Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Miért engedték ki hamarabb a börtönből az áramot lopó bűnözőt, Lagzi Lajcsit?

Lagzi Lajcsi
Vágólapra másolva!
Lagzi Lajcsi 14 hónapot volt a baracskai börtönben, ennek nagy részét azonban egy rejtélyes betegségre hivatkozva börtönkórházban töltötte. Most kiderült, hogy július 1-én szabadult a fogságból, vagyis mégis sikerült elfogadtatnia a kérelmet, melyről pár napja még azt hazudta, hogy nem tud róla semmit, és azt is mondta már, hogy elutasították. Most kiderült, hogy mégis miért engedték ki hamarabb az áram-, víz- és gázlopás miatt három és fél éves börtönbüntetésre ítélt bűnöző trombitást.
Vágólapra másolva!

Mint írtuk, kiderült, hogy elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet Lagzi Lajcsi, aki állítása szerint a legnagyobb titokban távozott a baracskai börtönből, azonban újságírókat értesített a szabadulása időpontjáról, akikkel beszélt is és fotókat is készítettek róla, ahogyan egy fát ölelget a szabadulását követően. Ezen sokan felháborodtak, ugyanis a trombitás ismét hazudozott arról, hogy elfogadták-e a kérelmét, melyről hónapok óta titkolózott az ügyvédjével, dr. Csontos Zsolttal, akit állítólag a családja leváltott, és más ügyvédet bíztak meg a fellebezéssel.

A reintegrációs őrizet elrendelése tárgyában a másodfokú eljárásban nem én jártam el, így erről nem nyilatkozom

 - magyarázta június végén a mulatós zenész korábbi jogi képviselője, de valószínűleg már ekkor is valótlant állítottak, hiszen már tudhatták, hogy kedvező elbírálásban részesül a szabadságvesztését töltő Lagzi Lajcsi, aki már korábban testvérének is megtiltotta, hogy róla nyilatkozzon, nehogy kiderüljenek a részletek.

Lagzi Lajcsi
Lagzi Lajcsi ügyét hosszú évekig tárgyalták
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Semmilyen információm nincs a testvérem szabadulásának időpontjával kapcsolatban, és ezt most őszintén mondom

- mondta Galambos István, Lagzi Lajcsi testvére, aki korábban többször is beszélt a zenészről, de most kiderült, miért hallgatott el egy jó ideje.

Engem megkért a testvérem, hogy ne nyilatkozzak. Jómagam is az ügyvédtől kapom az információkat, szoktunk beszélni telefonon.

Annyi tudok, hogy a testvérem hetente ötven percet beszélhet és az az idő sokfelé el szokott repülni, hiszen beszél a gyerekeivel és a jogi képviselőjével is" - magyarázkodott a trombitás testvére egy hónappal ezelőtt, ezért is érte az embereket váratlanul, hogy mégis elengedték 14 hónap után a végig hazudozó és trükköző Lagzi Lajcsit, ezzel hatalmas felháborodást váltott ki sokakból, durván szidják a szabadulásáról szóló hírek alatt.

Lagzi Lajcsi
Lagzi Lajcsi bevonulása előtt is folyton trükközött gyógyíthatatlan betegségére hivatkozva, interjút is oxigénmaszkban adott
Fotó: TV2

Felháborodtak az emberek

Sokaknak szemet szúrt, hogy ahhoz képest nincs rossz bőrben, mint ahogyan eddig előadta, amikor oxigénmaszkot viselt, vagy mentővel vitette be magát a börtönbe áprilisban, vagy akkor, amikor azt mondta, mindent csak pépesítve tud elfogyasztani, ezért nem megfelelő számára a börtönkoszt. A mulatós zenész erre hivatkozva is próbálkozott már hamarabb szabadulni, de ez nem sikerült neki, ugyanis úgy tűnik, ez is hazugság volt, és saját magát buktatta le, amikor elújságolta, milyen ételekkel várták otthon a gyerekei. Lagzi Lajcsi elmondása szerint gyerekei a kedvenc ételeivel várták őt, májgaluskalevessel, rakott krumplival, rántott hússal és lecsóval, míg a börtönben a tésztát is ledaráltatta, és a pörköltnek is csak a szaftját tudta meginni.

Az áramlopásért elítélt mulatós zenész láthatóan egyáltalán nem akarta letölteni a büntetését, volt olyan időszak is, amikor egyáltalán nem evett, vagyis éhségsztrájkot folytatott arra hivatkozva, hogy nem adnak neki megfelelő ételt, amit speciális étrendjébe beilleszthetne.

Nagyon gyenge, mivel alig eszik valamit, mióta bekerült. Dokumentálják odabent, milyen kevés ennivalót fogyaszt: szinte érintetlenül viszik el tőle az ételeket. 

Nem lelki okai vannak az étvágytalanságának, ez is összefügg a betegségeivel. Véleményem szerint egyértelműen nincs abban az állapotban, hogy a büntetését meg tudja kezdeni, így nagy valószínűséggel megszakítják azt. Csak az a kérdés, hogy mikor" - vélekedett az ügyvédje korábban, viszont eddig ez a megszakítás váratott magára.

Lagzi Lajcsi
Lagzi Lajcsi éhségsztrájkot is tartott a börtönben, hátha előbb kiengedik
Fotó: Lagzi Lajcsi / Instagram

Lagzi Lajcsi a benn töltött 14 hónap alatt folyton próbálkozott valamivel, egyfolytában a körülményekre panaszkodott, például arra, hogy keveset telefonálthat a családjával. Úgy is panaszkodott, hogy végig folyamatos orvosi megfigyelés alatt állt, valójában a cellájában egy napot sem töltött el, mivel a berettyóújfalui börtönkórházban kezelték az állítólagos tüdőtágulata, azaz úgynevezett COPD miatt, mely egy gyógyíthatatlan betegség. Mindeddig hiába hivatkozott a kérelmeiben erre, nem engedték ki, és nem kapott enyhítést sem, egészen július elsejéig, amikor mégis távozhatott hajnalban a baracskai börtönből.

Egyre gyengébb vagyok, nagyon keveset eszem, már alig vagyok képes a pépesített, turmixolt ételek elfogyasztására is. Nem kapok külön ételeket, ugyanazzal kell beérnem, mint a többi fogvatartottnak, csak éppen azokat a kajákat leturmixolva tudom elfogyasztani.

Mindenki elképzelheti, milyen, amikor a mákos tésztából egy kocsonyás, nyúlós massza lesz, és azt kell megennem. Már nem tudtam mit kitalálni, hogy valamennyi kalóriát azért bevigyek a szervezetembe, így kacsazsírt szoktam tenni a teámba, azt szürcsölöm el. Mivel a gyomrom már nem bírja a sok leturmixolt ételt sem, kértem, hogy szinte csak leveseket kapjak, legalább azoknak a levét meg tudom inni. Hiába vagyok a bevonulásom óta az egészségügyi részlegen, a betegszobán sem javultak az egészségügyi értékeim, sőt: vannak, amelyek romlottak is" - magyarázkodott korábban a trombitás, akiről egy másik zenész, MC Hawer elárulta, hogy ismeri az ottani börtönőröket, akik elmondták, nem kedvelik Lagzi Lajcsit, ami a fentiek tekintetében nem meglepő.

börtön, Lagzi Lajcsi, Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Eredetileg a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe kellett volna bevonulnia, már ekkor is trükközött
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Amikor a mulatós zenésznek feltűnt, hogy hiába sajnáltatja magát folyton, de senkit sem érdekel, ekkor már egyáltalán nem nyilatkozott, csak az ügyvédjével üzengetett, aki azt mondta, hogy ügyfele nagyon rosszul van, tíz kilót fogyott és nem tud egyedül már járni sem. A mostani kondíciója alapján ezek a kijelentések igazán meglepők, hiszen egyáltalán nem fogyott csontsoványra, és egyértelműen tud közlekedni a saját lábán is. Sokak számára ezért sem érthető, miért kellett folyton hazudozni arról, milyen rossz állapotban van a kórházban, ahol folyamatos kezelést is kaphatott.

Hónapok óta titkolóztak

Lagzi Lajcsi és ügyvédje tervei szerint június 20. körül kellett volna távoznia a baracskai börtönből, de a várakozásokkal szemben nem érkezett meg a várt határozat erről, legalábbis ezt állították pár héttel ezelőtt. Majd június 27-én megszólaltak a reintegrációs kérelemmel kapcsolatban, de akkor is ködösítettek, viszont ekkor már tudniuk kellett, hogy július 1-én szabadulhat a trombitás, akiért két fia érkezett hajnalban, hogy elvigye őt boldogasszonypusztai birtokára. 

A reintegrációs őrizetnek feltételei vannak: az elítélt első bűncselekményét követte el, 5 évet nem haladja meg a büntetése és még számos kritérium.

 A BV bíró teljesen egyedileg dönt minden esetben. Hogy valakinek miért engedélyezi és a másiknak miért nem, az az ő hatásköre" - mondta márciusban dr. Csontos Zsolt ügyvéd, aki mindeddig képviselte Lagzi Lajcsit.

Azonban pár napja még azt állították, hogy rossz híreket kaptak, és egy friss határozat szerint még legalább 10 hónapot a rácsok mögött kell töltenie, és csak ezután nyújthatnak be új kérvényt. Az áramlopásért elítélt Lagzi Lajcsi családja azonban nem volt elégedett, ezért egy újabb ügyvédet bízott meg, akinek a feladata a feltételes szabadlábra helyezés jogköre volt, míg a régi jogásza az összes többi ügyekért maradt felelős.

Lagzi Lajcsi magyarázata erre az volt, hogy a bíróság első fokon nem látta biztosítottnak a társadalmi életbe való fokozatos visszatérést, ezért az ügyvédek kibővítették a beadványukat, végül erről nem egy BV-bíró, hanem egy bírói tanács döntött, és így alakult, hogy mégis előbb szabadulhatott. Azt nem közölte, hogy valóban a rejtélyes betegsége miatt született-e számára kedvező döntés, de büntetése hátralévő 2 év 4 hónapját már otthonában, reintegrációs őrizetben töltheti.

Lagzi Lajcsi, LagziLajcsi
Lagzi Lajcsit gyerekei várták a szabadulása napján
Fotó: Lagzi Lajcsi  Instagram

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről