Megoldódott egy Stonhenge rejtély

Az Ausztrál Curtin Egyetem által vezetett kutatásból kiderül Stonhenge egy fontos 6 tonnás részének eredete. Az Oltárkő (Stonhenge egyik nagyobb darabja) Skóciából származik, nem pedig Walesből, ahogy eredetileg hitték.
Fotó: JimPix
Vágólapra másolva!
Egy új felfedezésből kiderül a műemlék egy fontos 6 tonnás részének eredete. Stonhenget régóta rejtély övezi, de egy új kutatás tisztáz néhány tényt, feltárja az egyik kulcsfontosságú kő eredetét és szállításának módját. Az Ausztrál Curtin Egyetem által vezetett és a Nature magazinban publikált kutatás szerint az Oltárkő (Stonhenge egyik nagyobb darabja) Skóciából származik, nem pedig Walesből, ahogy eredetileg hitték - írja a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

A csapat a kő töredékeiből kivont ásványszemcsék korát és kémiáját tanulmányozta. Az elemzés Skócia északkeleti részéből származó szikláknak feleltetik meg, míg ugyanakkor egyértelmű eltérések vannak a walesi alapkőzettől. Az elemzés azt találta, hogy az Oltárkőben lévő specifikus ásvány szemcsék főleg 1.000-2.000 millió , míg más ásványok körülbelül 450 millió évesek. Ez eltérő kémiai ujjlenyomatokat ad, ami azt mutatja, hogy a kő Skóciából, a Stonhengetől legalább 750 kilométerre fekvő Orcadian-medencében lévő sziklákból származik. 

A helyszín egy korábbi elemzése két fő kőfajtát azonosított, amit a konstrukciónál használtak: a közeli (körülbelül 25 kilométerre lévő) Marlboroughból származó homokkő, és a Walesből származó bazaltkő

Az Oltárkő egy 50 centiméter vastag homokkő blokk a Stonhenge kör közepén. Úgy vélik, hogy a szerkezet többi részével a kő jelenlegi helyére Salisburybe körülbelül 500 évvel ezelőtt került.

 

Skóciából jelentősen nehezebb lehetett szállítani a követ, mint a Walesből, ami azt mutatja, hogy a kő Angliába érkezésének idején fejlett szállítási módszereket és társadalmi szervezeteket alkalmaztak. 

 

A szállítás idején a geográfiai jellemzők és Britannia erdős jellege miatt Britanniában való szállítás jelentősen nehezebb volt, mint ma.

Az Ausztrál Curtin Egyetem által vezetett kutatásból kiderül Stonhenge egy fontos 6 tonnás részének eredete. Az Oltárkő (Stonhenge egyik nagyobb darabja) Skóciából származik, nem pedig Walesből, ahogy eredetileg hitték.
Fotó: JimPix / BBC Science Focus

 

Ilyen masszív terhet Skóciából Anglia déli részébe szállítani szárazföldön rendkívül nehéz lehetett, ezért valószínűleg tengeri hajóút volt a Britannia partja mentén. Ez nagy távolságú kereskedelmi hálózatra utal és magasabb szintű társadalmi szervezésre, mint ami széles körben ismert, hogy a neolitikus periódusban Britanniában volt.

 

Azt még nem tudni, hogy Skócia északkeleti részéről pontosan honnan származik az Oltárkő.

 

Hogy miért épült Stonhenge, nem tudni biztosan, mert akik építették nem hagytak semmilyen feljegyzést, írást. Stonhenge egy szent hely, amihez folyamatosan hozzátettek és átrendezték 5.000 éven át. A legkorábbi konstrukció Kr.e. 2.900-ban egy kerek part árok volt, nagy fából készült belső oszlopgyűrűvel.

 

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)



 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!