Kislexikon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Allél
A gén olyan változata, amely egy másik változattól megkülönböztethető.

Anyai hatás
Az a jelenség, hogy az utód valamely tulajdonságát a petesejt citoplazmájában levő, elsősorban RNS- és fehérjemolekulák határozzák meg. Az anyai hatás anyagai a petesejt (pete, tojás) érése során képződnek, szintézisüket az anya génjei kódolják.

Anyai öröklődés
Olyan tulajdonságok öröklődése, amelyeket nem a sejtmag kromoszómáinak DNS-e, hanem a petesejt citoplazmában levő (i) mitokondriumok, (ii) kloroplasztok, és - ha vannak - (iii) az endoszimbionta baktériumok DNS-e határoz meg. Olyan DNS-ek, amelyek csak az anyáktól származnak az utódokba.

ATP
Adenozintrifoszfát. Az a nagy energiájú szerves molekula, amely a szervezet energiaigényes folyamatainak zöméhez energiát szállít; egy végállású foszfát csoportját lehasítva 32 kJ/mol energia szabadul fel.

Domináns-recesszív öröklődés
Egyetlen gén két olyan alléljának öröklődése, amelyek egyike domináns (ha jelen van, jellegzetessége a fenotípusban megnyilvánul), másika recesszív (jellegzetessége csak akkor látszik a fenotípusban, ha a domináns allél nincs jelen).

Endoszimbiózis
Az a jelenség, hogy a sejtmagvas élőlények sejtjeiben baktériumok élnek.

Fenotípus
Az élőlény látható jellegzetességei, amelyek a genetikai tartalom (genotípus) és a környezet hatására alakulnak ki.

Gén
Az öröklődés és a genetikai funkció egysége, a DNS olyan jól definiált szakasza, amely egyfajta fehérje képződését kódolja.

Kloroplaszt
A zöld algák és növények azon sejtszervecskéi, amelyek a klorofilltól zöld színűek; itt folyik a fotoszintézis. Endoszimbiózis során a fotoszintetizáló cianobaktériumokból származtak.

Kloroplaszt-DNS
A kloroplasztok belsejében levő, gyűrű alakú DNS-molekula.

Mendeli genetika
Olyan, genetikailag meghatározott tulajdonságok vizsgálata, amelyek öröklődése a Mendel-szabályokkal leírható, a amelyeket a sejtmagban, a kromoszómákban levő gének határoznak meg.

Mitokondrium
Azok a setjszervecskék, amelyekben a sejtlégzés során az ATP-molekulák képződnek. Endoszimbiózis során a bíbor fotoszintetizáló baktériumokból származtak.

Mitokondriális DNS
A mitokondriumok belsejében levő, az ember esetében 16569 bázispárból álló, gyűrű alakú DNS-molekula.

Mutáció
Az örökítő anyag, a DNS hirtelen bekövetkező, öröklődő megváltozása.

Nem-mendeli tulajdonság
Olyan genetikailag meghatározott tulajdonság, melynek öröklődése nem írható le a Mendel-szabályokkal. Két típusa ismert: (i) az anyai hatás, amely a petesejt citoplazmájának RNS- és fehérjemolekuláival kapcsolatos, valamint (ii) az anyai öröklődés, amely azzal kapcsolatos, hogy az utódok kloroplasztjai, mitokondriumjai, valamint az endoszimbionta baktériumok anyai eredetűek.

Reciprok keresztezés
(Fordított irányú keresztezés.) Olyan keresztezés, amelyben a különböző genetikai tartalmú szülők nemét felcserélik.

Tesztelő keresztezés
Olyan keresztezés, amelyben az egyik szülő csak a recesszív allélt hordozza.

Zigóta
Az a frissen megtermékenyült petesejt, melynek sejtmagja egy anyai és agy apai eredetű kromoszómakészletet tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!