Több mint felére csökkent a rum- és pálinkafogyasztás

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

Több mint felére csökkent a rum- és pálinkafogyasztás, Budapesten 50 százalékkal nőtt a bor-, 14,5 százalékkal a szalonna- és 23,6 százalékkal a töpörtyűfogyasztás

Hegedűs András elvtárs a parlament legutóbbi ülésén bejelentette, augusztus elsejével a rum és a pálinka fogyasztói árát 50 százalékkal felemelték, ugyanakkor csökkentették a bor, zsír, szalonna és tepertő árát.

Mit mondanak egy hét tapasztalatai:

Egy kis meglepetés... (Ludas Matyi)

Lázár Géza elvtárstól, a Belkereskedelmi Minisztérium vendéglátó ipari főosztályának vezetőjétől megtudtuk: a rum és pálinka fogyasztása az első napokban 70, azóta pedig mintegy hatvan százalékkal csökkent országosan. Olyan üzletekben, ahol naponta ezer üveg rum vagy pálinka fogyott el, alig adnak el többet száz üvegnél. De erősen megcsappant a kimért szeszesital fogyasztása is. A bányászvárosokban is szembetűnően kevesebb rum és pálinka fogy. Tatabányán hatoda, Dorogon pedig hetede fogyott el egy nap alatt az egy hónappal ezelőtti napi mennyiségnek. Szinte egyáltalán nem vesznek finomszeszt. A Kecskeméti Állami Áruház például július 31-én reggel 35 üveg finomszeszt adott el és azóta egy üveggel sem. Erősen esett a rum és pálinka fogyasztása az úgynevezett paraszti megyékben, mint Bács és Csongrád megyében.

Ha nem is olyan arányban, de mindenütt megnőtt a borfogyasztás. Budapesten például 50 százalékkal, vidéken mintegy húsz százalékkal több. Tatabányán és Dorogon is másfélszer annyi bor fogy el, mint az előző hónapokban. A mind mennyiségileg, mind pedig minőségileg jónak ígérkező bortermés még nagyobb mértékben a bor javára billenti majd a mérleg serpenyőjét.

Több sört isznak az utóbbi napokban, vagy legalábbis többet innának. A Belkereskedelmi Minisztérium vendéglátó ipari főosztálya most kérte, hogy a negyedik negyedévben, az eredeti terven felül még hetvenezer hektoliter sört kapjon a kereskedelem. Érdekes, hogy az utóbbi napokban megnőtt a kávéfogyasztás is.

És mi újság a zsír, szalonna, töpörtyű frontján? Berecz Dénes elvtárs, a Belkereskedelmi Minisztérium élelmiszer főigazgatóságának osztályvezetője elmondotta, hogy zsírban nem növekedett a kereslet, szalonnából Budapesten 14,5 töpörtyűből 23,6 százalékkal több fogyott el egy-egy nap, mint az előző hét azonos napján. Az élelmiszerekben néhány nap alatt még nem lehet teljes képet nyerni.

Az alkoholfogyasztástól korábban:

Az országgyűlés nem veszi tudomásul a minisztérium válaszát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!