A „digitális túlvilág” nem tudományos fantasztikum többé. Hogy kerüljük el a kockázatot?

A digitális túlvilág ipar gyorsan fejlődik.
Vágólapra másolva!
Képzeljünk el egy olyan jövőt, ahol cseng a telefonunk azzal az üzenettel üzenettel, hogy elkészült elhunyt apánk digitális halhatatlan robotja. Az elhunyt szerettünk virtuális verzójával való csevegés ígérete – talán egy virtuális valóság fejhallgatóval – olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus moziba lépnénk, izgalmas és hátborzongató. Amikor ezzel a digitális apával kapcsolatba kerülünk, egy érzelmi hullámvasúton találjuk magunkat. Feltárunk olyan titkokat és történeteket, amiket sose tudtunk, megváltoztatva azt, ahogyan a valódi személyre emlékszünk. Erről, a digitális túlvilágról szól Arif Perdana, a Monahi egyetem adatstratégia és adattudomány professzorának a The Conversation magazinban megjelent cikke.
Vágólapra másolva!

Ez nem egy távoli, hipotetikus forgatókönyv. A digitális túlvilág ipar gyorsan fejlődik. Számos vállalat azt ígéri, hogy digitális lábnyomuk alapján létrehozza elhunyt egyének virtuális rekonstrukcióját. A mesterséges intelligencia beszélgető robotoktól és a virtuális avatároktól a hologramokig, ez a technológia egy a kényelem és a rend felbomlásának furcsa keverékét nyújtja. Ez mélyen személyes élményeket nyújthat számunkra, ami elhomályosítja a vonalat a múlt és jelen között, a memória és valóság között. 

 

Ahogy a digitális túlvilág ipar fejlődik, jelentős etikai és érzelmi kérdések merülnek fel. Aggodalom támad a hozzájárulás, a magánélet és az élőkre gyakorolt pszichológiai hatás miatt.

 

A digitális túlvilág ipar gyorsan fejlődik.
A digitális túlvilág ipar gyorsan fejlődik.
Fotó: The Conversation

 

 

Mi a digitális túlvilág ipar?

A virtuális valóság és a mesterséges intelligencia lehetővé teszik, hogy szeretteink virtuális rekonstrukciójának létrehozását. Az ebben a résiparban lévő vállalatok a közösségi média posztokból, e-mailekből, szöveges üzenetekből és hangfelvételekből származó adatok felhasználásával létrehozzák a digitális személyeket, akik kapcsolatba kerülnek az élőkkel. Bár a digitális túlvilág ipar még résipar, a benne szereplők száma növekszik.

A HereAfter lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy történeteket és üzeneteket rögzítsenek életük folyamán, amikhez szeretteik posztomusz hozzáférhetnek. A MyWishes lehetővé teszi, hogy halál után előre ütemezett üzeneteket küldjenek fenntartva az élők életében a jelenlétet. A Hanson Robotics robotika mellszobrokat hozott létre, melyek az elhunyt emlékeit és személyes jellemzőit felhasználva kapcsolatba kerülnek az emberekkel. A Project December hozzáférést nyújt a felhasználók számára az úgynevezett „mély mesterséges intelligenciához”, hogy szövegalapú beszédbe elegyedjenek az elhunytakkal. 

Az alkotó mesterséges intelligencia szintén meghatározó szerepet játszik a digitális túlvilág iparban. Ezek a technológiák képesek létrehozni nagyon valóságos és interaktív digitális személyeket. A magas szintű realizmus azonban elmoshatja a vonalat a valóság és a szimuláció között. Ez növelheti a felhasználó élményét, de érzelmi és pszichológiai szorongást is okozhat.  

 

A technológiával vissza is lehet élni

A digitális túlvilág technológiák segíthetik a gyászfeldolgozást azzal, hogy biztosítják az elhunyttal a kontinuitást és a kapcsolatot. Egy szeretett személy hangját hallani, vagy látni a képmását vigaszt nyújthat és segíthet feldolgozni a veszteséget. Vannak, akiknek a digitális halhatatlanok terápiás eszköz lehet. Segíthet megtartani a pozitív emlékeket és, hogy közel érezzék magukat a szeretett személyekhez, még azok halála után is. De mások számára az érzelmi hatás mélységesen negatív lehet, súlyosbítva a gyászt ahelyett, hogy csökkentené.

 

 A szeretett személyek mesterséges intelligencia általi újrateremtése potenciálisan pszichés sérülést okozhatnak, ha a gyászoló család akaratlan kapcsolatba kerül velük. 

 

Lényegében ki vannak téve a „digitális kísértésnek”.

Jelentős problémát és etikai aggodalmat jelent a hozzájárulás, az önrendelkezés és a magánélet kérdése. Például lehet, hogy az elhunyt nem egyezett bele, hogy adatait felhasználják a „digitális túlvilághoz”.

Fennáll a visszaélés és az adatmanipuláció kockázata is.

 

 A vállalatok kereskedelmi nyereségért kihasználhatják a digitális halhatatlanokat úgy, hogy termékeket, vagy szolgáltatásokat reklámoznak velük. A digitális személyeket megváltoztathatják, hogy olyan üzeneteket, vagy viselkedéseket közvetítsenek, amiket az elhunyt sosem helyeselt.

 

 

Szabályozásra van szükség

Foglalkozni kell a digitális állapot tervezéssel, ki örökli az elhunyt digitális személyét, és kié a digitális emlék tulajdonjoga?

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Szabályzata (European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR))  elismeri a halál utáni adatvédelmi jogokat, de kihívást jelent az érvényesítése. A közösségi média platformok kontrollálják az elhunyt felhasználók adatainak elérését, gyakran az örökösök óhaja ellenére, olyan záradékokkal, mint „nincs túlélő jog”, ami bonyolítja a dolgokat.

A korlátozott platform gyakorlatok akadályozzák a GDPR hatékonyságát. Átfogó védelemre van szükség újraértékelve a szerződésben foglalt szabályokat, amiknek igazodniuk kell az emberi jogokhoz. A digitális túlvilág ipar vigaszt nyújt és az emlék megőrzését, de etikai és érzelmi aggodalmakat kelt. A gondos szabályozások és etikai irányelvek tisztelik az élőt és a holtat, hogy biztosítsák, hogy a digitális halhatatlanság növelje az emberiességünket.

 

Mit tehetünk?

A kutatók számos etikai irányelvet és szabályt javasolnak. Néhány javaslat:

  • hitelt érdemlő és dokumentált beleegyezés szerzése a digitális személy létrehozása előtt az emberektől, mielőtt meghalnának
  •  életkori korlátozások a sérülékeny csoportok védelmére
  •  világos jogi nyilatkozat, hogy biztosítsák az átláthatóságot
  •  és erős adatvédelem és biztonsági intézkedések.

 

Meghúzva a régészet etikai kereteit, egy 2018-as tanulmány azt javasolta, hogy a digitális maradványokat kezeljék a személyiség szerves részeként, és szabályokat javasolt a tisztesség biztosítására, különösen az újrateremtési szolgáltatásokban. A politikacsinálók, az ipar és az akadémikusok közti párbeszéd meghatározó az etikai és szabályozási megoldások kidolgozásához. A szolgáltatóknak kínálniuk kell a felhasználók számára olyan módokat is, hogy tiszteletteljesen véget vethessenek a digitális személyekkel való kapcsolatnak. Gondos, felelős kidolgozással létrehozhatunk egy olyan jövőt, ahol a digitális túlvilág technológiák jelentőségteljesen és tiszteletteljesen tisztelik szeretteinket.

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)



 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!