Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hamis wifivel lopta a jelszavakat a reptéren ez a férfi

Vágólapra másolva!
Az utazótársak e-mailes és közösségi médiás fiókjainak belépési adataira volt kíváncsi. A hamis wifi végül a reptéri dolgozóknak is feltűnt.
Vágólapra másolva!

Rendkívül ritka támadásokat indított idén áprilisban az utazótársai ellen egy ausztrál férfi, mobil hotspot segítségével repülőtereken és repülőkön hamis wifihálózatokat hozott létre. Ezek megtévesztési célból ugyanarra a névre hallgattak, mint az utazóknak kínált valódi wifik.

repülőtér repülés utazás váróterem nyaralás mobilozás wifi airport
Könnyen megtéveszthetőek lehetnek az utazók a gonosz ikertestvér támadással
Fotó: JESHOOTS / Unsplash

Ezt a támadást kiberbiztonsági körökben „gonosz ikertestvér” néven ismerik, a férfi próbálta a valódi wifik helyett a sajátjára felcsalni az utazótársait. Akik balszerencséjükre a támadó wifijére csatlakoztak fel, azoknak egy adathalász webhelyet jelenített meg, ezen keresztül próbálta ellopni az e-mail-szolgáltatásokban és a közösségi oldalakon használt belépési adataikat.

A férfi Perth, Melbourne, továbbá Adelaide repülőterein és belföldi repülőjáratain vadászott áldozatokra a hamis wifijével, végül gyanút fogott dolgozók buktatták le.

A rendőrség nyomozása során kiderült, hogy a férfi a korábbi munkahelyein is bevetette már a taktikát, az ügyész kilenc vádpontot emelt ellene. Ezzel viszont nincs feltétlenül vége az ügynek, továbbra is folyamatban van az ellopott adatok utóéletének a vizsgálata: jelenleg nem világos, hogy a férfi ténylegesen hány áldozatot szedett és mit tett az ellopott belépési adatokkal.

A nyilvános wifikre való csatlakozás esetén érdemes VPN-szolgáltatást használni az esetleges kémkedési kísérletek leszerelése céljából, továbbá semmilyen személyes jellegű belépési adatot sem szabad megadni, amennyiben azonosítást kér a használatért cserébe a wifihálózat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről