A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tömegessé vált a népszerű kerti dísznövények, a tuják pusztulása – ez állhat a háttérben

Az elmúlt években felgyorsult a tuják pusztulása
Fotó: The Spruce / Evgeniya Vlasova
Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb kerti dísznövény az örökzöld tuja, amit sokan azért választanak kertjük csinosításához, mivel gyorsan nő, egész évben zöld marad, és kerítésszegélynek is ideális. Örökzöldként ez a fa télen is zöldell, azonban egyre gyakrabban megbarnulhatnak a levelei, száradni kezdhet a növény, és úgy tűnik, hogy tömegessé vált a tuják pusztulása. A tujabetegség okai összetettek, a levelek barnulásának, illetve elszáradásának és a növény elpusztulásának számos forrása lehet a haldokló örökzöldek részéről, amelyek közül az elmúlt években két egyre jobban elterjedő rovar-kártevőfaj jelenti a legnagyobb fenyegetést.
Vágólapra másolva!

A megváltozott klimatikus viszonyok között a tuják vízellátása nagy kihívást jelent


A tuja leveleinek az egész növényre kiterjedő krónikus száradása nemcsak télen, hanem az év különböző időszakaiban is előfordulhat. A víz a lombozat legfontosabb éltető eleme. Amikor nyáron a tuják színe barnára fordul, a színváltozás az esetek döntő részében a szárazság, az elégtelen vízbevitel miatt következhet be. Fontos szempont, hogy a tuják nedves, jó vízelvezető talajba kerüljenek elültetésre. Ha az évszak sajátosságai, például a hosszú, forró és csapadékmentes nyári hónapok nem biztosítanak elegendő vizet a növények számára, elengedhetetlen a rendszeres locsolás, mert ennek hiányában a növény biztos pusztulásnak indul. 

A tuják gondozása a legjobb módszer a növények megbetegedésének elkerülésére
Fotó: Plantsnap

Sok tuja szenvedhet az úgynevezett téli égéstől is, amit szintén a levélzet nagy kiterjedésű bebarnulása, illetve elszáradása jelezhet. Ha télen tartós hideg lép fel, és a talaj felső rétegei fagyossá válnak, a tuja nem tud elegendő vizet felszívni a gyökérzetével, ami a levelek elszáradásához vezet. Mit lehet ez ellen tenni? Ehhez adunk néhány tippet a The Spruce ajánlásai alapján.

Függetlenül a tuja fajtájától, a téli égés elkerülésére célszerű a növényeket szellőző zsákvászonnal letakarni a fagyveszélyes időszakban. 

Télen is időnként szükséges a tuják öntözése. Ha enyhébb az idő, és a talaj kiolvad, vagy nem fagyott, a talajra permetezett víz le tud szivárogni a növény gyökérzónájához, biztosítva az elegendő vízellátást. A havazás, és az olvadó hó nem elegendő a tuják téli egészségének a megőrzéséhez.


Megállítható még a tuják pusztulása? Mit mondanak a szakértők?


Azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora méretűek a tuják. A két métert elérő, vagy ennél magasabb növények egyedenként legalább tíz liter vizet igényelnek. A frissen ültetett tujákat pedig naponta kell öntözni. Ha a tuja árnyékos helyre kerül és nem kap elég napfényt, nem lesz olyan telt, illetve a levélzete sem lesz olyan sűrű mint általában; a tuják sok napfényt igényelnek. Ha a növény árnyékosabb zónába került kiültetésre, az ágak rendszeres és enyhe visszametszésével biztosíthatjuk, hogy a belső ágakon lévő levelek elegendő napfényhez jussanak. A téli égés következtében elszáradt ágakat érdemes visszametszeni a zölden maradt levelekig.

Az elsárguló barna színűre váltó levelek komoly problémát jelezhetnek
Fotó: The Spruce / Evgeniya Vlasova

A teljesen elsárgult levélzetű száraz ágakat pedig vágjuk le. Mivel a tuják növekedése késő tavasszal a legintenzívebb, a metszést is ilyenkor érdemes elvégezni. Noha a barnulás a tuják általános problémájának tekinthető, van azonban néhány olyan preventív intézkedés, amikkel ezt el lehet kerülni. A tuják talaját minden évben kora tavasszal magas nitrogén tartalmú műtrágyával célszerű feljavítani. A tuják gyökérzetét befogadó talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, ezért célszerű nedvességmérővel ellenőrizni azt, hogy a talaj ne legyen sem túl száraz, sem pedig túlöntözött. 


Veszélyes kártevők tizedelik meg országszerte az egyik kedvenc kerti növényünket


Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a levelek megbarnulását, illetve elszáradást nem kártevő, vagy más betegség okozza-e. Az utóbbi években a hazai tujaállomány egyre nagyobb részét érinti ez a súlyos probléma. 

A tuják két legveszélyesebb állati kártevője a tujaszú és a boróka-tarkadíszbogár. 

E kártevők a közelmúltban kezdtek rohamosan elterjedni a közép-európai régióban. A tujaszú kártétele a fertőzés mértékében az ágak, vagy az egész fa elhalásához vezethet. A tujaszú kizárólag ciprusféléken élősködik; a borókák, a tuják és a hamisciprusok egyik legveszélyesebb állati kártevője.

A tujaszú (Phloeosinus thujae) a ciprusfélék, így a tuják egyik veszélyes kártevője
Fotó: A Növénydoki

A kártevő a fák belsejében fejlődik ki, jelenlétét legkönnyebben a terelőjáratai árulhatják el. A rágási kártételén kívül a tujákra különösen veszélyes patogén gomba, az úgynevezett ciprusrák terjesztője is. 

Ez a rendkívül súlyos betegség a sebzésen keresztül fertőzi meg a növényt és a gombás fertőzés következtében a tuja ágai elszáradnak, 

a levelek pedig sárgás barnás színűvé válnak. A másik rendkívül veszélyes állati kártevő a boróka – tarkadíszbogár. Elsősorban a tujákat és a borókákat károsítja; a jelenlété az elhalt ágak, a barnára színeződött levelek és törzsön észlelhető kis lyukak bizonyíthatják. 

Egy másik veszélyes kártevő a boróka-tarkadíszbogár (Ovalisia festiva)
Fotó: Wikipedia

A bogár kéreg alá lerakott petéiből kikelő lárvák befúrják magukat a növény fás részébe, jelentősen akadályozva a nedvkeringést. A boróka-tarkadíszbogár fertőzés az esetek legnagyobb részében a növények pusztulásához vezet. 

Jelenleg nincsen ellene hatásos növényvédő szer, 

a vele szembeni legjobb védekezés a megelőzés, a tujáink rendszeres ápolása, és egészséges állapotban tartása. Ha ez a kártevő megtámadja a tuját, a fertőzött részt minél hamarabb el kell távolítani és elégetni, szükség esetén pedig az egész fát kivágni, hogy a fertőzés ne terjedhessen át a szomszédos növényekre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!