Öt dolog, amire fokozottan figyeljen, ha all-inclusive szállodában nyaral

all-inclusive nyaralás,  all-inclusive, nyaralás,  all-inclusivenyaralás
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Bár all-inclusive nyaraláson részt venni csodálatos dolog, van néhány egészségügyi és biztonsági szabály, amivel fontos, hogy tisztában legyünk azért, hogy a szünidő valóban felhőtlenül teljen, és ne tegye tönkre egy váratlan betegség. Mutatjuk, mire ügyeljen feltétlenül.
Vágólapra másolva!

Grant Winter utazási szakértő elárulta, mit érdemes szem előtt tartani egy all-inclusive nyaralás során, hogy elkerüljük az olyan súlyos betegségeket, amilyen a kolera, tífusz és a hepatitis A. 

A legfontosabb, hogy

 legyünk nagyon körültekintőek az étkezések terén, a büfékben ugyanis könnyedén összeszedhetünk mindeféle fertőzést, ha nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak.

 Ehhez nem árt, ha tisztában vagyunk a legfontosabb biztonsági szabályokkal.

all-inclusive nyaralás,  all-inclusive, nyaralás,  all-inclusivenyaralás
Fotó: Shutterstock

Mindig palackozott vizet fogyasszunk

Winter első és egyik legfontosabb szabályként említi, hogy 

részesítsük előnyben a palackozott vizeket a csapvízzel szemben, hiszen annak tiszasága és minősége minden esetben garantálható.

 Palackozott víz vásárlásakor pedig ügyeljünk arra, hogy a palack fedele mindig szorosan le legyen zárva, azaz bontatlan és sérülésmentes legyen.  Ha valamilyen okból nem jutunk hozzá palackozott vízhez, csak forralt csapvizet igyon, melynek sterilizálásához használjunk klór- vagy jódtablettát. Mivel azonban ezek sem a legegészségesebbek a szervezetre nézve, ne csináljunk belőle rendszert.

- mondta a The Express magazinnak.

Érkezzünk minél korábban a büfébe

A szakértő javasolta, hogy egészségünk érdekében kerüljük a hosszabb ideje szobahőmérsékleten hagyott főtt ételeket is. Ezért törekedjünk rá, hogy 

minél korábbra időzítsük az étkezést, ekkor ugyanis az ételek még jó eséllyel frissek.

Emellett jobb, ha elkerüljük az olyan ételeket, amin legyek mászkálnak, és csak olyan gyümölcsöt fogyasztunk, amelyet mi magunk mostunk és hámoztunk meg, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

Soha ne kérjünk jeget az italunkba

Ha már a csapvizet nem ajánlott fogyasztani, logikusnak tűnik, hogy a belőle készült jégkockát is nagy ívben kerüljük.

 Bár néhány hotelban külön figyelnek erre, és palackozott vízből készítik, érdemes ennek utána járni, és csak akkor fogyasztani, ha megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg így van.

Ellenőrizze, hogy az étel meleg-e 

Grant azt is kiemelte, hogy az étkezés helyétől függetlenül indig ellenőrizzük, hogy kellően forró-e az étel, mielőtt nekilátunk. Hozzáteszi, hogy erre még jobban oda kell figyelni, hogyha külföldön tartózkodunk. Ezt példákkal is alátámasztotta:

A nem megfelelően főzött trópusi hal fogyasztása ciguatera halmérgezéshez vezethet, a pasztőrözetlen tejtermékek, például az utcai árusok fagylaltja pedig olyan veszélyes kórokozókat, tartalmazhat, mint például a szalmonella, e.coli-t, lisztéria vagy campylobaktérium, ami súlyos ételmérgezéshez vezet.

 

all-inclusive nyaralás,  all-inclusive, nyaralás,  all-inclusivenyaralás
Fotó: Shutterstock

Ügyeljünk a személyes higiéniára

Ötödik, egyben utolsó tanácsként szakértő elmondta, hogy külföldön még fontosabb, hogy fokozottan figyeljünk a személyes higiéniára a saját és a többi vendég egészsége érdekében is:

Bár magától értetődőnek hangzik, külföldön a személyes higiéniát fokozottan tartsa szem előtt az ételmérgezés és a szennyeződés elkerülése érdekében. Mindig mosson kezet vécé után, evés vagy étel elkészítése előtt, és használjon alkoholos kézfertőtlenítőt mielőtt bármilyen ételt fogyasztana"

- mondta Grant.

Forrás: DailyMail

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!