Vágólapra másolva!
Történelmi mérföldkőhöz ért a labdarúgó Bajnokok Ligája, amelynek lebonyolítási rendszere teljesen megújult. Az UEFA csütörtök kora este megtartotta az új korszak első sorsolását, ami után kiderült, hogy már ősszel elképesztő párosítások lesznek a legrangosabb európai kupasorozatban, ugyanis a Szoboszlai Dominokot foglalkoztató Liverpool többek között a címvédő Real Madriddal, valamint a Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatával, az RB Leipziggel találkozik majd a 36 csapatos főtáblán.

Történelmi sorsolásnak adott otthont a Monte Carlo-i Grimaldi Forum, hiszen először láthattunk 36 csapatos főtáblát és egy teljesen megújult lebonyolítási rendszert.

A BL főtáblájának 36 csapatos mezőnye kalapok szerint:

1. kalap: Real Madrid (spanyol), Manchester City (angol), Bayern München (német), Paris Saint-Germain (francia), Liverpool (angol), Internazionale (olasz), Borussia Dortmund (német), RB Leipzig (német), FC Barcelona (spanyol)
2. kalap: Bayer Leverkusen (német), Atlético Madrid (spanyol), Atalanta (olasz), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Arsenal (angol), Club Brugge (belga), Sahtar Donyeck (ukrán), AC Milan (olasz)
3. kalap: Feyenoord (holland), Sporting Lisboa (portugál), PSV Eindhoven (holland), Dinamo Zagreb (horvát), Red Bull Salzburg (osztrák), Lille (francia), Crvena zvezda (szerb), Young Boys (svájci), Celtic Glasgow (skót)
4. kalap: Slovan Bratislava (szlovák), AS Monaco (francia), Sparta Praha (cseh), Aston Villa (angol), Bologna (olasz), Girona (spanyol), VfB Stuttgart (német), Sturm Graz (osztrák), Brest (francia)

BL-trófea
A BL történetében először küzd majd 36 csapat ezért a trófeáért
Fotó: AFP

Az új idényben három olyan együttes lesz a legrangosabb európai kupasorozatban, amely magyar játékost foglalkoztat: 

a Liverpoolban Szoboszlai Dominiket, az RB Leipzigben Gulácsi Pétert és Willi Orbánt, a Gironában pedig Yaakobishvili Antalt figyelhetik a szurkolók.

 Az Aston Villa, a Bologna, a Slovan Bratislava, a Brest és éppen a Girona újoncnak számít a BL-ben, utóbbi kettő ráadásul az európai kupaporondon is.

A sorsoláson minden klub a négy kalapból két-két ellenfelet kapott, egyikkel otthon, a másikkal idegenben találkozik majd a nyolcfordulós alapszakasz során, azaz nem lesznek már oda-visszavágós csaták a csoportkörben. Emiatt magát a sorsolást is újra kellett gondolni, így a BL-történetében először a manuális sorsolás mellett egy számítógépes szoftveré lett a főszerep.

Az első nyolc közvetlenül a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik.

A BL döntőjét május 31-én a müncheni Allianz Arénában rendezik.

 UEFA Elnöki-díjat kapott Gianluigi Buffon
Fotó: AFP

A monacói Grimaldi Forumban pontban 18 órakor kezdődött meg a BL-sorsolás. Pedro Pinto, az UEFA kommunikációs igazgatója vezette fel a ceremóniát, majd színpadra szólította Aleksander Ceferin elnököt, aki előbb bejelentette, hogy a Juventus és az olasz válogatott korábbi legendás kapusa, Gianluigi Buffon kapta meg az UEFA Elnöki-díjat. Majd ezt követően színpadra hívták a 140 találattal a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb játékosát, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, aki szintén díjazott az UEFA.

Ezt követően megérkezett a színpadra az UEFA helyettes főtitkára, Giorgio Marchetti is aki ismertette az új rendszer lebonyolítását. A sorsoláson a két legenda, Buffon és Ronaldo is segédkezett. 

Gianluigi Buffon elsőként a Manchester City csapatát húzta ki, majd ezt követően Ronaldo megnyomta a gombot, a szoftver pedig pillanatok alatt automatikusan kisorolta az angol bajnok ellenfeleit. Ennek értelmében ezek a meccsek várnak a Cityre:

  • PSG, idegenben
  • Club Brugge, hazai pályán
  • Juventus, idegenben
  • Feyenoord, hazai pályán
  • Sporting, idegenben
  • Sparta Praha, hazai pályán
  • Slovan Bratislava, idegenben
Nehéz ellenfeleket kapott a címvédő Real Madrid is
Fotó: AFP

Következett az Inter, amely ugyanezen szisztéma szerint kapta meg a riválisait.

  • RB Leipzig, otthon
  • Manchester City, idegenben
  • Arsenal, otthon
  • Bayer Leverkusen, idegenben
  • Red Star Belgrade, otthon
  • Young Boys, idegenben
  • AS Monaco, otthon
  • Sparta Praha, idegenben

A sorsolás alkalmával kiderült, hogy a Barcelona új edzője, Hansi Flick összecsap majd korábbi csapatával, a Bayern Münchennel, amely a katalánok mellett találkozik majd a Paris Saint-Germainnel is. A Bayern BL-mérkőzései a főtáblán:

  • PSG, hazai pályán
  • Barcelona, idegenben
  • Benfica, otthon
  • Shakhtar Donyeck, idegenben
  • Dinamo Zagrab, otthon
  • Feyenoord, idegenben
  • Slovan Bratislava, otthon
  • Aston Villa, idegenben

Szoboszlaiéknak felvan adva a lecke, A Real Madriddal, Gulácsiékkal és Yaakobishviliékkel is meccsel a Liverpool

Különleges mérkőzés vár Szoboszlai Dominikra is, hiszen a magyar válogatott csapatkapitánya a Liverpoollal visszatér Lipcsébe,

 ahol majd a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzigjével csap össze. A Liverpoolnak nem lesz könnyű dolga, mivel Arne Slot tanítványai idegenben játszanak majd a címvédő Real Madriddal, valamint találkoznak a német bajnok Bayer Leverkusennel és az olasz AC Milannal is, fogadják majd a francia Lille-t és az olasz Bolognát is, illetve a holland PSV Eindhovenhez, valamint az európai kupaújonc spanyol Gironához is.

Bonyolult, de nem teljesen átláthatatlan a megújult BL-rendszer
Fotó: AFP

Ami a Lipcsét illeti, a Liverpool után Milánóba utaznak Gulácsiék az Interhez, fogadják a Juventust, de többek között az Atlético Madriddal és az Aston Villával is találkoznak, de fogadják a Sportingot, valamint idegenben játszanak a skót Celtickel és az osztrák Sturm Grazzal.

Yaakobishvili Antal csapata, a spanyol Girona a Liverpool mellett fogadja az Arsenalt, a holland Feyenoordot és a Slovan Bratislavát, míg az idegenbeli összecsapásait a Paris Saint-Germain, a Milan, a PSV és a Sturm Graz ellen vívja majd.

Kegyetlenül nehéz ellenfeleket kapott a PSG, amely a Manchester Cityvel, a Bayern Münchennel, az Arsenallal és az Atlético Madriddal is játszani fog. A címvédő Real Madrid a Dortmund és a Liverpool mellett két olasz csapattal, a Milánnal és az Atalantával is összecsap majd, fogadja a Salzburgot és a Stuttgartot, és összecsap két francia csapattal is, a Lille-lel és az újonc Bresttel.

Az első kalapos csapatok hazai és idegenbeli mérkőzései:

A linkekre kattintva megtekintheti a második, a harmadik és a negyedik kalapos csapatok őszi mérkőzéseit az átalakított Bajnokok Ligája főtábláján.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!