Érdekes extrákkal jön a megfizethető Nokia-utód okostelefon

Vágólapra másolva!
A HMD Pulse Pro nem kerül sokba, ami látszik is a tudásán, viszont nagy pozitívuma, hogy könnyű otthon szerelni. Leteszteltük a Nokia utódját.
Vágólapra másolva!

Hosszas hányódás után végül a HMD Global vette meg a Nokia mobil telefonokkal kapcsolatos névhasználati jogot. Azonban a projekt besült, legalábbis erre utal, hogy a HMD úgy döntött, hogy 2024-től saját brand alatt kínál készülékeket. Köztük azt a HMD Pulse Pro nevű modellt, amely nálunk 70 000 forintos áron került a boltokba, ami a mai mezőnyben alacsony összegnek minősül. 
Ez valahol érthető húzásnak tűnik, hiszen egy új márkára a figyelmet legkönnyebben olcsó termékekkel lehet felhívni. Viszont az is igaz, hogy ebben a kategóriában óriási a tülekedés, és akadnak már kifejezetten sokoldalú, életképes modellek. A jelek szerint tisztában vannak ezzel a cég vezetői is, hiszen próbálták különlegessé tenni a telefont 

HMD Pulse Pro megfizethető mobiltelefon Nokia
Általános hétköznapi használatra jó választás lehet a Nokia utódja.

Fókuszban a szelfi

A Pulse Pro egyik nagy extrája a szelfi támogatás. Ez azt jelenti, hogy a frontfelületre épített kamera a megszokottnál picit nagyobb tudású. A felbontása 50 megapixel, kapott filtereket, illetve lehetővé teszi lassított felvételek elkészítését is. Emellett a szoftvert úgy módosították, hogy kézmozdulatokkal is lehessen exponálni, aminek köszönhetően távolabb lehet az arcunktól, mint a hagyományos módszer esetén, amikor az ujjunkkal kell megnyomni a gombot. 
Ezek a szolgáltatások jól működnek, de azt fontos megjegyezni, hogy ebben nincs semmi újdonság.

HMD Pulse Pro megfizethető mobiltelefon Nokia
HMD Pulse Pro mobiltelefon, az olcsóbb telefonoknál fejlettebb a szelfikamerát kapott.

A Samsung magasabb kategóriás, drágább telefonjai például már régóta tudják mindezt. Viszont az is tény, hogy az olcsóbb kategóriában a szelfis tulajdonságok terén ez a modell tényleg kilóg felfelé ebből az olcsóbb ligából. És való igaz, hogy szokatlanul jó képminőséget produkál az előlapi kamera, ahhoz képest, hogy a hasonló árú mobilok mit tudnak.

Javítsd otthon!

Van még egy dolog, ami a HMD Pulse Pro-t megkülönbözteti a legtöbb vetélytársától. Ez pedig, hogy a megtervezése, illetve kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy otthon is viszonylag egyszerűen javítható legyen. Ez a mai világban egyáltalán nem divat. A cégek inkább arra törekednek, hogy ha valami gond van a készülékkel, akkor inkább az ember vegyen újat. 
Ennél viszont vásárolható egy javító kit, amelynek segítségével a megszokottnál egyszerűbben szétszedhető a készülék, és kicserélhető az akkumulátor, a képernyő vagy  a csatlakozó. Ezt ennél a készüléknél nem tudtuk kipróbálni, de volt már dolgunk korábban olyan Nokia telefonnal, aminél ez a dolog kiválóan működött. Emiatt biztosak vagyunk abban, hogy ez itt sem humbug, hiszen a gyártó ugyanaz. Az otthoni szerelgetés pedig abszolút hozzáadott értéket jelenthet, és ha valakinek van ehhez affinitása, akkor olyan extra ez, ami akár egy vásárlási döntést is befolyásolhat. 

Telefonnak milyen?

A gyakorlati próba során az világossá vált, hogy csodák nincsenek, és hogy ezeket az extrákat máshol kell "megfizetni". Egy ilyen kompromisszum a teljesítmény, ugyanis a telefon meglehetősen gyenge hardvert kapott. A független tesztprogramokkal végzett mérések és a  során szerzett tapasztalataink is arra világítottak rá, hogy ez a készülék picit erőtlen. Emiatt a weblapokat és appokat picit lassabban tölti be. Ráadásul csak a legegyszerűbb játékok jöhetnek szóba, a nagy felbontású videókat nem szereti, és a médiaállományok szerkesztgetését is el lehet felejteni.

Chatelésre, kommunikációra, netezésre, úgynevezett általános használatra alkalmas, de aki ennél többre vágyik, az jobban teszi, ha másfelé keresgél.

Ugyanis tény, hogy vannak már olyan telefonok, amelyek ennyi pénzért jobb képminőséget produkálnak. Például azért is, mert nem OLED, hanem jóval gyengébb kontrasztot, valamit fátyolosabb színeket produkáló IPS LCD kijelzőt kapott. A 6,65 inches megjelenítő felbontása sem világrengető, hiszen csak HD-s, azaz 720x1612 képpontos. Ebből fakadóan pedig a kép lehetne élesebb is látványra. A fényerő terén sem kiemelkedő, ugyanis a méréseink alapján csak mintegy 450 nitet tud. Emiatt pedig nappal, erős fény mellett nem sok minden látszódik, a tónusok például meglehetősen fakók. 
A mozgások visszaadása során szellemképesedésbe durva szaggatásba nem futottunk bele. Azonban az is igaz, hogy a képernyő képfrissítési rátája csak 60 Hz, azaz másodpercenként 60 képkocka jelenhet meg. Ma pedig már vannak olyan mobilok, amelyek ennek legalább a dupláját kínálják, így azoknál a lapozás, görgetés folyamatosabbnak tűnik. 
Az viszont nagy pozitívum, hogy kifejezetten nagy, 5000 mAh-s akkumulátort pakoltak bele. Ez pedig a kisebb teljesítményű hardverrel, és ezáltal alacsonyabb fogyasztású hardverrel kombinálva kiemelkedő üzemidőt garantál. A tapasztalataink szerint ugyanis egyetlen töltéssel átlagos használat mellett akár 18 órán keresztül működőképes maradhat a modell, ami remek érték. 

Fotók, videók

Az egy dolog, hogy a szelfikamera egész jó, viszont képalkotás terén azért küzd kihívásokkal a termék. Nincs zoomkamera, és az ultraszéles látószögű egységet is lespórolták. Az 50 megapixeles főkamerával nappal, jó fényviszonyok mellett lehet normális fotókat készíteni - bár akkor sem lesz a kép világbajnok, de a sötétet rosszul tolerálja. Videóknál pedig be kell érni a Full HD felbontással, valamint a 30 képkocka/másodperces képrögzítési sebességgel, ami ma már azért nonszensz.

HMD Pulse Pro megfizethető mobiltelefon Nokia
Még jó fényviszonyok közt is elég gyenge képeket készít.

Bizonyítvány

A HMD Pulse Pro kétségkívül egy egyedi darab a kedvezőbb árú telefonok szegmensében, ezzel nem is lehetne vitatkozni. Akik bele vannak bolondulva a szelfikbe, viszont nem akarnak vagy tudnak sokat költeni egy telefonra, azoknak mindenképp érdemes lehet elgondolkodnia rajta. Emellett az is nagy előnye, hogy viszonylag egyszerűen javítható otthon. Ám az is tény, hogy a teljesítmény és a kijelző képminősége terén is van már jobb választás ennyi pénzért. 
A cég a hivatalos kommunikációban kiemeli, hogy mennyire jól néz ki, azonban a meglátásunk szerint e téren is csak átlagosnak számít. Egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy prémium telefon, hiszen a kávái szélesek, a készülékház vastag. Attól pedig nem fogunk leborulni ma már, hogy egy 70 000 forintos telefon kibírja az esőt és a port, hiszen ez lassan alapelvárásnak számít. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről