Megalakul a "Magyar Játékszín"

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:


Darvas József népművelési miniszter a színházak fesztiválján bejelentette, hogy szövetkezeti színházat hoznak létre a közeljövőben. Felkerestük Dabronaki Bélát, a Népművelési Minisztérium színházi főosztályának főelőadóját, hogy tájékoztassa olvasóinkat az új kulturális létesítmény előkészítéséről.

Szerencsés színházi szezonvég

"Egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek..." (Ludas Matyi)



- Az a tervünk - mondotta Dabronaki Béla -, hogy az összes, a pályára alkalmas szerződésnélküli színészből, akinek működési engedélye van, szövetkezetet alakítunk: így körülbelül öt-hat együttest hozunk létre, amelyek egész estét betöltő, háromfelvonásos darabokat, drámát, színművet, zenés vígjátékot, operettet adnak elő, továbbá közreműködnek irodalmi estek rendezésénél is. Báb együttest is alakítunk a gyermekek számára.


- Hol működnének ezek az együttesek?
- Elsősorban olyan vidékeken, ahol állandó színház még nincs és a falvak parasztsága csak ritkán juthat színházi előadásokhoz. Előreláthatólag Hódmezővásárhelyen, Sopronban vagy Szombathelyen és Veszprémben lesz az együttesek központja. Így egyszerre két problémát is megoldunk: munkához juttatjuk a szerződésnélküli színészeket és eltüntetjük kulturális térképünkről a hellyel-közzel még meglevő "fehér foltokat". Az együttesek felváltva szerepelnek egy-egy vidéken, s a tanácsoknak módjuk lesz arra, hogy a színészek közül kiválasszák saját művészgárdájukat egy később megalakítandó állandó színház számára.


- Hogyan működne a szövetkezeti színház?
- Az együttesek élére két- háromtagú vezetőséget jelölne ki a minisztérium, akik fizetést kapnak. A színészek jövedelmét közvetlenül a bevételből fedezik, amennyiben az összes együttes bevételét elosztják a fellépések és egyes művészek minősítése arányában. Arra törekszünk, hogy ne legyen lényeges különbség az állami színházak és a szövetkezeti színház tagjainak a fizetése között.


- Milyen közvetlen célt tűztek az új színház elé?
- Elsősorban a "Magyar Játékszín" - valószínűleg ez lesz a szövetkezeti színház neve - művészeti színvonalának a biztosítását már az induláskor. A jelentkező színészek közül az arra valóban alkalmasakat válogatják ki a rendezők már próbák közben. Egyébként a budapesti állami színházak rendezői közül a legjobbakat akarjuk erre a munkára felkérni, ugyanis az előadásokra a fővárosban készülnek fel. A jelenleg működő brigádok közül a legjobbakat bevonjuk ebbe az új színházba s az ősszel, a színházi évaddal egy időben ezeknek, a már korábban elkészült műsorával, így Heltai Jenő: Néma leventéjével, Shaw: Nem lehessen tudni című darabjával stb. meg is kezdhetik a munkát. A "Magyar Játékszín" elindulásához a minisztérium mellett szükség van az állami színházaknak, az érdekelt tanácsoknak, a Színház- és Filmművészeti Dolgozók Szakszervezetének, színészeknek, rendezőknek, minden kultúráért hevülő embernek a segítségére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!