Loch Ness-i szörny: meglepő felfedezést tettek a tóban

Vágólapra másolva!
Skócia második legnagyobb tava, a Loch Ness valószínűleg a benne élő legendás szörnyről ismert, azt azonban kevesen tudják, valójában milyen más élőlények úszkálnak a mélyén. Az Aberdeeni Egyetem kutatói ezért úgy döntöttek, egy ún. holografikus kamerát eresztenek a tóba. Bár a Loch Ness-i szörnyet továbbra sem találták meg, az eredmények egészen meglepőek lettek.
Vágólapra másolva!

A Loch Ness-i szörny inspirálta expedíciót a weeHoloCam nevű kamera tette lehetővé. Ez egy olyan eszköz, amely több ezer digitális holografikus képet képes készíteni, hogy megvilágítsa a mikroszkopikus organizmusokat. A felvételeket mesterséges intelligencia elemzi, így könnyebben meg tudják állapítani, mi is látható a képeken. A holografikus kamerák jelentősen különböznek a hagyományos kameráktól, segítségükkel az apróbb, folyamatos mozgásban lévő élőlények is gond nélkül azonosíthatók.

Hosszú ideje vadásznak a Loch Ness-i szörnyre, és bár eddig nem találták meg, sok más érdekes élőlényt azonosítottak a skóciai tóban
Hosszú ideje vadásznak a Loch Ness-i szörnyre, és bár eddig nem találták meg, sok más érdekes élőlényt azonosítottak a skóciai tóban
Fotó: Science Photo Library via AFP

Egy hagyományos kamera nagyon rövid gyújtótávolsággal rendelkezik, és több fényképet kell készíteni különböző időpontokban, hogy megörökítsünk egy jelenetet. Hologrammal sokkal nagyobb területet tudunk rögzíteni egyetlen felvételen. Olyan, mintha kiemelnénk az óceán egy darabját és elvinnénk a laboratóriumba”

- mondta Jon Watson emeritus professzor, az aberdeeni mérnökcsapat tagja a kiadott közleményben.

A valódi Loch Ness-i szörnyet szabad szemmel nem is lehet látni

A Loch Ness-i szörny ugyan továbbra sem került elő, viszont a szakértők 

édesvizekben ritkán látott parányi lebegő élőlényeket (planktont) vettek észre a speciális kamera által készített felvételeken.

„Ez egy egyedülálló lehetőség volt számunkra, hogy a weeHoloCam-et édesvízben is bevethessük, mivel eddig csak az óceánban használtuk” - tette hozzá Dr. Thangavel Thevar, az Aberdeeni Egyetem mérnöki karának munkatársa. A szakértő elmondta, 200 méteres mélységben készítettek felvételeket, amelyek kiértékelésében a mesterséges intelligencia mellett biológusok is részt vesznek. Reményei szerint az adatok révén alaposabban feltérképezhetővé válik a Loch Ness biológiai sokszínűsége.

A kutatócsoport különösen büszke arra, hogy a módszerrel a vízi élőlényeket természetes élőhelyükön lehet tanulmányozni, így a kutatómunka nem természetkárosító. A részletes holografikus felvételek elegendő információt szolgáltatnak ahhoz, hogy a helyszínen azonosíthatóak legyenek a tóban élő legkisebb organizmusok is.

A lefotózott mikroméretű élőlények rendszertani leírása jelenleg is zajlik.

A szakértők azt tervezik, hogy még idén visszatérnek a Loch Nesshez, hogy a weeHoloCam segítségével további képeket készítsenek a tó élővilágáról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!