A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNHungary
07:30AtlétikaMaraton séta váltó
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Másfél éves szünet után újra indul az utcai harcosok bajnoksága, amely hét elődöntőt követően, jövőre "tetőzik" Budapesten. Az első elődöntőt szeptember 3-án, jövő szombaton rendezik a győri Városi Sportcsarnokban, s a két 200 000 forintos első díjért bárki szorítóba léphet a 80 kiló alatti, illetve feletti két súlycsoportban.

Az újjáalakult szövetség társelnöke, Trimola Ákos, továbbá Budaházi Attila elnökségi tag, Orlik Zoltán versenyigazgató és Robert Lyons, a küzdősportok szakértője tartott az új sorozattal kapcsolatban sajtótájékoztatót.

A vezetők hangsúlyozták: nem szabályok nélküli verekedésről, afféle "ketrecharcról" van szó, hanem keretek közé szorított, ámbár vitathatatlanul férfias küzdelemről. Hivatalos, tízunciás bokszkesztyű viselete kötelező, továbbá van fog- és herevédő (szuszpenzor) is. A küzdelmek a klasszikus, négyzet alakú ringben zajlanak, a játékidő viszont mindössze egy menet - igaz, az tizenöt percig tart... Ha még ezek után sem ütötték ki valamelyik küzdő felet, vagy nem repült a törülköző, akkor egyszer három perc hosszabbítás következik, s ha még mindig áll a két "gladiátor", akkor jön el a bírói döntés ideje.

Robert Lyons a szabályismertetésnél elmondta, mindenfajta testre és fejre mért ütés, rúgás engedélyezett, kivéve az alábbiakat: térdízület, ágyék vagy gerinc célzott megrúgása, szemkitolás, harapás, fejelés szintén tiltott. Könyökkel lehet ütni, kivéve akkor, ha az ellenfél a földön fekszik vagy rögzített helyzetben van. Az ellenfél fejének belehúzása a térdbe ugyancsak tilos. Ugyanakkor a cselgáncsban s egyéb ázsiai küzdősportokban engedélyezett dobások engedélyezettek, azaz látványos vetélkedés várható a különféle küzdősportok (boksz, cselgáncs, karate, kick-boksz, thai-boksz) reprezentánsai között.

Azaz: meglehetősen szelídített pankrációról van szó. Természetesen orvos kíséri figyelemmel a történéseket, s valamennyi, szorítóba engedett versenyzőt meg is vizsgálnak előzetesen, továbbá mindenki írásban vállalja, hogy a küzdelem esetleges következményeiért kizárólag önmaga a felelős.

Szándékos sérülésokozásért azonnali leléptetés jár, s figyelemre méltó, hogy minden résztvevőt előzetes alkoholszondázásnak vetnek alá.

Az óvatosság nem indokolatlan: bárki jelentkezhet, akár az utcáról, s nevezési díj sincs.

Ch. Gáll András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!