Javában tart a görögdinnye szezon: minden, amit erről a szezonális gyümölcsről tudni érdemes
![görögdinnye szezon](https://cdn.origo.hu/2024/07/L0P9ZLwdZDhcbmn6LgEXczunLCorPiDapoklipSpprE/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZGU5M2U5YzQ1OTE5ZDJkNGMwYjA2MGZkNjJi.webp)
A dinnyék és köztük a görögdinnye a nyári hónapok egyik meghatározó eleme. Az időjárástól függően a magyar görögdinnye szezon nagyjából június elején indul, de a globális kereskedelemnek köszönhetően az év minden napján megtalálhatók a nagyobb szupermarketekben a külföldről behozott dinnyék. Amellett, hogy a görögdinnye finom, érdemes azt is tudni, hogy milyen jótékony hatásai vannak és, hogy milyen változatos módon használható fel.
A görögdinnye vitamin tartalma igen magas, megtalálható benne a C-, B1-, B3- és B6- vitamin, ezek mellett pedig van benne még kalcium, magnézium és kálium, valamint sok rostot is tartalmaz. Ezeken felül sokféle karotinoidot, például likopint is tartalmaz.
A görögdinnye jót tesz a vesének, mivel a magas káliumtartalma miatt segít átmosni azokat és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Vízhajtó hatása is van, mivel jelentős része víz, így segít méregteleníteni és jót tesz a bőrnek is.
Magas víztartalma miatt segít a dehidratáltság csökkentésében, csökkenti a test hőmérsékletét és ezáltal megakadályozza azt, hogy a test túlmelegedjen.
Magas kálium és magnézium szintje miatt csökkenti a vérnyomást, ezáltal megvédi a szív egészségét.
Segít megelőzni a rákot is, mivel a benne található likopin a legújabb kutatások szerint ebben jelentős szerepet játszik.
Végül, de nem utolsó sorban a görögdinnye jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy jót tesz a libidónak, mivel a benne lévő arginin segíthet az erekciós problémák leküzdésében.
Görögdinnye krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
A behűtött dinnyéből cseresznye magozóval kivágunk 20 db kis gömböt, amit félreteszünk a tálaláshoz. A többi dinnyét a héjából kikanalazzuk, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a bort, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd ezeket botmixerrel összepépesítjük. Ezután beletesszük a szegfűszeget és a kivájt dinnyedarabokat és betesszük a hűtőbe, a rumba áztatott mazsolával együtt. Amíg a leves hűl, addig egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és lereszeljük a sajtot. Tálalásnál a kikanalazott levesbe teszünk a rumos mazsolából, mellé pedig pirítóst tálalunk dióval és sajttal.
Görögdinnye saláta fetával
Hozzávalók:
Elkészítés:
A görögdinnyét felkockázzuk, az uborkát cikkekre vágjuk, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Ezután egy nagy tálba tesszük ezeket, összekeverjük ezeket, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátátra, majd óvatosan - hogy a dinnyét ne törjük össze - összekeverjük. Frissen tálaljuk.
Görögdinnye jégkrém
Hozzávalók:
A dinnyét a citromlével és 2 ek cukorral addig turmixoljuk, amíg selymes pürés állagot nem kapunk, majd a jégkrém formákat körülbelül a 2/3 részükig megtöltjük ezzel a pürével és beleszórjuk a csokipasztillát, ami a dinnye ehető magjait fogja jelképezni, végül betesszük a formákat a fagyóba. Körülbelül 3-4 óra múlva elkeverjük a kókusztejet és 2 ek cukrot, majd vékony rétegben a fagyasztóból kivett formába öntjük, amit azonnal vissza is teszünk a hűtőbe. Végül a kiviket meghámozzuk és a maradék cukorral simára turmixoljuk és jégkrém formákba töltjük és 30 percre még a fagyasztóba töltjük.