A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Éhség úszás után: mi állhat a fokozott étvágy hátterében?

Éhség úszás után
Éhség úszás után: a hőleadás a hideg vízben egészen más, mint futás vagy egyéb kardioedzések során
Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben végzett kutatás során kiderült, hogy az úszás növelheti az étvágyat; még inkább, mint más edzésformák. Az éhség úszás után érzése így tehát sokak számára ismerős lehet, de vajon miért tapasztaljuk ezt?
Vágólapra másolva!

Miért jelentkezik éhség úszás után?

A legtöbb ember esetében a szárazföldi, mérsékelt és nagy intenzitású testmozgás, például a futás, az ellenállásos edzés vagy a sprint kerékpározás átmenetileg inkább csökkentik az étvágyat. A testmozgást és annak az étvágyra gyakorolt hatását tizenöt éve kutató tudósok ezért feltették a kérdést: vajon miért jelentkezik akkor éhség úszás után? Mivel korábban még nem végeztek átfogó kutatást ebben a témában, úgy döntöttek, hogy összehasonlítják az úszás, a kerékpározás és a pihenés hatásait az étvágyra és a táplálékbevitelre. 

Az úszás és éhség kapcsolatának tisztázása az úszás hatásainak vizsgálata szempontjából kiemelt fontosságú.

Az úszás energiaégetés, ezért a tanulmányban harminckettő egészséges, negyven év alatti felnőtt vett részt (tizenhét férfi és tizenöt nő), akik rekreációs célból úsznak és kerékpároznak. 

Éhség úszás után
Éhség úszás után: a hőleadás a hideg vízben egészen más, mint futás vagy egyéb kardioedzések során
Fotó: iStock

Az önkéntesek három tesztet végeztek el véletlenszerű sorrendben, legalább négy napos szünetekkel:

  • úszás,
  • kerékpározás és
  • pihenés.

A kutatás résztvevői ugyanazt a reggelit kapták, majd a nap folyamán többször mérték az étvágyukat. Összesen hatvan percig úsztak vagy kerékpároztak, amelyeket a kísérlet során nyolc perces szakaszokra bontottak, kétperces pihenőkkel. Az edzések 90 perccel a reggeli után kezdődtek. Harminc perccel az edzés után – és a pihenővel megegyező időpontban – a résztvevők annyi tésztát ehettek, amennyit csak akartak, amíg „kényelmesen jóllakottnak” érezték magukat.

Azt találtuk, hogy az étvágy és a táplálékfelvétel megnövekedett az úszás után mind a férfiak, mind a nők esetében. Úszás után a résztvevők átlagosan 142 kalóriával fogyasztottak többet étkezéskor, mint az a kontrollcsoport, amely pihent. Az úszástól tehát éhesek lettek. Ez azt mutatja, hogy az úszás ténylegesen növeli az étvágyat, bár a pontos okok még nem teljesen tisztázottak

 – magyarázta Alice Thackray a Loughborough Egyetem edzésanyagcseréjével foglalkozó vezető tudományos munkatársa az Independent online portáljának.

Az úszási kísérlet után a résztvevők úgy érezték, hogy a következő étkezésnél többet tudnak enni, a kalóriabevitel növekedett. És bár a kerékpározás után is többet ettek, mint a kontrollkísérletben, ez a különbség túl kicsi volt ahhoz, hogy statisztikailag szignifikáns legyen. 

 

Az úszás hatásai: a tudományos elemzések szerint az úszás növeli az étvágyat

Hogy mivel magyarázható az éhség úszás után? És mi az úszás hatása az étvágyra? Az egyik lehetséges magyarázat a szakemberek szerint a hőmérséklet és az étvágy közötti kapcsolatban, valamint a fokozott kalóriaégetésben rejlik. 

Hidegebb környezetben meg növekedhet a táplálékbevitel, mivel a test a táplálék feldolgozása során hőt termel. A vízben való edzés összességében hőveszteséggel járhat, a hőleadás a hideg vízben fokozhatja az étvágyat. Emellett az agyi jelek és neurotranszmitterek (az idegsejtek között üzeneteket szállító vegyi anyagok) változásai is szerepet játszhatnak az étvágy növekedésében. Az agynak bizonyos részei felelősek az étvágyért és a jutalomérzetért, és az ezekben bekövetkező változások befolyásolhatják az étkezési szokásokat

 – emelte ki David Broom a Coventry Egyetem fizikai aktivitással, testmozgással és egészséggel foglalkozó professzora, hozzátéve, hogy az úszás utáni éhség csökkentése szép kihívást jelent.

Az úszók átlagosan 142 kcal-val többet fogyasztottak
Az úszók átlagosan 142 kcal-val többet fogyasztottak
Fotó: Getty Images

Ennek tisztázásához azonban részletes agyi képalkotó vizsgálatokra van szükség.

A tudósok megjegyzik: a eddigi kutatások alapján az úszás nem feltétlenül olyan hatékony a testsúlycsökkentés szempontjából, mint más típusú testmozgások. Növelheti ugyanis az éhséget és a táplálékbevitelt, ami megnehezíti a fogyást.

Az úszás, mint a testmozgás minden formája, alapvető szerepet játszik az egészséges életmód fenntartásában. 

Javítja a vérnyomást, a koleszterinszintet és a glükózszabályozást, csökkentve ezzel a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. De kijelenthetjük: az úszás növeli az étvágyat. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!