Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Az amerikaiak fele telepít vírusirtót a számítógépére

laptop notebook számítógép számítógépezés computer
Fotó: Fábio Lucas / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az idősebbek masszívan nagyobb eséllyel, mint a fiatalabbak.
Vágólapra másolva!

Mindegyik támogatott Windows és macOS rendelkezik gyári vírusirtóval, ráadásul a hatékonyságukra sem lehet érdemi panasz. Emiatt az otthoni felhasználók java számára látszólag nincs értelme annak, hogy a megszokott biztonsági cégektől származó, ingyenes vagy fizetős vírusirtót használjanak.

Éppen ezért is okozott meglepetést a security.org által készített felmérés: az amerikai PC-tulajok 49 százaléka telepített harmadik féltől származó vírusirtót a számítógépére, a következő hat hónapban pedig további 12% tervezi a gyári vírusirtójának a lecserélését.

A külön vírusirtót telepítettek 54%-a fizetős terméket használ, a köreikben ilyen sorrendben a Norton, a McAfee, továbbá a Malwarebytes márkák a legnépszerűbbek. Ingyenes antivírusra 43% szavazott, az esetükben a McAfee, az Avast, továbbá a Malwarebytes a sorrend. A maradék 3% nem tudta megmondani, hogy a külön telepített vírusirtója ingyenes vagy fizetős-e.

A borítékolhatónak megfelelően a külön vírusirtó telepítésének leggyakoribb oka a kártevőktől való félelem (84%), de 54% esetében szempont a magánszféra jobbnak vélt védelme, továbbá 48% így próbálja védeni magát online vásárláskor a csalásoktól.

A Windowst használók esetében 43%, míg a macOS-t használóknál 31% volt a külön vírusirtót telepítettek aránya. A mobiljára 17%, a táblagépére pedig 18% telepített ilyen szoftvert.

Érdekes még, hogy a 65 év feletti számítógépezők kétszer akkora valószínűséggel telepítenek külön vírusirtót, mint a 45 év alattiak.

A felmérés eredményeit érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen az ezerfős minta nem mondható hatalmasnak egy 333 millió fős lakosságú országban, azonban a kutatásban kihozottnál pontosabb adatok nem állnak rendelkezésre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről