A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

AGI - A mesterséges intelligencia új generációja, amely uralomra törhet

Vágólapra másolva!
Kérdés, hogy ez jó lesz-e az emberiségnek? Az AGI fejlesztése a korai kutatási és kísérleti fázisban van, bár néhány áttörést már elértek a kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Artificial General Intelligence (AGI), vagyis az Általános Mesterséges Intelligencia, amely képes az emberi gondolkodás széles spektrumát utánozni és különböző feladatokat megoldani, régóta a mesterséges intelligencia (AI) kutatások egyik legambiciózusabb célja.

Artificial intelligence (AI) Új, mesterséges intelligencia alapú Gmail funkciók érkeznek. AGI
Az AGI, az általános mesterséges intelligencia megváltoztathatja a világot
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az AGI különbözik a mai speciális vagy szűk mesterséges intelligenciától (AI), amely egy-egy specifikus problémára, például képfelismerésre vagy nyelvi fordításra van optimalizálva. Az AGI fejlesztése az elmúlt években komoly előrelépéseket mutatott, de a technológia még nem érte el azt a szintet, ahol valódi általános intelligenciáról beszélhetnénk. Ennek ellenére a potenciál hatalmas, és számos területen forradalmi változásokat hozhat.

Az AGI fejlesztésének jelenlegi állása

Jelenleg az AGI fejlesztése a korai kutatási és kísérleti fázisban van, bár néhány áttörést már elértek a kutatók. A jelenlegi mesterséges intelligencia rendszerek, mint például a GPT modellek (Generative Pre-trained Transformers), már képesek komplex nyelvi feladatok megoldására, és bizonyos mértékben “tanulni” is tudnak új feladatokat. Ezek a rendszerek már most is lenyűgöző képességekkel rendelkeznek, de még mindig messze állnak attól, hogy elérjék az AGI szintjét.

Az igazság, hogy eljön az a pillanat, amikor a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek, és ez hamarabb eljön, mint azt a szakértők hiszik.

– írjta Janet Adams, a SingularityNET munkatársa.

chatgpt illusztráció
A ChatGPT csak az egyik korai lépés volt az általános mesterséges intelligencia irányába
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kihívás az AGI létrehozásában az, hogy a rendszer képes legyen önállóan általánosítani, és az emberi gondolkodáshoz hasonlóan új helyzetekben alkalmazni a megszerzett tudást. Ez magában foglalja a világ megértését, a tapasztalatokból való tanulást, a kreatív problémamegoldást és a saját célok kialakítását. A kutatók különböző megközelítéseket alkalmaznak, beleértve a neurális hálózatok fejlesztését, a mélytanulást, és az emberi agy működésének modellezését, de az AGI megvalósításához szükséges áttörések még váratnak magukra.

Az AGI hatásai az emberiség jövőjére

Az AGI megvalósítása alapvető változásokat hozhat az emberiség számára. Az egyik legjelentősebb előny a tudományos és technológiai innovációk felgyorsítása lehet. Az AGI képes lenne hatalmas mennyiségű adatot elemezni és olyan összefüggéseket felfedezni, amelyek az emberi kutatók számára rejtve maradnának. Ez új gyógyszerek, energiatakarékos technológiák, vagy akár a rák elleni hatékonyabb megoldások felfedezéséhez vezethet. A jelenleg az iparban használt szűk körű mesterséges intelligenciával ellentétben az AGI képes lesz arra, hogy az egyik környezetből származó tudást átvegye és más környezetekben alkalmazza, méghozzá úgy, hogy sokkal jobban utánozza az emberi viselkedést. Az AGI megjelenése így átalakító hatással lesz a társadalom egészére.

Valójában, ha figyelembe vesszük az AGI széleskörű alkalmazásait, akkor ez az egyik legjobb dolog lehet, ami valaha is történt a társadalommal. És persze vannak, akik szerint a legrosszabb.

Az AGI a munka világát is forradalmasíthatja. Az automatizáció, amely ma is növekvő trend, az AGI-val még tovább fokozódhat. Az AGI képes lenne különféle, ma még emberi munkaerőt igénylő feladatokat elvégezni, így lehetőséget nyújtana az embereknek arra, hogy kreatívabb és magasabb szintű tevékenységekre összpontosítsanak. Ugyanakkor ez komoly kihívásokat is jelenthet, hiszen a munkaerőpiacon nagy átrendeződésre lenne szükség, hogy a munkanélküliség problémáját kezelni lehessen.

A társadalomra és az etikára gyakorolt hatások is jelentősek lehetnek. Az AGI megjelenése új kérdéseket vetne fel az emberi és gépi jogok, valamint a felelősségvállalás kapcsán. Ki lenne felelős az AGI döntéseiért? Hogyan lehetne biztosítani, hogy az AGI rendszerek ne kerüljenek rossz kezekbe? Ezekre a kérdésekre az emberiségnek még meg kell találnia a választ, mielőtt az AGI széles körben elterjedne.

Összegzés

Az AGI fejlesztése izgalmas és kihívásokkal teli terület, amely alapvetően megváltoztathatja a jövőt. Bár még sok a bizonytalanság és a kutatási feladat, a potenciál egyértelmű. Az AGI segítségével az emberiség képes lehet új szintre emelni a technológiai fejlődést, a munka világát, és a társadalmi jólétet. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy felelősségteljesen és átgondoltan közelítsünk ehhez a technológiához, hogy az emberiség számára valóban előnyös legyen a jövőben.
Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!