Ha rettegésre vágysz ezt ne hagyd ki: TOP 5 true crime streaming sorozat

Vágólapra másolva!
Ugye mindenki emlékszik a Kékfényre? Milyen élvezettel néztük és szörnyülködtünk annak idején egy-egy baleset vagy pénzszállító autó kirablásának alapos dokumenálása láttán. Nos, ez ma már egy délutáni matinénak számítana a streaming szolgáltatók true crime kínálatához viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Mondhatnánk, hogy nehéz megérteni, miért lettek újabban a Netflixhez hasonló streaming platformok kedvencei a sokszor kegyetlen gyilkosságokat bemutató sorozatok, de akkor hazudnánk. Nagyon is könnyű megérteni. Annak idején az emberek még a fikciós gyilkosságok nyomozóinak szurkoltak, eleinte könyvben, aztán már a tévében, de az ingerküszöb emelkedésével, ezek már nem elégítik ki azt az egyre véresebb történetekre vágyó kíváncsiságunkat.  

A Netflix Night Stalkere az egyik legjobb true crime sorozata (Fotó: YouTube / Netflix)

Ellentétben a megtörtént eseteket feldolgozó sorozatokkal. 

Na de mi is az a true crime? 

A true crime egy olyan műfaj, amely valós bűncselekményeket dolgoz fel. Ezek a történetek gyakran részletesen bemutatják a bűncselekmények elkövetésének körülményeit, a nyomozás folyamatát, valamint a bűnözők és áldozatok életét. A true crime műfaj népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt, köszönhetően a különböző dokumentumfilmeknek, sorozatoknak és podcasteknek, amelyek mélyrehatóan vizsgálják ezeket az eseteket.

De nézzük is 5 pontban, vajon mitől is kattanhattak rá az emberek erre a műfajra az elmúlt években. 

  1. Valós események: Az embereket gyakran vonzzák a valós események, különösen, ha azok drámaiak vagy rejtélyesek. A true crime történetek valódi bűncselekményeket dolgoznak fel, ami még izgalmasabbá teszi őket. 
  2. Pszichológiai mélység: Ezek a történetek gyakran mélyen belemennek a bűnözők és az áldozatok pszichológiájába, ami segít megérteni az emberi viselkedés sötétebb oldalát. 
  3. Nyomozás és rejtély: A true crime sorozatok és dokumentumfilmek gyakran részletesen bemutatják a nyomozás folyamatát, ami izgalmas és lebilincselő lehet a nézők számára. Az emberek szeretik a rejtélyeket és a megoldásukra irányuló erőfeszítéseket. 
  4. Társadalmi és jogi kérdések: Ezek a történetek gyakran rávilágítanak fontos társadalmi és jogi kérdésekre, mint például az igazságszolgáltatás hibái, a bűnözés okai és következményei, valamint az áldozatok jogai. 
  5. Empátia és érzelmi kapcsolat: A true crime történetek lehetőséget adnak arra, hogy az emberek empátiát érezzenek az áldozatok és családjaik iránt, és érzelmileg kapcsolódjanak a történetekhez. 

Kedvet kaptál? Akkor mutatjuk is mi az az 5 sorozat, ami a leginkább lekötött bennünket. 

 

Legjobb true crime sorozatok:

Az elátkozott: Robert Durst halálos élete (MAX) 

 A modern kori true crime robbanást valószínűleg az HBO The Jinx, vagyis itthon Az elátkozott: Robert Durst halálos élete címmel futó sorozata robbantotta ki 2015 februárjában. A sorozat Amerika egyik leggazdagabb családjának fekete báránya, Robert Durst, a gazdag New York-i ingatlanmágnás életét és bűncselekményeit tárja fel. A hatrészes sorozat három fő esetet vizsgál: Durst feleségének, Kathie Durstnek az eltűnését 1982-ben, Susan Berman meggyilkolását 2000-ben, és Morris Black halálát 2001-ben. Durst mindhárom esetben gyanúsított volt, de csak Black meggyilkolását ismerte el, amit önvédelemnek állított be. 

A sorozat különlegessége, hogy Durst maga is megszólal benne, több mint 20 órányi interjút adott a rendezőnek. A The Jinx nagy figyelmet kapott, amikor Durstot letartóztatták Berman meggyilkolásának vádjával, egy nappal az évadzáró epizód előtt. A sorozat második évada 2024-ben jelent meg, és az elmúlt nyolc év eseményeit, beleértve Durst tárgyalását és börtönhívásait, dolgozza fel. Ez a sorozat mélyrehatóan és izgalmasan mutatja be egy bonyolult és rejtélyes bűnügyi történet részleteit. 

 

Gyilkosfaragás (Netflix)

Még ugyanabban az évben, 2015-ben robbantott a Netflix a Gyilkosfaragással (Making a Murderer), amely Steven Avery máig nem tisztázott ügyeit mutatja be. A sztori annyira megdöbbentő, hogy Agatha Christie összetette volna a két kezét, ha ilyen eszébe jutott volna. Avery egy wisconsini férfi, akit lecsuknak egy súlyos bűncselekményért, szóval a sztori nem indul valami izgalmasan, ilyesmi előfordul arrafelé. Még talán az sem szokatlan annyira, hogy kiderül, 18 évet töltött börtönben egy olyan ügyért, amit nem követett el. Na, de olyan csavar még a CNN fél hetes híradójában is ritkán megy le, ami ezután történt.  Szabadulása után két évvel újra letartóztatták egy brutális gyilkosság vádjával.  A sorozat részletesen bemutatja a nyomozás és a tárgyalás folyamatát, valamint Avery családjának küzdelmét az igazságért. A Gyilkosfaragás nemcsak Avery történetét meséli el, hanem rávilágít az amerikai igazságszolgáltatás hibáira és a rendszerben rejlő korrupcióra is. A sorozat sok amerikainál is kiverte a biztosítékot, olykor még most is előkerül a téma egy egy Packers meccs után a Green Bay-i kocsmákban, hiszen nagyon sokan kételkednek abban, hogy Avery másodjára valóban jogosan van rács mögött.  

 

Kettős gyilkosság Dél-Karolinában (Netflix) 

Hányszor láttuk már a fikciós filmekben és sorozatokban, hogy a gazdag család gyerekei mindent megtehetnek, semminek nem lesz következménye, hiszen apuci úgyis kimossa őket. Nos, jó tudni, hogy az élet néha azért bemutat nekik. A Kettős gyilkosság Dél-Karolinában a Murdaugh család sötét titkait és bűncselekményeit tárja fel. A sorozat középpontjában Alex Murdaugh áll, egy befolyásos dél-karolinai ügyvéd, akit felesége, Maggie, és fia, Paul meggyilkolásával vádolnak (hogy a házvezetőnőről ne is beszéljünk…).  A történet Mallory Beach nevű tinédzser halálával kezdődik, aki egy hajóbaleset áldozata lett, amelyben Paul Murdaugh, Alex unokaöccse volt a sofőr, és nem elhanyagolható módon olyan részegen vezette a csónakot, hogy azért még egy borsodi kocsmában is két hétig kint van a képed a falon. Korábbi hollywoodi tapasztalatok alapján a fiúnak ezt simán meg kellene úsznia, pláne, ha a családban annyi a gazdag és híres ügyvéd, mint a nyű. A tragédia után a család körüli botrányok és rejtélyek egyre csak szaporodnak, végül pedig a kettős gyilkosságig vezetnek. A sorozat részletesen bemutatja a nyomozás és a tárgyalás folyamatát, valamint a Murdaugh család hatalmát és befolyását a helyi közösségben, de kiderülnek család belső viszályai és a jogrendszer hibái is.  

 

Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után (Netflix) 

A következő versenyző talán a legkegyetlenebb az összes közül. Az Éjszakai vadász egy 2021-es dokumentumfilm-sorozat, amely Richard Ramirez, az egyik leghírhedtebb amerikai sorozatgyilkos történetét meséli el. A sorozat négy részből áll, és részletesen bemutatja, hogyan sikerült a rendőrségnek végül elkapnia Ramirezt, aki 1984 és 1985 között rettegésben tartotta Los Angelest. A dokumentumfilm nemcsak a nyomozás részleteit tárja fel, hanem betekintést nyújt az áldozatok és a nyomozók életébe is. A sorozat különlegessége, hogy a nyomozók, Gil Carrillo és Frank Salerno személyes beszámolóin keresztül ismerhetjük meg az eseményeket. A “Night Stalker” nemcsak a bűnügyi rajongók számára izgalmas, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a pszichológiai drámák iránt. A sorozat bemutatja, hogy milyen hatással voltak ezek a brutális bűncselekmények a közösségre és hogyan sikerült végül igazságot szolgáltatni.  

 

Sorozatgyilkos volt-e a nagyapám? (MAX) 

Ugye mindenki emlékszik a kedves, aranyos nagypapájára, aki segített megtanulni a nyári szünetben, hogyan kell odatenni a pörköltet a bográcsban? Nos, Sierra Barternek ez az élmény nem adatott meg. Egyrészt azért, mert a nagyapjának Kaliforniában fogalma sem volt arról, hogy kell jó pörköltet főzni, másrészt: a nagypapája egy igazi kretén volt. A sorozat pedig pont ezt a témát járja körül, a lánynak ugyanis az a gyanúja támad, hogy vélhetően a nagyapja volt a Zodiákus gyilkos. A sorozat Sierra Barter nyomozását követi nyomon, ahogy megpróbálja kideríteni, hogy mostoha-nagyapja, Jim Mordecai, valóban sorozatgyilkos volt-e. Mélyen belemerül a családi traumákba és titkokba, amelyek generációkon átíveltek. Sierra nyomozása során szembesül a múlt sötét árnyaival, miközben interjúkat készít Jim volt feleségeivel és gyermekeivel, akik szörnyű történeteket osztanak meg a családon belüli erőszakról és bántalmazásról. A sorozat nemcsak a bűncselekményekre, hanem a családtagok közötti megbékélésre és a gyógyulásra is fókuszál.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!