Vágólapra másolva!
Brett Favre, a profi amerikai futball-liga (NFL) legendás irányítója elárulta, hogy súlyos betegségben szenved, ugyanis nemrég Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

A liga korábbi kiválósága 20 szezonon át játszott az NFL-ben, pályafutása nagy részét, 16 idényt a Green Bay Packersnél töltötte el, amellyel 1997-ben megnyerte a Super Bowlt, és összesen háromszor választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának. 

Brett Favre Testifies Before The House On Welfare Reform
Parkinson-kórban szenved az NFL-legenda, Brett Favre
Fotó: Getty Images via AFP

A Hírességek Csarnokába is beválasztott Favre ellen az utóbbi időben több ügyben is eljárást indítottak, többek között azért, mert politikai kapcsolatait kihasználva, közpénzből akarta felújíttatni lánya egyetemének röplabdacsarnokát, valamint azért, mert 2017 és 2018 között 1,1 millió dollárt kapott Mississippi államtól olyan motivációs beszédekért, amelyeket sosem tartott meg. Ráadásul a pénzt a rászoruló családoknak szánt jóléti alapokból finanszírozták. A kongresszusi meghallgatáson aztán az egykori kiváló irányító aztán elárulta, hogy súlyos betegséggel küzd.

Elbuktam egy befektetésemet egy olyan cégben, amelyről azt hittem, hogy áttörést jelentő agyrázkódás elleni gyógyszert fejleszt ki, ami másokon is segíthet. Biztos vagyok benne, hogy megértik, bár nekem már túl késő, ugyanis nemrégiben Parkison-kórt diagnosztizáltak nálam”

 – mondta Favre.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. 

Kutatások szerint a sorozatos fejsérülések növelhetik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát és az átlaghoz képest gyakrabban jelentkezik a betegség az NFL-játékosok között. Az elmúlt bő egy évtizedben több ezer korábbi játékos perelte be az NFL-t a fejsérülések hatásaira hivatkozva – írta a Reuters

A 11-szeres Pro Bowl-győztes korábban azt mondta, karrierje során több ezer agyrázkódást szenvedett. Az 54 éves legenda, akinek két lánya van, korábban azt mondta, ha lenne fia, eltántorítaná a sportágtól.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!