A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

A kutyák kiszagolják a stresszt és hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük

A kutyák kiszagolják a stresszt és hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük
A kutyák kiszagolják a stresszt és hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük
Vágólapra másolva!
Egy brit kutatócsoport szerint az első tudományos megközelítés új megvilágításba helyezheti az ember-kutya közötti ősi köteléket. Úgy tűnik, hogy a kutyák képesek kiszagolni az emberi stresszt és egy új tanulmány szerint ez az illat hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük, ami „pesszimista döntések meghozatalára” készteti őket.
Vágólapra másolva!

A kutyák újabb szuperképessége

Bár nem meglepő a kutyák azon képessége, hogy érzékelik az ember hangulatát a velük élők számára, ám a Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ez a képesség erősebb, mint azt sokan gondolják.

A gazdik tudják, hogy kedvenceik képesek teljesen ráhangolódni az érzelmeinkre, de itt azt mutatjuk be, hogy még egy stresszes, ismeretlen ember szaga is hatással lehet egy kutya érzelmi állapotára, a jutalmak érzékelésére és tanulási képességére

 – mondta Nicola Rooney, a Bristoli Egyetem ember-állat interakciókat kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutyák kiszagolják a stresszt és hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük
A kutyák kiszagolják a stresszt és hasonló érzelmi hatást válthat ki bennük
Fotó: Schertz Animal Hospital

Korábbi, embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy képesek vagyunk ráhangolódni mások érzelmeire utaló, mert tudat alatt érzékeljük a kémiai jeleket az izzadságukban; és ezek a rejtett jelek finoman befolyásolhatják saját érzelmeinket és döntéseinket. Négylábú kedvenceink is érzékelik ezeket (amint azt más, nemrégiben született eredmények is mutatják), de Rooney és kollégái azt remélték, hogy megtudják, hogyan hat rájuk a „stressz szaga”.

 Mivel a kutyák ügyesen olvassák az emberi verbális és nem verbális jelzéseket, a kutatók ezért úgy döntöttek, hogy nem teszik ki őket közvetlenül a stresszes embereknek.

 Ehelyett három ismeretlen emberi önkéntestől gyűjtött izzadság- és légzésmintákat mutattak be az állatoknak, miközben azok pihentek vagy valami stresszes dolgot csináltak. A pihentető tevékenység egy természetfilm megnézését jelentette, míg a stresszteszt matematikával és nyilvános beszéddel kapcsolatos frusztráló utasításokat tartalmazott.

 

Negatív érzelmi állapotra utalhat

A szakemberek összesen tizennyolc kutya-ember párost toboroztak, hogy részt vegyenek az emberi szagmintákat tartalmazó vizsgálatokban. Az ebek a tréningek során megtanulták, hogy az egyik helyen lévő etetőtálban mindig jutalomfalatot találnak, míg a másik helyen lévő tál mindig üres. Azok a kutyák, akik ezt megtanulták, gyorsabban kezdtek közeledni, ha egy tálat a P pozitív (jutalomfalattal társított) helyen helyeztek el, mint az N negatív (jutalomfalattal nem társított) helyen.

Az állatok lelkes szaladgálása „optimizmust” jelez, vagyis az eb érzelmi állapotára utaló viselkedési jelet, amely az emberek pozitív és negatív érzelmeit az „optimista”, illetve „pesszimista” döntésekkel összekötő korábbi kutatásokon alapul 

– magyarázta a csapat.

kutyák szaglás
A vizsgálat résztvevője, Freddie egy szagmintát tartalmazó üveg mellett ül
Fotó: University of Bristol

A kezdeti tréning után a tudósok új helyeken, az első kettő között helyeztek el tálakat, hogy lássák, mennyire szívesen közelednek a kutyák. Három új helyet vezettek be, amelyeket az eredeti két hely egyikéhez való közelségükkel azonosítottak: közel pozitív NP, középső M és közel negatív NN. Megismételték a kísérleteket, miközben az ebeket semleges, stresszes vagy nyugodt emberek szagmintáinak tették ki.

Az állatok szignifikánsan kisebb valószínűséggel közelítették meg a tálat közel negatív helyzetben, amikor stresszes idegen ember szagát érezték, mint amikor nyugodt idegen ember vagy semleges ruha szagának voltak kitéve.

 A szakemberek szerint mindez arra utal, hogy a kutyák a tál elhelyezkedésével együtt a környezeti szagokat is figyelembe vették, hogy megbecsüljék az élelem megtalálásának valószínűségét.

Úgy tűnik, hogy ez emberi stresszszagnak kitett kutyák visszafogott reakciója pesszimizmusnak minősül, ami negatív érzelmi állapotra utal. 

Ez adaptív lehet, talán segít a kutyáknak az erőforrások megőrzésében vagy a frusztráció elkerülésében. Ennek a dinamikának a nagy része azonban még mindig kevéssé ismert, és további kutatásokra lesz szükség annak tisztázására, hogy szagaink pontosan hogyan befolyásolják a kutyák érzését és tanulását.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!