Elkészülnek-e tanévnyitásra az új iskolák?

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Alig egy hónap választ el bennünket az 1956-57-es tanév kezdetétől. Általános iskolai oktatásunk igen súlyos problémája: a tantermek hiánya. Második ötéves tervünk irányelvei 4500 általános iskolai tanterem létesítését írják elő. Jelenleg azonban az épülő vagy bővülő iskoláknál még az is problémát okoz, hogy szeptember elején meg tudják-e kezdeni a tanítást az új tantermekben.

Kérdésünkre az illetékesek azt válaszolták, hogy a Budapest hét kerületében épülő iskolák közül csak a Mogyoródi úti és a Táncsics Mihály úti iskolában lehet majd idejében megkezdeni a tanítást. A többi építés alatt álló tanterem általában csak október, november táján kerül átadásra. Akad olyan is, mint például a Fiastyúk utcai lakótelep iskolája, amelyet csak augusztusban kezdenek építeni, s csak a következő tanévben adják át rendeltetésének.

A legsúlyosabb problémával talán a XXII. Kerület, Vöröshadsereg út 64. szám alatti iskola küszködik. E 14 tantermes iskola bővítését a Budapesti Magasépítő Vállalat végzi. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy a meglevő tantermekben sem lehet elkezdeni a tanítást szeptember elején. Ugyanis a tantermek megrongálódott padlózatát magnezit padlóval cseréli ki a Budapest Városi Építőipari Vállalat, s a munkát teljes egészében pedig csak szeptember végére tudja elvégezni. Az iskola csatornahálózata is átépítésre szorul, s erre a munkára, különböző okok miatt még eddig nem akadt olyan alvállalkozó szerv, amelyik határidőre megcsinálná. Mégsem ez, hanem a padlózat elkészítése a nagyobb probléma, mert olyan tantermekben, ahol ugyanakkor a padlót is csinálják, nem lehet tanítani. Ennek az alvállalatnak a munkáit felettes szervei, nevezetesen a fővárosi tanács építési igazgatósága, végső fokon pedig a Város- és Községgazdálkodási Minisztérium határozzák meg, ütemezik be stb. Nem az építőipari vállalaton múlik tehát elsősorban, hogy sok egyéb más munkája mellett az iskola padlóját nem tudja határidőre elkészíteni. A vállalat jelenleg a Vidám Színpadot, a Május 1- mozit és a Bábszínházat tatarozza és építi, s e munkákat okvetlenül határidőre meg kell csinálnia, mert egyébként napi 7000 forint kötbér megfizetésére kötelezik.

Ami a fontossági sorrendet illeti: a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága által megállapított sorrend szerint az iskolák előbbrevalók, mint a mozik. S úgy gondoljuk, a II. kerület lakói sem fognak megharagudni, ha a Május 1-mozi esetleg egy héttel később kezdi meg előadásait viszont a XXII. Kerület. Vöröshadsereg úti iskola 800 tanulója idejében elkezdheti a tanévet.

Önkéntelenül felvetődik a kérdés: miért nem tudják az építővállalatok úgy beütemezni a munkát, hogy idejében átadhassák a tantermeket rendeltetésüknek? Mi az oka ennek, az iskolaépítkezéseinkre jellemző késlekedésnek?

Az építővállalatok többnyire anyag- és munkáskéz- hiányra panaszkodnak. Igazuk van? Minden bizonnyal. De meg lehet-e magyarázni ezt a helyzetet sok száz gyermeknek, akiknek az idén rövidebb lesz emiatt a karácsonyi szünidejük vagy két váltásban kell iskolába járniuk? Sem nekik, sem a szüleinek nem lehet ezt megmagyarázni mert erre nincs is magyarázat. Sajnos, elég sok olyan építkezés is folyik, amely könnyebben elhalasztható volna, mint az iskolák, a tantermek felépítése.

A tanévnyitásig még egy hónap van hátra. Ha az Építésügyi Minisztérium illetékes szervei, az építkező vállalatok, alvállalatok és az illetékes kerületi tanácsok, sok egyéb problémáik mellett, elsősorban a gyermekek érdekeit nézik, s minden erővel az iskolaépítkezések meggyorsítását szorgalmazzák, akkor bizonyára sokat lehet enyhíteni már az idén is a tanteremhiányon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!