A Föld legpusztítóbb kihalása újra megtörténhet

A Föld legpusztítóbb kihalása újra megtörténhet
A Föld legpusztítóbb kihalása újra megtörténhet: az előrejelzések szerint a modern El Niño események egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek
Vágólapra másolva!
Negyedmilliárd évvel ezelőtt az élet komoly próbatétel elé került. Kihalási események pusztították a Föld bioszféráját, és mindössze néhány fajnak sikerült túlélni. De vajon megismétlődhet ez az esemény?
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy ezt a „nagy pusztulást” az események összetett sorozata vezérelte. A Science folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a mai El Niñókhoz hasonló, hosszan tartó és intenzív éghajlati ingadozások kétségtelenül tovább rontották az amúgy is rossz helyzetet, amelyek a Föld legpusztítóbb kihalási eseményét eredményezték.

A Föld legpusztítóbb kihalása újra megtörténhet
A Föld legpusztítóbb kihalása újra megtörténhet: az előrejelzések szerint a modern El Niño események egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek
Fotó: WOAH

A Kínai Földtudományi Egyetem geológusa, Yadong Sun vezette nemzetközi kutatócsoport a tengervíz hőmérsékletének ingadozását mérő, úgynevezett proxykópiák és a klímamodellezés aktualizált változatainak felhasználásával szimulációkat dolgozott ki az óceáni és légköri áramlatok mintegy 250 millió évvel ezelőtti apályára és áramlására vonatkozóan.

Az élet változatossá vált a katasztrofális kihalásokat megelőző évezredekben, amelyek során a perm időszakot a dinoszauruszok első kora, a triász váltotta fel. A kontinensek összeolvadását egyetlen globális óceán vette körül, ami egyfajta száraz belső térséget hozott létre, amelyet hűvös part menti vizek szegélyeztek. A tűlevelűek erdővé sűrűsödtek, miközben a mai emlősök, madarak és hüllők négylábú ősei az ágaik alatt szaladgáltak.

 

Számos tényező vezetett a kihaláshoz

A dolgok egy ideig rendben mentek, de aztán komoly változás történt; a tetrapodák családjainak mindössze tíz százaléka jutott el a következő generációig. Évmilliókkal később az óceáni fajok egymás után tűntek el, míg végül csak minden ötödik faj élte túl a körülményeket. A világ azóta sem látott ilyen mértékű pusztulást, ami arra késztette a kutatókat, hogy feltegyék a kérdést: miért volt ez a bizonyos időszak ennyire veszélyes.

Egy hatalmas vulkáni kőzetréteg a mai Szibéria területén a 252 millió évvel ezelőtti perm-triász határon átnyúló kiterjedt vulkáni tevékenységre utal, amely túlságosan véletlen ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk

 – mutattak rá a tudósok a ScienceAlert online tudományos portálnak, akik azt gyanítják, hogy a folyamatos kitörések különböző tovagyűrűző hatásokat váltottak ki az ózontól és a légkör felmelegedéséhez szükséges szén-dioxidtól, miközben a mikrobák virágzása oxigénnel árasztotta el az óceánokat, mielőtt azt újra kiszívta volna.

Az időjárás ingadozásai árvizeket és aszályokat, hőhullámokat és hideghullámokat okoznak
Az időjárás ingadozásai árvizeket és aszályokat, hőhullámokat és hideghullámokat okoznak, még ma is felelősek a széles körű ökológiai veszteségekért
Fotó: Mal Carnegie

Bármilyen katasztrofálisan is hangzik ez, de a bioszféra már anélkül szembesült ilyen pusztítással, hogy komoly veszteségek közelébe került volna. 

A robusztusabb fajok alkalmazkodtak a barátságtalan körülmények változásaihoz, például a sarkok felé költöztek, vagy új menedék- és vízforrásokat kerestek.

A szakemberek eddig nem vizsgálták a hőmérséklet és a csapadék nagy, rövid távú ingadozásainak hatását. Az időjárás ingadozásai, amelyek árvizeket és aszályokat, hőhullámokat és hideghullámokat okoznak, még ma is felelősek a széles körű ökológiai veszteségekért. A kutatók az ősi tengeri élőlények megkövesedett fogaiban található oxigénizotópok arányait elemezve megbecsülték a hőmérséklet-változások időbeli alakulását, ami a légköri légáramlatok némi komoly gyengülését feltételezte.

Napjainkban a tenger felszíni hőmérsékletének hasonló zonális elmozdulásait tapasztalhatjuk, amely a Walker-körforgás néven ismert visszacsatolási ciklust jelenti.

 Amikor ez a légkör megenyhül:

  • megváltoztatja a Csendes-óceán felszíni vizeinek eloszlását, és meleg, nedves levegőt küld keletre, Dél-Amerika felé, illetve 
  • száraz levegőt bocsát ki nyugatra, hogy kiszárítsa Ausztráliát és Indonéziát. 

Ezek az El Niño események enyhén szólva is problémásak, pedig csak egy-két évig tartanak. 

Az eredmények ráadásul új megvilágításba helyezhetik a mai éghajlati válságot, mivel az előrejelzések szerint a modern El Nino események egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek, ami a világ számos ökoszisztémájára hatással lehet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!