A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Mi a jobb a bolygónak, az üveg, vagy a műanyag üdítős palack?

Ha a teljes csomagolási életciklust nézzük, az üveg a legkevésbé fenntarthatók közt van. Az üveg gyártása és újrahasznosítása sok energiát vesz igénybe, sokkal több energia, mint a műanyaggyártás és műanyag újrahasznosítás.
Vágólapra másolva!
A Massachusetsi Egyetem élelmiszertudósai felmérést végeztek a fogyasztók közt, hogy melyik narancsleves palackot választanák, mint a legfenntarthatóbb opciót? AZ alumínium/dobozos, ami újrahasznosított anyagból készült, a karton, ami biodegradálható/komposztálható, az üveg, ami 100%-ban újrahasznosítható, vagy a műanyag, ami biodegradálható/komposztálható? A vizsgálatban részt vett amerikai fogyasztók az üveg palackot preferálják és úgy vélik, az a legfenntarthatóbb választás. Tévednek - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Az üveg volt a legkeresettebb és a leginkább nagyra értékelt csomagolásfajta. Ha a teljes csomagolási életciklust nézzük, az üveg a legkevésbé fenntarthatók közt van. 

Amikor kérték a vizsgálatban részt vett alanyokat, hogy rangsorolják a csomagolóanyagokat fenntarthatóság szerint, általánosan ezt válaszolták: üveg, karton, alumínium és műanyag. 

Bár az ételcsomagolás fenntarthatósága változik a termék- és csomagolásfajtától, a tartó és más változók méretétől és súlyától, ebben az esetben az egyszer felszolgált narancsléé, a karton lenne a legfenntarthatóbb, aztán a műanyag, aztán a konzervdobozos és végül az üveg. 

Ha a teljes csomagolási életciklust nézzük, az üveg a legkevésbé fenntarthatók közt van. Az üveg gyártása és újrahasznosítása sok energiát vesz igénybe, sokkal több energia, mint a műanyag gyártása és újrahasznosítása.

A műanyag gyártása és az életvégéig tartó hatása kisebb, mint az üvegé, a műanyag könnyebb és így kevesebb energia kell a szállításához, ezenkívül a műanyag flakonok steril lezárásához gőzt használnak, ami kevesebb energiát igényel, mint az üvegnél használt retort rendszer. A retort folyamat egy olyan eljárás, amikor az élelmiszert melegítik, nyomást gyakorolnak rá és növelik a szavatossági idejét. A retort folyamat során sterilizálják és pasztörizálják a terméket és a csomagolását, mely eljárás biztonságos és magas minőségű. A termál folyamat során kiirtják a mikroorganizmusokat és meghosszabbítják a termékek szavatossági idejét.

Ha a teljes csomagolási életciklust nézzük, az üveg a legkevésbé fenntarthatók közt van. Az üveg gyártása és újrahasznosítása sok energiát vesz igénybe, sokkal több energia, mint a műanyaggyártás és műanyag újrahasznosítás.
Fotó: phys.org

Bár a vizsgálatban részt vett 847 alany fontosnak tartotta a fenntarthatóságot, a tanulmány azt írja, hogy a vásárlásnál figyelembe vett legfontosabb tényező az ár, utána a csomagolásfajta, majd a teremékkel szemben támasztott igény és a csomagolással szemben támasztott igény.  (A résztvevők szerint az ideális narancslé 1.10 dollár/12 uncia, üvegcsomagolású, helyileg gyártott és 100%-osan újrahasznosítható jelöléssel van ellátva.) A fogyasztók motiváltak, hogy fenntartható csomagolást válasszanak, amíg az ára megfelelő. A fenntartható csomagolási opciókat egyértelműen meg kell jelölni, hatékony kell legyen (azaz nem hibás, vagy pont olyan tartós, mint a hagyományos csomagolás), és megfizethető kell legyen, hogy fokozza a fogyasztók motivációját, hogy elfogadják fenntartható csomagolást az ételeknél és üdítőitaloknál.

De ami legfontosabb, hogy csökkentsük, vagy kerüljük az ételpazarlást. Ez a leghatásosabb és a legpraktikusabb módja, amivel a fogyasztók hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz.

(Forrás: https://phys.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!