Gépfegyvertől a fénykardig: az Oscar-díjra jelölt színész tengerészgyalogosból lett filmsztár

Adam Driver az őrvezetői rangig jutott a tengerészgyalogságnál
Vágólapra másolva!
Talán kevesen tudják, de a színészi karrierje előtt, 2001. szeptember 11-e után épp Irakba készült a Star Wars-folytatás trilógia főgonoszát alakító Adam Driver. A sztárt egy súlyos baleset miatt szerelték le, ezután fordult a színészet felé. Nem ő az első hollywoodi híresség, aki háború idején beállt a hadseregbe. A legtöbb celeb az 1940-es években lett katona. Az egyikük, James Stewart dandártábornokként még Vietnámot is bombázta.
Vágólapra másolva!

Az első háborús önkéntes: Humphrey Bogart

A fiatal Humphrey Bogart matrózként
Fotó: Wikipedia

A XX. századi, katonáskodó sztárok sorát a későbbi Máltai sólyom és Casablanca c. filmek férfi főszereplője, Humphrey Bogart nyitotta meg, még 1918-ban, amikor fiatalon beállt a haditengerészethez. Így beszélt erről később:

18 évesen semmit nem értettem a háborúból, csak azt, hogy ott volt Párizs és a szexi nők! Átkozottul jó volt!

Bogart másodosztályú altisztként szerelt le 1919-ben. 

Bogart már világsztárként
Fotó: Clickhole

A negyvenes években, már ikonként, újra szolgálatra jelentkezett, de az életkora és a celeb mivolta miatt eltanácsolták a haditengerészettől. Ezért 1944-ben a Parti Őrség tartalékos alakulatához csatlakozott, és a kaliforniai partoknál vállalt tengeralattjáró-figyelő járőrszolgálatot a Santana nevű vitorlásán. 

Akinek a fejére Hitler vérdíjat tűzött ki

Clark Gable Vivien Leigh-vel az Elfújta a szél c. filmben. Gable gázsija ma több, mint 2 millió dollárt érne
Fotó: Wikipedia

Clark Gable a második világháború időszakára már elismert sztár, ahogy a lapok nevezték, „az amerikai film királya”volt. A státusát mutatja az Elfújta a szél c. film, amelynek főszerepéért akkoriban elképzelhetetlenül sokat, 117 ezer dollár gázsit kapott. Gable-nek a felesége, Carole Lombard színésznő javasolta, hogy jelentkezzen a hadseregbe, de az MGM filmstúdió nagyhatalmú vezetője, Louis B. Mayer nem fogadta örömmel az ötletét. Végül Henry Arnold tábornok, a hadsereg főparancsnoka személyesen ajánlott neki egy lehetőséget: katonaként forgasson hazafias filmet a légierőben, mint szereplő.

Clark Gable hivatalosan öt bevetést teljesített a második világháborúban, de titokban sokkal több támadásban vett részt. Ezt titkolnia kellett, mert a hadsereg főparancsnoka letiltotta a repülésről
Fotó: IWM

Clark Gable így került a légierő bombázólövész iskolájába, Miamibe, 1942-ben, ahol 700-ikként végzett a 2 ezer fős évfolyamon. Alhadnagyi rangot kapott, fotótanfolyamra küldték, majd hadnagyként megkapta a beosztását a 8. légi hadseregnél, amely az angliai Polebrookban állomásozott 1943-ban. A sztár B-17 Flying Fortress típusú bombázókon hivatalosan öt küldetésen vett részt, mint megfigyelő légilövész. A Németországi elleni támadások nem voltak veszélytelenek. Az egyik misszióban légvédelmi ágyú találta el Gable gépét, és vadászok kilőtték a bombázó egyik motorját. Egy másik bevetésen a személyzet egy tagja meghalt, kettő megsebesült, a színész csizmáját pedig átszakította egy repesz, amely majdnem eltalálta a fejét is. 

Amikor otthon híre ment, hogy majdnem meghalt az Elfújta a szél főhőse, aki nők millióinak a szívét dobogtatta meg Rhett Butlerként, az MGM hazahívatta Gable-t. Ekkor derült ki a közvélemény számára, hogy a sztár, Arnold tábornok tiltó parancsa ellenére, számos más bevetésen is részt vett, de töröltette a nevét a hivatalos okmányokról, hogy ne bukjon le. 

Clark Gable egy B-17 nehézbombázó farokgéppuskája előtt
Fotó: Wikimedia

Clark Gable háborús szereplésének egy különös vonatkozása, hogy Adolf Hitler őt kedvelte a legjobban az amerikai színészek közül. Ezért a náci diktátor magas jutalmat ígért annak a német légvédelmi katonának, tüzérnek vagy vadászpilótának, aki Gable gépét a földre tudja kényszeríteni, és a színészt sértetlenül el tudja fogni. 

A színész tábornok lett, és bombázta Vietnámot

James Stewart 1940-ben Oscar-díjat kapott a Philadelphiai történet c. filmért
Fotó: Wikipedia

James Stewart volt az első filmcsillag, aki 1940-ben jelentkezett a haderőbe, de eltanácsolták, mert túl sovány volt, és mert a 33 éve miatt túlkorosnak tartották. Az sem számított, hogy nem kért tiszti rangot, hanem közlegényként szeretett volna repülni. Ráadásul gyakorlott pilóta volt, már 300 repült órát tudhatott maga mögött, és megfelelő repülési engedélyekkel is rendelkezett, mégsem vehetett részt a kadét-tanfolyamon. De Stewart nem adta fel. Fellebbezett, és az orvosi vizsgálatra megkörnyékezte a szanitécet, aki a mérleget kezelte, hogy legyen hozzá jóindulatú, továbbá a vizsgálat előtt befalt két kiló banánt. Másodjára hivatásos katonának jelentkezett a légierőhöz, nem háborús önkéntesként, amit lehetővé tett, hogy volt egyetemi végzettsége, és kereskedelmi pilóta jogosítványa. A légierő nem tehetett mást, felvette hivatásos közlegénynek.

James Stewart (balról a negyedik) 1943-ban már egy B-24-es nehézbombázó alakulat helyettes parancsnoka volt századosi rangban
Fotó: US Air Force

Az első évben hamar tiszti rangot kapott, és protokollrendezvényeken illetve toborzóműsorokban lépett fel, valamint oktatóként repült az új-mexikói Kirtland légibázison. A színész attól tartott, hogy ez lesz a sorsa a háború végéig, miközben komolyan vette azt, hogy kivegye e részét a háborús feladatokból. Ezért aztán annyi kérvényt adott be, hogy helyezzék harcoló alakulathoz, míg a parancsnoka meg nem unta, és Angliába nem küldte, a 703. bombázó századhoz, 1943 novemberében. Az alakulat B-24 Liberator nehézbombázókkal repült 

1944 januárjában az egysége Ludwigshaven kikötője ellen repült veszélyes bevetést. Stewart ekkor már az ezredparancsnok helyettese volt, és a támadás után kitüntették, illetve őrnaggyá léptették elő. A háborút ezredesi rangban fejezte be, ezzel ő lett az egyike azoknak az amerikaiaknak, akik közlegényből négy év alatt ilyen magas rangig jutottak. 

Stewart magas amerikai és francia kitüntetéseket kapott a háború végén
Fotó: US AIr Force

James Stewart a második világháború után a légierő tartalékos állományához csatlakozott. Az Air Force Reserve civil pilótákkal és személyzettel repül, akik évente meghatározott alkalommal aktív szolgálatot vállalnak. Stewartot a tartalékos légierőben átképezték B-47 és B-52 stratégia bombázópilótának. 1957 elején dandártábornoki rangot kapott, bár egy szenátor minden áron meg akarta akadályozni az előléptetését. 

A vietnámi háborúban részt vett egy ún. Arc Light-bevetésen 1966-ban, amelyen a B-52-esek közvetlen harctéri lefogó szerepben bombáztak ellenséges útvonalakat, bázisokat és repülőtereket. 

James Stewart (középen) az egyetlen filmcsillag, aki résztt vett vietnámi bombázó bevetésen egy B-52-fedélzetén

Stewart 60 éves korában szerelt le, amikor elérte a kötelező nyugdíj-korhatárt. Sosem kérkedett a katonai szerepével, de örömmel vállalt részt a légierő és a Stratégiai Parancsnokság népszerűsítésében a hidegháború idején. 

A következő videóban egy propagandafilm részletét láthatják, amelyben James Stewart is szerepelt, és amely a világ akkor legnagyobb repülpgépét, a B-36 Peacemaker nevű stratégiai bombázót mutatta be. 

Hazaszökött Hollywoodból, hogy harcolhasson

David Nivennek nem kellett szerepet játszania, amikor egyenruhát húzott
Fotó: Wikipedia

A brit David Niven volt az egyetlen a hollywoodi sztárok közül, aki már a háború előtt is kipróbálta a katonáskodást. Niven 1930-ban alhadnagyként végzett a híres sandhursti akadémián. 

Itt tanultam meg, mit jelent tisztnek és úriembernek lenni.

A brit gentleman karaktere élete végéig elkísérte, és megkülönböztette a többi kortárs filmcsillagtól. 

Niven 1933-ban hadnagyi rangot kapott, de ekkor már nagyon unta a hadsereget, főleg,hogy olyan egységhez vezényelték, ahol nem a skót kilt, vagyis a szoknya, hanem a skótkockás posztónadrág volt a díszegyenruhai viselet. Ez súlyosan sértette a fiatalembert, aki külön beírta a jelentkezési lapjába:

Mindegy, hol szolgálok, csak ne posztónadrágban kelljen.

Niven egy hosszú és unalmas tájékoztató után megsértette a tábornok előadót, aki a témához kapcsolódó kérdéseket várt, de a hadnagy ezzel fordult hozzá:

Uram, nem tudja, mennyi az idő? Sürgősen el kell érnem az első vonatot, mert vár egy hölgyismerősöm. 

A hadnagy házi őrizetbe került, ahonnan csak akkor tudott megszökni, amikor az őrzésével megbízott tiszttársával együtt megivott egy üveg whisky-t és sok kuplét elénekelt. 

Niven a szökés után meg sem állt Amerikáig, ahonnan levélben mondott le a tiszti beosztásáról. Egy rövid whisky-ügynöki, rodeó-promóteri és mexikói fegyvermesteri kitérő után 1934-ben kikötött Hollywoodban. Eleinte kis szerepeket kapott, de 1938-ban már szerződtette Samuel Mayer, az MGM stúdió másik vezetője, és innentől fogva már nem kellett kilincselnie a rossz szerepekért. Ebben az évben Errol Flynnel, a lakótársával és barátjával együtt játszott a Könnyűlovasság támadása c. akciófilmben.

A B-filmek után 1939-ben már A-kategóriás színészként tartották számon, és sorra kapta a jó szerepeket. Még Gary Cooper mellett is játszott. 

A karrierje tehát sínen volt, amikor Hitler csapatai lerohanták Lengyelországot 1939. szeptember 1-jén. Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak, David Niven pedig – a brit követség javaslata ellenére – hazautazott. Előtte nem egyeztetett az MGM-mel és a főnökeivel. 

David Niven (balra) unalmasnak találta az egyszerű lövészalakulatát, ezért a frissen megalakított különleges erőkhöz, a kommandóegységekhez helyeztette magát
Fotó: Flickr

Otthon először egy lövészezredbe került, és kiképzéssel kellett foglalkoznia, de ezt unalmasnak találta. Ezért jelentkezett a Churchill kezdeményezésére megalakított különleges egységhez, a Commando nevű alakulathoz. 1941-ben előléptették századosnak, és kinevezték egy felderítőszázad, a Fantom becenevű egység parancsnokává. Ezzel a századdal vett részt a normandiai partraszállásban is 1944-ben, bár ekkor már nem ő volt a parancsnok. A felderítők a vonalak mögött jártak, jelentették az ellenséges erők helyzetét, és frissítették a mindig változó front térképeit. 

David Niven megvetette a bulvársajtót, és gúnyosan nyilatkozott a tabloid lapoknak.

Hogy írhatnak le olyan ostobaságokat, hogy a golyók fütyültek a csatatéren? Aki valaha volt már harcban, tudja, hogy a golyó nem fütyül, hanem csattan. Azt a hangot adja, hogy krekk! 

Niven igyekezett oldani a katonái félelmét a harcban. Egy alkalommal ezt mondta nekik bevetés előtt:

Nézzék, fiúk, maguknak csak egyszer kell ezt megcsinálniuk. De nekem újra és újra meg kell ismételnem az ilyen akciókat Hollywoodban, Errol Flyynel! 

David Niven két olyan filmben szerepelt, amely a háború alatt készült. 1945-ben alezredesként leszerelt, és visszatért Hollywoodba, ahol fényes karrier várta annak ellenére, hogy összeveszett Samuel Goldwynnel. 

Niven 1978-ban együtt játszott Peter Usitnovval a Halál a Níluson c. filmben. Ustinov az 1940-es években közlegényként Niven tisztszolgája volt, és a merev brit társadalmi szabályok miatt titkolniuk kellett a barátságukat, mert egy tiszt nem barátkozhatott egy közlegénnyel
Fotó: Reddit

1958-ban Oscar-díjat kapott a Külön asztalok c. filmjéért, amelyben csak 23 percet szerepelt. Nem csak ezzel lett világrekorder, de azzal is, hogy ő volt az egyetlen az Oscar történetében, aki műsorvezetőként szerepelt a gálán, és közben elnyerte a legjobb színészi alakítás díját is. 

A német származású, náciellenes amerikai hazafi

Marlene Dietrich is előadta a Lili Marleen c. dalt, amely óriási siker volt szerte a világon, és a német katonák körében is hihetetlen népszerű lett
Fotó: TCM

A hírességek közül szintén az elsők között vállalt szerepet a háborús erőfeszítésekben az egyik legnépszerűbb színésznő, Marlene Dietrich. A német születésű sztár 1930-ben költözött Amerikába Németországból, és 1937-ben lemondott a német állampolgárságáról. A hihetetlen népszerű Dietrich visszautasította, hogy szerepeljen német propagandafilmekben, holott Hitler személyesen kérte meg arra, hogy támogassa a náci ügyet. A Harmadik Birodalom erre árulónak minősítette Marlene Dietrichet, aki cserébe a brit rádiónak, már a háború kitörése után ezt nyilatkozta:

Hitler egy hülye. 

A filmcsillag z Egyesült Államok hadba lépése után azonnal csatlakozott a Fegyveresek Erők Szervezetéhez, amely színházi szórakoztató esteket szervezett a katonáknak és családtagjaiknak, továbbá segítette a háborús kötvények népszerűsítését. 

Marlene Dietrich és Rita Hayworth italt szolgálnak fel a Hollywood Canteenban, ahol a fegyveres erők tagjai ingyen szórakozhattak. Dietrich gyakran vállalt pincérnősködést a bárban
Fotó: Facebook

Dietrich, aki a háború végéig 500 előadást tartott katonáknak Észak-Afrikában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban. A második küldetése közel egy évig tartott, ez alatt sátorban lakott, és fagysérülést is szenvedett. Amikor megkérdezték, miért vállalta, hogy ott hagyja a luxus otthonát, és sárban, hóban-fagyban lépjen fel közkatonák előtt, ezt felelte:

Mert így volt tisztességes. 

Dietrich amerikai katonákkal egy sátorban tartott előadáson, a fronthoz közel, 1944-ben
Fotó: Wikipedia

A sztár emellett szívesen vett részt a CIA elődje, az OSS nevű szervezet propagandaműsoraiban, amellyel a náci morált akarták gyengíteni. A német és olasz nyelvű adások sikeresek voltak. A műsorok főcímdala a Lili Marleen lett, amelyet Dietrich adott elő ( az eredeti énekesnő Lale Andersen volt.) Egyes vélemények szerint a dal, amely a német katonák körében is szenzációs siker lett, legalább olyan csapást mért a német háborús lelkesedésre, mint egy szőnyegbombázás. 

Marlene Dietrich ezer katona előtt lépett fel egy bombázóalakulatnál 1944-ben
Fotó: Wikipedia

Marlene Dietrich emellett létrehozott egy alapítványt is, amely a nácik elől Amerikába menekült zsidó művészek beilleszkedését segítette. 

Adam Driver dühből lett tengerészgyalogos

A második világháború után is még sok amerikai sztár lett katona. A besorozottak között olyanok szerepeltek, mint Elvis Presley vagy Jimi Hendrix, de ez ebben az összeállításban nem számít, mert ők nem önkéntesek voltak. Annál inkább Johnny Cash, Clint Eastwood, Kris Kristofersson, Ice-T vagy Jason Everman, a Nirvana első gitárosa és a Soundgarten basszusgitárosa, aki Irakban és Afganisztánban is szolgált 

Adam Driver aknavető-kezelő volt a tengerészgyalogságnál, és őrvezetői rangot kapott
Fotó: Reddit

A fiatalabb világsztárok közül ma már kevesen vállalják a szolgálat nehézségeit, de ezek nem tántorították el Adam Drivert, hogy 17 évesen ne jelentkezzen a tengerészgyalogsághoz. A színész egy kisvárosból származik, ahol elmondása szerint semmi érdekessel nem találkozott. 2001. szeptember 11-én döntött arról, hogy katona lesz.

Borzasztó dühös voltam. Bosszút akartam állni.

Driver a szakaszával. Olvasóink a legnagyobb fülű fiatalembert keressék a fotón
Fotó: NAP / X.com

Driver azt mondja, hogy a tengerészgyalogságnál megtanulta, mit jelent a bajtársiasság és a közösség összetartó ereje, a színészetben pedig azt, hogyan lehet kifejezni az érzelmeket. 

Mindkettőre nagy szükségem volt.

Driver a Star Wars-folytatás trilógiával lett világsztár. A hírnevét és a vagyonát egyebek mellett egy nonprofit művészeti alapítvány létrehozására és működtetésére fordítja, amely a fegyveres erők tagjainak szervez előadásokat a modern amerikai színház legjobbjainak részvételével. 

A későbbi világsztár egy hadgyakorlaton. Adam Drivert egy súlyos baleset miatt szerelték le
Fotó: Instagram

Az alábbi, angol nyelvű videóban a filmcsillag a tengerészgyalogságról beszél, illetve a társulatának két tagja előad egy színházi jelenetet. 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!