Változások a lakások igénylésében és a társbérletekben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Rövidesen megjelenik az új lakásügyi jogszabály

Közért

Tegnap délután Szabó János város- és községgazdálkodási miniszter tájékoztatást adott a sajtó képviselőinek a minisztérium munkájáról, majd válaszolt az újságírók kérdéseire.
A miniszter mindenekelőtt elmondta, hogy most dolgoznak a javaslatokon, amelyek megnövelnék a tanácsok önállóságát és jelentősen könnyítenék az ügyvitelt. Majd a lakáskarbantartásról szólott.

A tatarozás tervei

- A második ötéves tervben - mondotta - közel hárommilliárd forintot fordítunk tatarozásra. De szemben az eddigiekkel, ennek a költségnek többségét a házak teljes tatarozására akarjuk fordítani.

Szóba került az az elgondolás is, hogy a lakáshelyzet könnyítése érdekében különösen Budapesten építsék be az erre alkalmas padlástereket lakásoknak. A miniszter elmondta, hogy ez az elgondolás helyesnek bizonyult, eddig négy ilyen lakás építését fejezték be és mintegy száz lakáshoz biztosítottak hitelkeretet. Csupán a tervezéssel van probléma.

Gonda György elvtárs, a minisztérium lakásgazdálkodási főigazgatóságának vezetője tájékoztatást adott a készülő új lakásügyi jogszabályról. Mint elmondta, a rendelet és a végrehajtási utasítás is rövidesen megjelenik. Az új jogszabály fokozottabban gondoskodik a személyi tulajdonban levő csalási lakóházak beköltözhetőségéről. A jövőben ha a tulajdonos megfelelő cserelakást biztosít, lehetővé kell tenni, hogy beköltözhessen saját házába. Abban az esetben, ha a bérlő nem találja megfelelőnek a cserelakást, a bíróság dönt a vitában.

Nem kell cím szerint igényelni

Változik az eddigi igénylési rendszer is. Eddig pontos cím szerint kellett igényelni a lakásokat, ezentúl ez a módszer megszűnik. A tanácsok nyilvántartják, hogy hol szabadul fel lakás, illetve hol épül újonnan és ezeket a leginkább rászorulóknak utalják ki. Intézkedés történt arra vonatkozólag is, hogy minden ötödik lakást a helyi DISZ-szervezettel egyetértésben fiatal házasoknak juttassanak.

Az új jogszabály intézkedik a társbérletekre vonatkozólag is. Ha a régi társbérlő elköltözik, vagy valamely lakrészbe társbérlőt lehet beutalni, akkor az eredeti bérlőnek, illetve a társbérlőknek joguk van megválasztani az új társbérlőt. Ezzel kívánják elősegíteni, hogy a jövőben különösen a rokonok és az ismerősök kerüljenek társbérletbe egymással. A jogszabály módosítja a lakók karbantartási kötelezettségét is. A jövőben a lakások tartozékainak és felszereléseinek javítása a bérlők kötelezettsége lesz.

Biztosítva a téli gázellátás

Azután a miniszter tájékoztatást adott a helyiiparral kapcsolatos néhány problémáról. Ezek szerint a minisztérium arra törekszik, hogy a tanácsok határozzák meg, hogy a helyiipar miből mennyit gyártson és ez a helyi árualapot növelje.

Az újságírók kérdéseire válaszolva a miniszter kijelentette, hogy a szénellátás és a gázgyártó üzemek kis kapacitása ellenére a minisztérium minden erővel biztosítja a lakosság téli zavartalan gázellátását.

(baranyai)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!