Vágólapra másolva!

Alakformálás tornatermekben

Sokaknál elsősorban "feszültségoldóként", közérzetjavítóként funkcionál a heti egy-egy óra intenzív torna, akik azonban fogyni, erősödni akarnak, hetente akár háromszor - ötször is lejárnak a legkülönbözőbb edzésekre. Ma már vannak elsősorban alakformálásra és nem erősítésre kidolgozott mozgásformák. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy erőnlétünk nem javul az edzések során. Csupán a zsírégetés kerül előtérbe.

Újdonság az úgynevezett intervall vagy hi-low impact tréning. Az edzések legfőbb jellemzője, hogy igencsak felpezsdíti a vérkeringést, miközben az egész testet átmozgatja. Az órák lényege, hogy körülbelül 2 perces váltásokban követik egymást a nagy intenzitású feladatok (szökdelés, ugrálás), amik felpörgetik az ember pulzusát, és a nyugodtabb, lazább fázisok.

Az előző mozgásfajtánál is fiatalabb a kickbox- vagy boxaerobik. A torna sikerét valószínűleg annak köszönheti, hogy könnyen követhető párhuzamos mozgáselemekből épül fel a feladatsor. Az egyszerű koreográfia a boksz elemeiből merít, ahol főként a kéz és a láb dolgozik. A duci-tornaként is emlegetett mozgás izomtömeget nem fejleszt, viszont a zsírt annál hatékonyabban égeti, ami nagy vonzereje ezeknek az óráknak. Itt nincs talajmunka az edzéseken - ami körülbelül 20 elem ismétlése négyszer-ötször.

Szintén a céltudatos fogynivágyók kedvence az alakformálás, zsírégetés. Ezeken az órákon sincs szökdelés, ugrálás, sőt még követhetetlen koreográfia sem nehezíti a munkát. Ellenben rendkívül hatékonyan égeti a zsírt és még erősít is. Rövid bemelegítés után felülről lefelé haladva mozgatja meg az összes izomcsoportot ez a tornafajta. A hatás fokozása érdekében bizonyos területek átmozgatásánál kis súlyzókat is használnak.

Sokan a callanetics-re esküsznek, mint a leghatékonyabb alakformáló testmozgás. Az apró, mozdulatokra építő torna valóban hathatós segítség az "alakulni", fogyni vágyóknak. A nyugodt zenére végzett, egycentis mozgásokon alapuló gyakorlatok az állóképességet nem növelik, de az órák átmozgatják az egész testet, minden izomcsoportot.

Még mindig az alakformáló tornák közé sorolható a prímatorna. A zenés női kondicionáló torna lényege, hogy az oktató egy hónapon keresztül minden órán kicsit hozzáadva az előzőekhez, gimnasztikai elemeket használva felépít egy koreográfiát, amit aztán pár héten keresztül biztonsággal csinálhat mindenki. Ez a stratégia a torna erőssége is és gyengéje is egyben. Erőssége, mert arra ösztönzi a lányokat, hogy ne hagyjanak ki egyetlen órát sem, hiszen az elmaradásokat nehéz behozni egy összeforrott csapattal szemben. Gyengesége is, mert így az ember nem "eshet be" csak úgy, amikor kedve és ideje van egy kis mozgásra. A gyakorlatok az egész testet igénybe veszik. Először a felsőtest izmait dolgoztatják, majd a fenék, has és comb következik.

Egyre ismertebb a slide. Az újabb őrülethez egy speciális csúszószőnyegre és speciális cipőre van szükség. A slide hatékonyan formálja a kritikus pontokat (fenék, csípő és combok) ugyanakkor nem megerőltető és nem terheli túl a résztvevőket. Az órákon nem használnak súlyzókat, mindenkinek a saját súlya az "ellenállás".

Hazánkban még kevésbé elterjedt a játékos power dumbell edzés, melynek lényege, hogy a munkát súlyzókkal is nehezítik, de fontos, hogy nem egységes, hanem személyre szabott "nehezékeket" használnak. Ugyanennyire ismeretlen még a tae-bo is a nagyközönség számára, de az oktatók, edzők és óraadó szakemberek szerint ez a lassú, megfeszített mozgássorozat is a jövő divatos testedzési formái közé fog tartozni.

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről