Kihívást jelent látásunknak az ősz

Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik, hanem látásunkra is új kihívások várnak. A megváltozott fényviszonyok hatására könnyen felerősödhetnek a látásproblémák.
Vágólapra másolva!

Ősszel a természet változásaival együtt az emberi szervezet is alkalmazkodni kezd az új körülményekhez. A nappalok rövidülnek, a fényviszonyok csökkennek, és az őszi hónapok beköszöntével sokan észlelik, hogy látásuk nem olyan éles, mint korábban, vagy fáradtabbnak érzik a szemüket. Ezért ebben az időszakban különösen fontos a látásellenőrzés, a szemvizsgálat. Ezt a Trend Optika csoport üzleteiben kiváló, tapasztalt optometristák végzik szemész orvosok segítségével, akik mind a látáskorrekcióhoz, mint szemünk egészségének megőrzéséhez szakértő segítséget nyújtanak.  

A kevesebb természetes fény komoly megterhelést jelenthet a szemünk számára, különösen a borús napokon vagy az esti tevékenységek során. A mesterséges fényforrások is erősen igénybe veszik a szemet, ami fáradtságot, szemszárazságot és a látásminőség romlását eredményezheti. A borús, esős, ködös őszi időjárás szintén befolyásolhatja a látást, hiszen ilyen időben csökken a látótávolság. Ilyenkor az éles látás és szükség esetén a megfelelő szemüveg viselése alapvető fontosságú.  

Fotó: Trend Optika

A digitális eszközök –számítógépek, okostelefonok és tabletek – túlzott használata is jelentős terhelést ró a szemre az őszi-téli időszakban. Egyre gyakoribbá válik az úgynevezett digitális szemfáradtság, amelynek tünete a homályos látás, szemszárazság, fejfájás és a szem körüli izmok feszülése.  

Az ősz beköszöntével különösen fontos odafigyelni a látásunkra, és rendszeresen részt venni szemvizsgálaton. Sok látásprobléma, mint például a rövidlátás, távollátás vagy asztigmia, fokozatosan alakul ki, és sok esetben a tünetek eleinte alig észrevehetők. Az időben elvégzett látásellenőrzés időben feltárja és segít orvosolni a problémákat.  

Látásunk és szemünk egészségéért az ősz beköszöntével sokat tehetünk. Először is, ügyeljünk a megfelelő világításra, különösen beltéri tevékenységek során, szükség esetén mindig alkalmazzunk kiegészítő világítást, például olvasólámpát!  

A képernyőhasználatban tartsunk rendszeres szüneteket, kövessük a 20-20-20 szabályt: 20 percenként nézzünk 20 másodpercig egy távolabbi pontra, legalább 20 láb (kb. 6 méter) távolságra! Gondoskodjunk a szemünk megfelelő hidratálásáról is, hiszen a fűtés és a száraz levegő okozta szemszárazság gyakori probléma. Használjunk szemcseppet vagy párásítót a levegő nedvességtartalmának növelésére!  

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!