A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Javában tart a görögdinnye szezon: minden, amit erről a szezonális gyümölcsről tudni érdemes

görögdinnye szezon
Görögdinnye szezon
Vágólapra másolva!
A nyár egyik kedvelt, ha nem a legkedveltebb, gyümölcse a görögdinnye, amely ebben az időszakban nagyon keresett és szinte minden boltban megtalálható. A görögdinnye szezon általában június elején kezdődik és ez kitart egészen a nyár végéig, így hosszan élvezhetjük ezt a sokoldalú gyümölcsöt. A görögdinnyét lehet magában fogyasztani, de számos könnyű recept is megtalálható hozzá. Mutatjuk a kedvenceinket!
Vágólapra másolva!

A dinnyék és köztük a görögdinnye a nyári hónapok egyik meghatározó eleme. Az időjárástól függően a magyar görögdinnye szezon nagyjából június elején indul, de a globális kereskedelemnek köszönhetően az év minden napján megtalálhatók a nagyobb szupermarketekben a külföldről behozott dinnyék. Amellett, hogy a görögdinnye finom, érdemes azt is tudni, hogy milyen jótékony hatásai vannak és, hogy milyen változatos módon használható fel. 

görögdinnye szezon
Görögdinnye szezon
Fotó: pixabay.com

Görögdinnye szezon: miért érdemes fogyasztani?

A görögdinnye vitamin tartalma igen magas, megtalálható benne a C-, B1-, B3- és B6- vitamin, ezek mellett pedig van benne még kalcium, magnézium és kálium, valamint sok rostot is tartalmaz. Ezeken felül sokféle karotinoidot, például likopint is tartalmaz. 

A görögdinnye jót tesz a vesének, mivel a magas káliumtartalma miatt segít átmosni azokat és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Vízhajtó hatása is van, mivel jelentős része víz, így segít méregteleníteni és jót tesz a bőrnek is. 

Magas víztartalma miatt segít a dehidratáltság csökkentésében, csökkenti a test hőmérsékletét és ezáltal megakadályozza azt, hogy a test túlmelegedjen. 

Magas kálium és magnézium szintje miatt csökkenti a vérnyomást, ezáltal megvédi a szív egészségét. 

Segít megelőzni a rákot is, mivel a benne található likopin a legújabb kutatások szerint ebben jelentős szerepet játszik. 

Végül, de nem utolsó sorban a görögdinnye jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy jót tesz a libidónak, mivel a benne lévő arginin segíthet az erekciós problémák leküzdésében. 

görögdinnye szezon
Görögdinnye szezon
Fotó: pixabay.com

A három legjobb dinnyés recept:

Görögdinnye krémleves

Hozzávalók:

  • 1 szelet görögdinnye
  • 2 dl vörösbor
  • 3 ek cukor
  • 3 cl citromlé
  • 5 db szegfűszeg
  • kh őrölt fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl fehér rum
  • 1 szelet kenyér
  • 2 dkg füstölt  sajt
  • dió

Elkészítés:

A behűtött dinnyéből cseresznye magozóval kivágunk 20 db kis gömböt, amit félreteszünk a tálaláshoz. A többi dinnyét a héjából kikanalazzuk, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a bort, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd ezeket botmixerrel összepépesítjük. Ezután beletesszük a szegfűszeget és a kivájt dinnyedarabokat és betesszük a hűtőbe, a rumba áztatott mazsolával együtt. Amíg a leves hűl, addig egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és lereszeljük a sajtot. Tálalásnál a kikanalazott levesbe teszünk a rumos mazsolából, mellé pedig pirítóst tálalunk dióval és sajttal. 

Görögdinnye saláta fetával

Hozzávalók:

  • 50 dkg örögdinnye
  • 15 dkg kígyóuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • 12.5 dkg feta sajt
  • Az öntethez:
  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 2 ek vörösborecet
  • 0.5 tk só

Elkészítés:

A görögdinnyét felkockázzuk, az uborkát cikkekre vágjuk, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Ezután egy nagy tálba tesszük ezeket, összekeverjük ezeket, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátátra, majd óvatosan - hogy a dinnyét ne törjük össze - összekeverjük. Frissen tálaljuk. 

 

Görögdinnye jégkrém

Hozzávalók:

  • 3.5 bögre görögdinnye
  • 1 ek citromlé
  • 5.5 ek cukor
  • 1 ek csokoládépasztilla
  • 0.5 bögre kókusztej
  • 6 db kivi
    Elkészítés:

A dinnyét a citromlével és 2 ek cukorral addig turmixoljuk, amíg selymes pürés állagot nem kapunk, majd a jégkrém formákat körülbelül a 2/3 részükig megtöltjük ezzel a pürével és beleszórjuk a csokipasztillát, ami a dinnye ehető magjait fogja jelképezni, végül betesszük a formákat a fagyóba. Körülbelül 3-4 óra múlva elkeverjük a kókusztejet és 2 ek cukrot, majd vékony rétegben a fagyasztóból kivett formába öntjük, amit azonnal vissza is teszünk a hűtőbe. Végül a kiviket meghámozzuk és a maradék cukorral simára turmixoljuk és jégkrém formákba töltjük és 30 percre még a fagyasztóba töltjük. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!