és a Manchester United által üldözött Lucas Moura, a brazil közvélemény pedig számára már a második hely is hatalmas csalódás lenne.

Forrás: AFP

Uruguay még hibátlan

Dél-Amerikából ezúttal nem a legutóbbi két tornát megnyerő Argentína, hanem Uruguay jutott ki, amely szintén esélyes a végső győzelemre. Az uruguayi nagyválogatott tavaly Copa Américát nyert, két éve bronzérmes lett a vébén, és a szövetségi kapitány, Oscar Tabárez túlkorosként Luis Suárez, Edinson Cavanit és Egidio Arévalo Ríost vitte Londonba. Ráadásul a csoportbeosztásuk sem rossz: az Arab Emírségek, Szenegál és a házigazda brit válogatott mellett a továbbjutás nem lehet probléma. Az uruknak ez lesz a harmadik olimpiai szereplésük, az előző két alkalommal aranyat nyertek.

Nagy kérdés, hogy a britek mire lesznek képesek. a brazilok elleni felkészülési meccset simán elveszítették, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ellenfél gyakorlatilag fél éve Londonra készül. Stuart Pearce csapata ugyanezt nem mondhatja el, a szövetségi kapitány még a korosztályból sem számíthatott a legjobbakra: jellemző, hogy a Tottenham Hotspur walesi klasszisa, Gareth Bale sérülésre hivatkozva mondta le a londoni szereplést, de a minap nemcsak hogy pályára lépett a Spurs felkészülési meccsén a Los Angeles Galaxy ellen, de gólt is szerzett. Ott lesz viszont a csapatban a veterán Ryan Giggs, aki így pályafutása során először pályára léphet egy nemzetközi tornán - ha nem is Wales színeiben.

A spanyolok mindent vihetnek

Európából nem is a britek számítanak a legnagyobb esélyesnek, hanem Spanyolország, amely egyedülálló sikersorozatot tudhat magáénak: aktuális világ- és Európa-bajnok, ezen kívül az U19-es és az U21-es csapata is a kontinens legjobbja. Az olimpiai csapat az utóbbi társaságra épül, kiegészülve két friss felnőtt Európa-bajnokkal, Javi Martínezzel és Juan Matával. A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Milla ugyan igyekszik levenni a terhet játékosai válláról, de az a kijelentése, miszerint együttesét nem szabad a nagyválogatotthoz hasonlítani, nem tűnik túl meggyőzőnek.

Az olimpiai csapat ugyanis ugyanazt a futballfilozófiát és játékstílust képviseli, mint a nagyválogatott, vagyis a spanyolok Londonban is megpróbálják majd kipasszolni az ellenfeleket, és ehhez meg is vannak a játékosaik. Európából utoljára éppen Spanyolország tudott aranyat nyerni az olimpián, még 1992-ben, Barcelonában.

Mexikó egy éve az olimpiára készül

A legutóbbi négy olimpiából kettőt afrikai ország nyert (1996-ban Nigéria, 2000-ben Kamerun), négy éve pedig Nigéria játszott döntőt, vagyis a kontinens képviselői mindig jók a meglepetésre. Idén azonban az előjelek alapján ez csak Szenegáltól vagy Marokkótól várható: Gabon problémáiról már írtunk, Egyiptomban pedig az elmúlt időszakban nem a futball volt a legfontosabb. A szenegáliak először vannak ott az olimpián, keretükben pedig hemzsegnek a topligás játékosok, de utóbbi elmondható a marokkóiakról is, akik például a korábbi holland korosztályos válogatott Zakaria Labyadot is meggyőzték arról, hogy őket válassza.

Mindenképpen érdemes odafigyelni a mexikóiakra is, már csak azért is, mert csapatuk Brazíliához hasonlóan gyakorlatilag egy éve az olimpiára készül. Mexikó szándékosan az U23-as válogatottat indította a 2011-es Copa Américán, U20-as csapata pedig tavaly bronzérmes lett a korosztályos vébén. Az együttesben ott van a még mindig csak 23 éves, de már több mint 50-szeres nagyválogatott Giovani Santos, a rutint pedig a 32 éves hátvéd, Carlos Salcido képviseli. A mexikóiak önbizalmával sincsen probléma. "Miért ne nyerhetnénk meg az aranyérmet? Van egy remek generációnk, amely a legjobb pillanatban érheti el csúcsformáját. Eljött az idő, hogy megmutassuk, mit is érünk" - nyilatkozta a mexikói csatár, Marco Fabián.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!