Vágólapra másolva!
A magyar futballszurkolók közül valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy válogatottunk sokáig veretlennek mondhatta magát Brazília ellen, és ez a szép sorozat csak a 2004-es, budapesti barátságos mérkőzésen szakadt meg. Van azonban még egy európai ország, amely pozitív mérleggel rendelkezik a selecaóval szemben: a dél-amerikaiaknak Norvégiát még sohasem sikerült legyőzniük. A brazilok ezen egy augusztusi barátságos találkozón szeretnének változtatni.
Vágólapra másolva!

A brazil nemzeti tizenegy 1914 óta íródó története során közel száz ország legjobbjaival találkozott, s csak három (Argentína, Norvégia, Magyarország) ellen negatív a mérlege. Közülük azonban csak a skandinávok ellen nem tudtak még győzni, eddig három összecsapásukból egy döntetlent hozott, kettőt pedig a norvégok nyertek meg.

Első randevújukra 1988. július 28-án került sor, amikor a szöuli olimpiára készülő, jórészt fiatalokból álló brazil válogatott Ausztrália után Európában túrázott. A norvég válogatott akkor még nem tartozott a kontinens élvonalához, így nagy meglepetést okozott, hogy Rune Bratsethék 1-1-es döntetlent harcoltak ki a többek között Taffarellel, Jorginhóval, Ricardo Gomessel, Valdóval és Romárióval fémjelzett, Carlos Alberto Silva által irányított selecaóval szemben.

Második találkozójukra az 1997-es Tournoi de France-ot megelőzően került sor. Az oslói Ullevaal-stadion közönsége ismét ünnepelhetett, hiszen talán minden idők legerősebb norvég válogatottja 4-2-es győzelmet aratott a néhány hónappal később Copa Américát nyert, a találkozót követően 23 mérkőzésen keresztül veretlen maradt brazilok ellen, akik legerősebb tizenegyükkel vizitáltak Norvégiában.

Utolsó összeakaszkodásuk helyszíne a franciaországi Marseille, a Vélodrome stadion volt, apropója pedig az 1998-as világbajnokság egyik csoportmérkőzése. A két régi ismerős (a két válogatott csak néhány helyen cserélődött ki az esztendővel korábbihoz képest) párharcát 2-1-re nyerték a norvégok. Érdekesség, hogy mindhárom mérkőzésen pályára lépett a brazilok világbajnok kapusa, Taffarel, illetve a legsikeresebb periódusát a Manchester Unitednél átélt Ronny Johnsen.

A dél-amerikaiak a jelek szerint ugyanazt a mintát szeretnék követni a mérleg kijavításánál, mint azt a magyarok ellen tették: a kissé meggyengült ellenfél otthonában játszanak barátságos mérkőzést. A norvég nemzeti tizenegy a kilencvenes évek vége óta ugyanis alaposan visszaesett, 2000 óta egyetlen fontos eseményre (Európa- vagy világbajnokság) sem tudta kvalifikálni magát.

A mostani vébé után, augusztus 16-án mindenesetre a brazilok ellen játszanak majd az oslói Ullevaal stadionban, és ha meg akarják őrizni a selecaóval szembeni remek sorozatukat, akkor alaposan össze kell szedniük magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről